7 dolog, ami kell a sikerhez, és amit senki nem akar beismerni

7 dolog, ami kell a sikerhez, és amit senki nem akar beismerni

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 7 dolog, ami kell a sikerhez, és amit senki nem akar beismerni

Jó ideje keresem a sikerhez vezető utat, és gyakran az jut eszembe, hogy lehet, már megtaláltam, csak nem vettem még észre. Sokan hiszik azt, hogy a sikeres emberek pusztán azért azok, mert annak születtek, pedig a siker egyáltalán nem adottság, sokkal inkább egy cél, amit kemény munkával, elhivatottsággal és néhány más tényezővel érhetsz el.

Ha kicsit pontosabban fogalmazok, valójában 7 dolog létezik, amivel elindulhatsz a sikerhez vezető úton. Ha ezeket megtartod, hamarosan teljesen más személyiség leszel, mint aki ma vagy.

1. Legyen víziód!

A siker kulcsa a jövőkép, ami megmutatja, merre tartasz, és valójában mit keresel pontosan, azaz számodra mi jelenti a sikert. Ügyvezető igazgató szeretnél lenni egy cég élén vagy egy startup-ot indítanál inkább? Bestsellert írnál vagy a legnépszerűbb színészek közé tartoznál? Határozd meg a jövőképedet, és kövesd az álmaidat!

A célodat ugyanakkor oszd fel több kisebb elérhető szakaszra, amit eltökélten el is érsz majd. Így sikerül mindvégig motiváltnak maradnod, hiszen egyre közelebb kerülsz az álmaidhoz és átláthatóbb az egész utad.

2. Mennyire akarod?

Láttál már valaha olyan sikeres embert, aki nem volt maximálisan elhivatott és eltökélt a saját ügyét illetően? Lehetnek álmaid, de még legalább milliók élnek a tiédhez hasonló álmokkal. Be kell bizonyítanod, hogy valóra tudod váltani oly módon, ahogy senki más. Ez azt jelenti, hogy teljességgel elkötelezed magad a törekvésed felé, és mindennél jobban küzdesz érte.

Olyan akadályok esetén, amikor mindenki más feladná, neked meg kell találni a módszert, amivel legyőzheted őket.

Kép forrása: olly18/depositphotos.com

3. Elbuktál, na és?

Soha senki nem lett még sikeres anélkül, hogy legalább ezerszer el ne bukott volna. A sikerhez vezető út hosszú és kanyargós, ráadásul kudarcokkal van kikövezve. El fogsz esni, meg fogsz botlani, el fognak utasítani az emberek, azt mondják majd neked, hogy az ötleteid rosszak, kihasználnak és kinevetnek – minden sikeres ember a világon keresztülment ezen, és amikor a balsorsot érezte magával szemben, azt mondta, hogy „tovább csinálom, amit elkezdtem”.

Minden bukás egy újabb tapasztalat, és minél több tapasztalatot szerzel, annál jobban felvértezed magad a céljaid eléréséhez.

Konfucius szerint pedig a legnagyobb dicsőség nem azt jelenti, hogy soha nem buksz el, hanem hogy mindig felállsz, ahányszor elesel.

4. Az „elég jó” nem elég jó

Sokan megelégszenek az „elég jó”-val, de mikor kedveltük igazán azt, ami csak épp elég? A legjobb mozifilm élményed olyan rendező munkája, aki az épp csak elég mércéje szerint dolgozott, és a legjobb könyv, amit valaha olvastál, szintén ilyen írótól származik? Persze, hogy nem. A legsikeresebb szerzők ezen jóval túlteljesítenek, és mindent megtesznek a tökéletességért. Fogalmazz meg a magad számára olyan normákat, amik elérhetőek, és aztán dolgozz keményen, hogy el is érd őket!

5. Gyakorold az akaratodat!

Akarat, vágy, akaraterő – mind azt jelenti, mennyire akarsz valamit, és mi mindenre vagy képes azért, hogy elérd. A napi akaraterőnk limitálva van, úgyhogy érdemes tisztában lenni vele, hogy a jó cél érdekében használjuk-e fel. Ne vesztegesd olyan dolgokra, amik eltérítenek a célodtól!

6. Merj!

A biztonsági játék azok számára fontos, akik soha semmilyen alapvető dolgot nem értek még el az életükben. Merd megtenni a lehetetlent, és válj azzá, akivé nem hitted volna, hogy válhatsz.

Lépj ki a komfortzónádból, és merj naggyá válni, mert csak így történhet meg, amire legbelül vágysz.

7. Menj a siker felé!

Tudod, merre van a siker, és azt is tudod, mi szükséges hozzá. Kérdezd meg magad: készen állsz arra, hogy meglépd? Ha a válasz nem, akkor add fel most, mert a sikert így nem számodra találták ki. Ha a válaszod igen, akkor húzz bele, itt és most!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást