Életmód / Egészség

Ez a koronavírus legelső tünete: ezt tedd, ha nálad is elkezdődik

Ez a koronavírus legelső tünete: ezt tedd, ha nálad is elkezdődik

A koronavírusos fertőzést azért olyan nagyon nehéz nyakon csípni, mert nagyjából megegyeznek a tünetei az influenzáéval, ráadásul most átfedés is van az influenzaszezon és a járvány között, ami miatt még nehezebb különbséget tenni a kettő között.

Nincsenek is különösebben durva első tünetek, csak a szokásos megfázásos jelzések: a magas láz, a száraz köhögés, a légzési nehézségek, valamint a levertség.

A legtöbb betegnél így indul a fertőzés, aztán megjelenhetnek a további tünetek:

– izomfájdalom,
– orrdugulás,
– orrfolyás,
– torokfájás,
– hasmenés.

De alapvetően elmondható, hogy az, amit influenzának vélünk, simán lehet koronavírus is, főleg, ha olyan helyen élünk, ahol már felütötte a fejét a vírus.

Fontos tudni, hogy a koronavírus nem gyógyítható, hiszen vírusfertőzésről van szó, védőoltás fejleszthető csak ki ellene. De amíg ez nincs meg, egy koronavírus-fertőzés is ugyanúgy folyik le, mint egy influenza: sok folyadék és pihenés kell hozzá, meg lázcsillapító, ha már annyira rosszul vagy. Sajnos ezeken kívül csak annyit tehetsz, hogy kibekkeled azt az időszakot, amíg a szervezeted meg nem birkózik a kórokozóval.

A koronavírus azonban ilyen téren más, mint az influenza: ha a tüneteket észleled magadon, az a legjobb, ha nem mész emberek közé, és otthoni, önkéntes karanténba helyezed magad.

Fontos ugyanis, hogy egy olyan járványnál, ami ellen még nincs védőoltás, megvédd az egészséges embereket a megbetegedéstől.

Ha nem jártál mostanában azokban az országokban, ahol rengeteg a beteg, és nincs kapcsolatod olyanokkal, akik bizonyítottan megfertőződtek, a legjobb, amit tehetsz, hogy otthon maradsz, és onnan dolgozol, vagy kipihened a betegséget.

Más a helyzet akkor, ha jártál mostanában olyan területen, ahol sok a fertőzött, vagy ha közelebbi kapcsolatban voltál olyan emberrel, akiről már kiderült, hogy fertőzött. Ilyenkor fertőzöttségi szempontból veszélyeztetettebb kategóriába kerülsz, és ha rosszul leszel, érdemes mentőt hívnod, vagy a koronavírusra szakosodott Operatív Törzs ingyenesen hívható zöld számainak egyikét, esetleg telefonon kérdezd meg a háziorvosodat, mi a teendő.

Ne pánikolj, nem azért kell ilyenkor ennyire drasztikus intézkedéseket tenned, mert valami komoly bajod lesz – a karantén, mindegy, hogy önkéntes, vagy kórházi, arra való, hogy a többieket védd a fertőzéssel szemben. Ha például villamossal mennél be a kórházba, nagy az esélye, hogy a veled utazókat is megfertőznéd.

A koronavírusra jelenleg csak a Nemzeti Népegészségügyi Központban végeznek laborvizsgálatot, így máshol nem fogják kimutatni neked, hogy fertőzött vagy-e. Éppen ezért fontos, hogy csak akkor menj kórházba, ha tényleg jártál fertőzött területen, vagy közeli ismerősödet vagy hozzátartozódat kezelik már koronavírussal.

Alapvetően azonban az a legfontosabb, hogy ne pánikolj – a koronavírus az idősebb és egyébként is súlyos alapbetegségekkel küzdők számára igazán veszélyes csak. Ha valamelyik kategóriába tartozol, akkor mostanában nem érdemes tömegrendezvényekre járni, és ha teheted, ne is tömegközlekedj, inkább dolgozz otthonról, az a legbiztosabb.

Ha azonban egészséges vagy, és az immunrendszered sincs elnyomva, kicsi az esélye, hogy egy kis köhögésen kívül bármi komolyabb bajod lesz a betegségtől.

Forrás 1, 2, 3

3 hozzászólás

 • Avatar
  Bánóczy Árpád
  2020.10.17., 10:16

  Dolgozz otthonról. A sor melleti munkás majd minden alkatrészt haza vitet a munkáltatójával, betegen összeszereli, majd szól a munkáltatónak, vigye el a készre szerelt alkatrészeket.
  Ez így életszerű?

  Válasz
 • Avatar
  RT
  2020.10.28., 07:40

  Csak olyan rendezvényre menjél, például focimeccsre, amit Orbán Viktor mindent (is) tudó vezérünk a libernyákok megrökönyödésére jóváhagy!
  Ha maszk nélkül egy tömegben lefényképeznek, akkor utána kérjél bocsánatot és hazudj nyugodtan tovább a magyar emberek szemébe!
  Ha szellemi egysejtűként nincsenek érveid politikustársaiddal szemben, egyszerre háromnál többet sohase nevezz közülük pszichopatának!
  Ha valóban demokrata vagy, akkor hirdesd, hogy egyetlen vezető sem mentesülhet a bírálatok alól.
  Ha tenni akarsz a világ békéjéért, akkor hirdesd a globális demokrácia alapeszméjét, ami szerint egyetlen nép vagy nemzet sem mentesülhet a bírálatok alól, és egyetlen nép vagy nemzet sem állhat más népek és nemzetek felett. Még akkor sem, ha szoros érdekközösségben áll a globális pénzhatalmi elittel.

  Válasz
 • Avatar
  Káposztás Brúnó
  2020.11.13., 13:39

  A hazug embert előbb utolérik mint a sánta kutyát viszont aki hazudik az lop is. Aki minél többet lop annál jobban fél a nyilvánosságtól mert tudja azt a lopott holmi ha lelepleződik valaki akkor az visszajár az eredeti tulajdonosnak.

  Válasz

Írj egy hozzászólást