Szuper tavaszi receptek májusban termő zöldségekből

Írta: ,

Ha tavasz, akkor itt van végre a zöldségszezon! Ilyenkor érdemes a legkülönfélébb zöldséges receptekkel kísérletezni, hiszen tápláló, kíméletes és még diétás finomságokról is van szó. Hoztunk mi is öt olyan receptet nektek, amelyek isteni finom, jól variálható, szezonális, májusban termő zöldségekből készülnek!

1/5 Csirkés brokkoli casserole

Hozzávalók: 3 csésze csirkemell, csíkokra vágva, 5 csésze friss brokkoli, darabokra várva, 240 g krémsajt, 1 csésze tejszín, ½ csésze majonéz, 1 teáskanál fokhagyma por, 1 teáskanál só, 1 teáskanál vöröshagymapor, fél teáskanál bazsalikom, negyed teáskanál rozmaring, negyed teáskanál majoránna, 1 csésze reszelt sajt.

Elkészítés: Egy edényben keverd össze az összes hozzávalót, kivéve a reszelt sajtot, majd az egészet öntsd egy hőálló edénybe. A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A keveréket szórd meg reszelt sajttal, majd süsd fóliával lefedve 15 percig, fólia nélkül pedig további 15-20 percig.

2/5 Cékla-falafel

Hozzávalók: 2 cékla, 2 nagy fokhagyma gerezd, 2 csésze főtt csicseriborsó, 1 evőkanál friss koriander, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál só.

Elkészítés: Az összes hozzávalót tedd egy aprítógépbe, és aprítsd fel kisebb darabos állapotra, ne teljesen krémesre.

Készíts belőle kisebb golyókat, majd tedd ezeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Egy pohár segítségével lapíts belőlük kisebb tallérokat, majd 170 fokon süsd készre 25-30 perc alatt. Salátával, joghurtos öntettel, esetleg pitával vagy buciban tálald!

3/5 Karalábé krémleves

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál olíva olaj,
  • 3 evőkanál currypor,
  • 2 karalábé felkockázva,
  • negyed csésze fehérborecet,
  • 2 teáskanál só,
  • 1 teáskanál mustármag,
  • negyed teáskanál chili por,
  • 1 zúzott fokhagymagerezd.

Elkészítés: Az összes hozzávalót az olíva olaj és a curry kivételével tedd egy edénybe, majd öntsd fel annyi vízzel, ami éppen elfedi. Főzd addig, amíg meg nem puhul a karalábé, majd ezután vedd le a tűzről. Egy botmixerrel keverd teljesen simára, krémesre, majd szedd tányérokba a levest. Az olajat keverd össze a curry porral, majd ebből tegyél egy teáskanálnyit minden adag levesre.

Zöldség pad thai kínai kelből Kép forrása: whiteonricecouple.com

4/5 Zöldség pad thai kínai kelből

Hozzávalók: 1 csésze földimogyoró, 1 nagy kínai kel csíkokra vágva, 2 szál sárgarépa reszelve, 2 csésze bambuszrügy, 1 kaliforniai paprika csíkokra vágva, fél csésze szójaszósz, 1 csésze aprított újhagyma, 1 csésze friss koriander, 3-4 evőkanál olívaolaj, 2 teáskanál só.

Elkészítés: Hevítsd fel az olajat egy wokban, majd add hozzá az újhagymát, a kelt, a répát és a paprikát, és pirítsd puhára a zöldségeket.

Sózd meg, majd add hozzá a bambuszrügyet és a szójaszószt, és főzd további 5 percig. Egy serpenyőben pirítsd le a mogyorót, majd tálalás előtt szórd rá a zöldségekre.

5/5 Spenótos-ricottás canelloni

Hozzávalók: 1 doboz ricotta, 1 csésze aprított spenót, 1 teáskanál só, 1 teáskanál bors, 1 teáskanál friss bazsalikom apróra vágva, 1 tojás, 2 fokhagyma apróra vágva, 1 csésze reszelt mozzarella, 1 csésze reszelt parmezán, 1 csésze paradicsomszósz, 1 doboz canelloni.

Elkészítés: A paradicsomszószon, a parmezánon és a canellonin kívül minden hozzávalót keverj össze egy tálban. Egy hőálló tál aljába öntsd bele a fél csésze paradicsomszószt, és kend ki ezzel a tál alját. A canellonikat habzsák segítségével töltsd meg a szósszal, majd tedd ezeket is a tálba. Öntsd a tetejére a maradék paradicsomszószt, majd szórd meg parmezánnal, és 180 fokos sütőben süsd készre.