Baconös-sajtos édesburgonya

Írta: ,

Sokan rácsodálkoznak erre a zöldségre a hipermarketek polcain. Trópusi eredete ellenére hazánkban, Ásotthalmon és környékén termesztik is. Kiváló ott a klíma hozzá. 

Édesburgonyának is nevezik a batátát, pedig semmi köze sincs a burgonyához. 
Különleges íze van a batátának, talán a sütőtökhöz hasonlítanám picit. 

A batáta magas szénhidrát, fehérje, A , B, és C-vitamin tartalommal bír. Bétakarotinban és proteinben gazdag, roppant egészséges zöldség. Glikémiás indexe miatt cukorbetegek is fogyaszthatják.

Hozzávalók:

  • 4 db hosszúkás batáta
  • 4 szelet bacon
  • 2 szelet sajt

Elkészítés:

A batátát alaposan megmossuk, körömkefével megsikáljuk. 1 cm-es távolságra bevágásokat ejtünk rajta jó mélyen, de vigyázzunk, hogy ne vágjuk át teljesen a zöldséget. Picit sózzuk meg.

A bacont és a sajtot vágjuk kis darabkákra, és egy kés segítségével töltsük meg sajttal és baconnel a batáta bevágott réseit.

Tegyük az ily módon megtöltött batátát sütőpapírozott tepsibe, és 180 fokon kb. 25-30 perc alatt süssük meg.

Önállóan is fogyaszthatjuk, de húsok mellé is kiváló a baconös-sajtos batáta.