Párkapcsolat / Szerelem

5 dolog, amit egy szakításból tanulhatsz

5 dolog, amit egy szakításból tanulhatsz

Ha egy kapcsolat tönkremegy és szakításra kerül sor, az kudarc. Mindegy, hogy ki szakított kivel, kudarcról van szó, s a kudarcot fel kell dolgozni. Persze a sebek mélysége, az esetleges sértettség, a fájdalom mértéke függ attól, hogy milyen hosszú kapcsolatról van szó, illetve milyen intenzitású szerelemről, és hogy milyen stílusban, módon vált szét a pár. Összeszedtünk néhány dolgot, amit a szakítás taníthat nekünk.

Az értékeid nem egy kapcsolattól függnek

Azzal, hogy az egykor nagy szerelem szavatossága lejárt, nem jelenti azt, hogy vesztettél az érékeidből.

Törvényszerű, hogy szakítás után beindul az önszapuló mechanizmus, de ne hagyd, hogy eluralkodjon feletted!

A nem is vagyok elég szép, nem is vagyok elég izgalmas gondolatoktól gyorsan szabadulj meg! Nem voltatok kompatibilisek, de még az lehetsz mással!

Csiszolódni, alakulni persze minden kapcsolatban lehet, de az alapkaraktered, alaphabitusod hozzád tartozik.

Nem minden szenvedélyes viszonyból lesz harmonikus kapcsolat

Vannak szerelmek, amik hatalmasat szólnak! Szenvedélyes együttlétek, vad erotika! Megéled a nőiséged varázsát, csábítónak érzed magad.

De valahogy mégsem áll össze párkapcsolattá, vagy nem tud harmonikus viszonyként működni. Van ilyen!

A kémia megvan, de a mindennapokban nem tudtok együtt konstruktívan létezni.

Nem egyszerű, de nézd a dolgok energiával feltöltő, szerethető oldalát! Ki tudtál váltani valakiből őrült szenvedélyeket!

 

Minden kapcsolatból tanulsz magadról

Ha végiggondolod józan fejjel, hogy milyen reakcióid voltak, milyen terveitek, céljaitok voltak, saját magaddal is szembesülsz.

Nem viselkedtél-e néha önző módon, nem voltál-e túl elnéző, nem aláztad-e meg magad, nem adtál-e le túl sokat az igényeidből?

Mit váltott ki belőled a volt társad? Milyen pozitív vagy negatív tulajdonságaidat hozta ki belőled? Egy másik ember viszonylatában létezni izgalmas.

Kapsz és adsz, persze kicsit vesztesz is, főleg ugye a szakítással. Gondold végig, hogy ez a partner miért kerülhetett az életedbe, mit adott és mit adtál neki!

 

Átgondolhatod, milyen hibákat ne kövess el többet

A hibáinkkal mindig nehéz szembenézni, nem esik jól kimondani, ha valamit elrontottunk, másként is csinálhattunk volna.

Az önkritika amúgy sem működik jól, ha még friss a szétválás élménye. De ha kicsit távolodunk a történtektől, higgadtabban mögé tudunk nézni a szakítást generáló okoknak.

Magát az eltávolodást, a szakítást is kezelni kell valahogy. Próbáld végiggondolni, mit csináltál gyerekesen, vagy kellő méltósággal. Okulj a hibáidból!

 

Történjen bármi, mindig van tovább

A friss sebek néha úgy tudnak fájni, hogy szinte elképzelhetetlen, hogy egyszer begyógyulnak. Közhely, de egy szakítástól még nem lett körülötted szürke a világ, csak te látod annak.

Egy szakasz kétségtelenül lezárul, de olyan ez, mint egy nagy sírás után: jön a megkönnyebbülés.

Lehet, hogy hetek, hónapok kellenek hozzá, de tesz a kapcsolati formációkról tett tapasztalataidhoz, a tűrőképességedhez.

Gondolj arra, hogy egy hosszabb idő távlatából majd mindent másként látsz! Ami most végtelenül nagy űrnek tűnik, azt valaki be fogja tölteni.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást