Szuper vegán receptek, amit húsimádóként is szeretni fogsz

Írta: ,

Ha húsevő vagy, időnként akkor is érdemes néha beiktatnod egy-egy olyan napot, amikor állati eredetű élelmiszerek nélkül étkezel. A vegán konyha ebben lehet a segítségedre, hiszen számos fenséges receptet találhatsz. Mi hoztunk neked ezek közül ötöt, amelyet érdemes kipróbálnod, ha ilyen napot tartasz.

Gombapörkölt zellerpürével Kép forrása: lazycatkitchen.com

1/5 Gombapörkölt zellerpürével

Hozzávalók a pörkölthöz: 75 dkg csiperke, 2 evőkanál olíva olaj, 1 hagyma apróra vágva, 4 gerezd apróra vágott fokhagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, 2 apróra vágott zellerszár, 2 felkarikázott répa, 2 dl vegán vörösbor, kakukkfű, rozmaring, petrezselyem, babérlevél, só, bors

Hozzávalók a püréhez: 70 dkg felkockázott zeller, 2 evőkanál olíva olaj, 2 csésze mandulatej, 1 gerezd apróra vágott fokhagyma

Elkészítése a pörköltnek: Az olíva olajon párold üvegesre a hagymát, add hozzá a fokhagymát majd a gombát, ekkor sózd és borsozd. Ha a gomba már nem ereszt több levet, add hozzá a paradicsompürét, a zellerszálat, a répát és a babérlevelet, majd öntsd fel az egészet a vörösborral. Főzd lassú tűzön, amíg meg nem puhulnak a zöldségek, majd hintsd meg a zöldfűszerekkel. Főzd még 5 percig, majd kapcsold le a gázt.

Elkészítése a pürének: A zellerkockákat főzd meg sós vízben, majd szűrd le, ha már megpuhultak. Add hozzá a fokhagymát, az olajat és a mandulatejet, majd az egészet pürésítsd össze botmixerrel. Ha szükséges, sózd és borsozd.

Karfiolos penne Kép forrása: veganricha.com

2/5 Karfiolos penne

Hozzávalók:

  • 25 dkg tojás nélküli penne tészta,
  • 1 közepes karfiolfej virágaira szedve,
  • 2 evőkanál olíva olaj,
  • 1 evőkanál fokhagyma por,
  • 2 teáskanál cayenne bors,
  • 1 teáskanál fekete bors,
  • 1 teáskanál oregánó,
  • ½ teáskanál tengeri só.

Elkészítés: A tésztát főzd ki sós vízben, és főzd elő a karfiolt is. Egy wokban hevítsd fel az olajat, majd a lecsepegtetett karfiolt pirítsd le benne a fűszerekkel együtt, hogy aranybarna legyen.

Ezután keverd hozzá a lecsepegtetett tésztát is, pirítsd össze egy kicsit, és tálalhatod is!

Töltött cukkini Kép forrása: bbritnell.com

3/5 Töltött cukkini

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olíva olaj, fél apróra vágott vöröshagyma,
  • ½ almapaprika apróra vágva,
  • 3 apróra vágott fokhagymagerezd,
  • ¼ teáskanál a következő fűszerekből: só, bors, kömény, oregánó, paprika,
  • 20 dkg konzerv fekete bab,
  • 1 csésze paradicsompüré,
  • 3 közepes cukkini,
  • opcionálisan vegán sajt

Elkészítés: A cukkiniket mosd meg, vágd félbe, majd kapard ki a közepüket, és fektesd őket egy hőálló tálba. Egy serpenyőben párold üvegesre a hagymát, add hozzá a babot, a paprikát és a fűszereket, majd a paradicsompürét is. Ha megpuhult a bab, a sűrű mártásból tölts a cukkinikbe, és ha szeretnél, tegyél rájuk vegán sajtot is. 180 fokos sütőben nagyjából 25-30 perc alatt süsd készre a cukkiniket.

Spanyol rizses egytál Kép forrása: sweetsimplevegan.com

4/5 Spanyol rizses egytál

Hozzávalók:

  • 2 csésze barna jázmin rizs,
  • 2 csésze zöldség alaplé,
  • 20 dkg szárított paradicsom,
  • 1 konzerv fehér bab, lecsepegtetve,
  • ½ zellergumó apróra vágva,
  • 1 lilahagyma apróra vágva,
  • 3 gerezd apróra vágott fokhagyma,
  • 1 teáskanál a következő fűszerekből: chilipor, kömény, oregánó, só és bors ízlés szerint,
  • friss petrezselyem.

Elkészítés: Egy serpenyőben párold meg a hagymát, add hozzá a fokhagymát, majd pirítsd le a rizst, sózd és borsozd. Add hozzá a paradicsomot és a zellert, majd öntsd fel a zöldség alaplével.

Főzd puhára a rizst, majd add hozzá a babot és a többi fűszert, és főzd további 10-15 percig, amíg az összes folyadék el nem párolog. Petrezselyemmel meghintve tálald.

Spenótos gnocchi Kép forrása: veganheaven.org

5/5 Spenótos gnocchi

Hozzávalók:

  • 1 csomag tojásmentes gnocchi,
  • 20 dkg bébispenót,
  • ½ apróra vágott vöröshagyma,
  • 2 gerezd apróra vágott fokhagyma,
  • 2 evőkanál olíva olaj,
  • 1 csésze negyedelt koktélparadicsom,
  • 1 csésze mandulatej,
  • mustár,
  • só, bors,
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő.

Elkészítés: A gnocchit főzd ki sós vízben, majd csepegtesd le. Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, majd add hozzá a hagymákat, és pirítsd le. Ezután dobd rá a paradicsomot és a spenótot, majd sózd és borsozd. Ha lepirultak, adj hozzá 1-2 evőkanál mustárt és a mandulatejet, majd főzd így 10 percig. Kukoricakeményítővel sűrítsd be, végül forgasd bele a gnocchit.