Spenótos-sajtos csirkemell tekercs

Írta: ,

A spenót konyhám gyakori vendégévé vált. Igyekszem úgy elkészíteni ezt a zöldséget, hogy a roppant válogatós családom minden tagja örömmel fogyaszthassa. A spenót a sajttal tökéletes harmóniát alkot. A bacon füstös íze pedig kiválóan kiegészíti mind a csirkemell viszonylag semleges ízét, mind a fokhagymás-sajtos spenótot.

A spenótnak már maga Nagy Sándor is különös erőt tulajdonított. Nem csak maga élt vele, de katonái menüjébe is beiktatta, mert különös erőt tulajdonított neki.

Ma már tudjuk, hogy korántsem tartalmaz annyi vasat, mint amennyit derék Popeye, a tengerész barátunk tulajdonított neki.

Ám az továbbra is vitathatatlan, hogy ásványi anyagokban és vitaminokban igen gazdag. Segíti az emésztést és a méregtelenítést. Alacsony kalóriatartalma a vonalaikra odafigyelők jó barátjává teszi. Máj-, és vesebántalmakban szenvedőknek azonban nem ajánlott a fogyasztása.

Hozzávalók 3 személyre:

  • 40 dkg csirkemell filé
  • 6 szelet bacon
  • 1 marék friss spenót
  • pici só
  • 3 dkg ementáli sajt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1+1 kiskanál olaj
  • 2 evőkanál tej

Elkészítés:

A spenótot megmossuk, vastagabb ereitől megszabadítjuk. A megtisztított fokhagymagerezdet vékony szeletekre vágjuk. Kevés olajon megfonnyasztjuk a spenótot, hozzáadjuk a fokhagymakarikákat. Icipicit megsózzuk. 2 kanálnyi tejjel összeforraljuk.

A csirkemellet 3 szép szeletre vágjuk. Nem klopfoljuk, tenyerünkkel óvatosan meglapogatjuk, hogy rostjait ne törjük össze. A húst nem sózzuk, a bacon elég ízt ad majd neki.

A sajtot megreszeljük.

Egy hússzeletet kiterítünk, ráhalmozzuk a fokhagymás paraj 1/3-át, majd a sajt egyharmad részét. A húst szépen feltekerjük. A tekercset 2 szelet baconbe csomagoljuk.

Ugyan így készítjük el a másik 2 spenótos-sajtos hústekercset is.

Egy kis jénai edényt olajjal vékonyan kikenünk és a tekercseket belefektetjük. Vigyázzunk, hogy a húsok alaposan be legyenek bugyolálva, a finom töltelék ne folyhasson ki.

180 fokon 30 percig sütjük. Ha elkészült a hústekercs, legalább 10-15 percig pihentessük, majd csinosan kettévágva salátával tálaljuk. A petrezselymes burgonya is remekül illik hozzá.