Egészség / Életmód / Hírek

Mennyire veszélyesek az edzőtermek a járvány alatt?

Mennyire veszélyesek az edzőtermek a járvány alatt?

A mentális és a fizikai egészség kéz a kézben jár, főleg egy ilyen feszült időszakban, mint amilyen egy világjárvány is. Az tiszta sor, hogy a szabadtéri mozgás mennyi előnnyel jár még ilyenkor is. De más a kérdés akkor, ha zárt térben, másokkal szeretnénk edzeni. Vajon mennyire szerencsés korona idején edzőtermeket látogatni?

Mennyire lehetsz veszélyben a teremben?

Azt már régóta tudjuk, hogy az edzőtermek nem éppen higiénikus helyek.

Egy korábbi kutatás kimutatta, hogy az edzőtermi súlyokon 362-szer (!) több kórokozó található, mint egy vécécsészén.

Persze azt is érdemes leszögezni, hogy nem mindegy, milyen mikrobákról beszélünk, talán egy súlyt megnyalni még mindig kevésbé szerencsétlen, mint egy nyilvános vécét, de az eredmény még így is megdöbbentő. A koronavírus-járvány miatt azonban érdemes újra elővenni a témát, és megvizsgálni minden oldalról.

Az új típusú koronavírus (ahogy valójában az összes többi, ártalmatlanabb fajtája is) elsősorban cseppfertőzéssel terjed. Koreai kutatók megállapították, hogy az edzőtermekben keringtetett, izzadtsággal, párával, kilélegzett váladékcseppekkel telített levegő jó táptalaja lehet a koronavírus-fertőzésnek, hiszen, ha valaki hordozó, csak úgy onthatja magából a fertőzőképes vírusokat. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a legfrissebb kutatási eredmények szerint a koronavírus aeroszol részecskékkel is képes terjedni, ami messzebbre juthat, mint az izzadságcsepp vagy a nyálcsepp.

AleksandarGeorgiev/istockphoto.com

Óvintézkedések

Bár nagyon sok edzőterem bevezetett plusz intézkedéseket (megnövelt fertőtlenítés, limitált vendégszám, satöbbi), elkerülhetetlen, hogy az emberek érintkezzenek egymással. A fizikai távolságtartást is nagyon nehéz ilyenkor megoldani. Ezért a kutatások alapján az edzőtermek fokozottan veszélyes területekké váltak a koronavírus-járvány idején. Ha maga a terem viszonylag biztonságos is lenne, akkor is plusz kockázatot jelentenek az öltözők, ahol ezeket az intézkedéseket nem tudják bevezetni. A levegőztetés itt általában kevésbé hatékony, mint a termekben, és a zuhanyzók miatt a pára is sokkal magasabb.

Más a helyzet persze, ha nagyon kis forgalmú terembe jársz, ahol mindenkit ismersz.

Ilyenkor könnyebb vigyázni egymásra, és sokkal inkább figyelsz te is, és mások is a higiéniára. Ha az edzőterem, ahová jársz, a szoros szociális köröd része, máris nagyobb biztonságban vagy, mint egy nagy teremben, ahol idegenekkel vagy összezárva.

Mit mondanak a szakértők?

Szakértők egyelőre azt javasolják, hogy az edzőtermek helyett inkább a szabadban eddzen mindenki, aki teheti. Továbbra is nagyon fontos, hogy megfelelően mozogjunk minden nap, még akkor is, ha a kijárási korlátozások megint érvénybe lépnek majd, esetleg szigorodnak is – bár erre szerencsére, egyelőre, kevés az esély. A szabadban való sportolás lehetősége pedig mindenkinek adott. Aki ezzel nem élne, az otthon is mozoghat – rengeteg videó van fenn Youtube-on a legegyszerűbbtől az igazán izzasztó edzéstervekig, amelyek még a legnagyobb profiknak sem egyszerűek. Szinte az egész világ hasonló problémával küzd ma, mint mi, így a mozgás terén is sikerülhet együtt kilábalni belőle.

Forrás

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást