7 dolog, amit még senki sem mondott a samponodról

7 dolog, amit még senki sem mondott a samponodról

Címlap / Stílus / Haj / 7 dolog, amit még senki sem mondott a samponodról

Számtalan mítosz kering a köztudatban a tökéletes hajmosásról és a hosszan tartó tisztaságú fürtök titkáról. Korántsem kell azonban bonyolult praktikákhoz folyamodnod a makulátlan hatáshoz: a következő apró információk segíthetnek az álomtincsek elérésében!

Válaszd ki gondosan!

Oké, hogy a fincsi virágillatú sampon most akciós a két utcányira lévő szupermarketben, ám egyáltalán nem biztos, hogy jót teszel vele a sörényednek! Nem arra célzunk, hogy az ár a lényeg, mert olcsó sampon is lehet kiváló, de tényleg.
Muszáj viszont megnézned, milyen típusú hajra gyártották: vékony szálúra, szárazra, zsírosra, festettre, korpásra? A „normál” töltelékszó, ami arra utal, hogy mindent összeöntöttek, ami kéznél volt a laborban, ezért inkább óvakodj tőle!

Néha kell a mélytisztítás

Léteznek úgynevezett mélytisztító samponok, amelyeket nem mindennapi használatra találtak ki. Céljuk, hogy alkalmanként el tudd velük távolítani a hajadon és a fejbőrödön felgyülemlett piszkot, ami a faggyú- és a hajformázószer-maradványoktól a pollenekig sokféle lehet.
Amennyiben szőke fürtjeid vannak, vagy allergiával küszködsz, havonta többször is szükség van erre a „beavatkozásra”!

Két-három évig állnak el

Egy átlagos sampon a gyártástól számított két-három esztendeig őrzi meg a szavatosságát. Az orrpróba sajnos nem mindig működik, mert a romlás nem feltétlenül jár illat- vagy állagváltozással: lehet, hogy egyszerűen nem lesz olyan hatékony a termék, mint azelőtt.
A rendkívül sok adalékanyagot tartalmazó samponok, illetve a teljesen organikusak ennél jóval kevesebb ideig tarthatóak el. Mindig figyeld a lejárati dátumot a flakonon, hogy elkerülhesd a kellemetlenségeket!

Be kell masszírozni a fejbőrbe

Elterjedt tévhit, hogy a fejbőr masszírozása mindenféleképpen serkenti a faggyútermelést, ennélfogva zsírosodásra hajlamos hajúaknak nem ajánlott, mert akkor még gyakrabban kell nekik hajat mosni.
Az igazság ezzel szemben az, hogy a mosás közbeni gyengéd és mértékletes, samponhabos masszírozás kulcsszerepet játszik a tisztításban, hiszen így lehet eltávolítani a fölösleges faggyút a tövekről. Másik hajtípus esetén pedig így jutnak a kencében lévő tápanyagok a hajtövekhez és a fejbőrhöz.

Nem kell sok hab

Bár kézenfekvőnek tűnik, hogy minél több a hab, annál tisztább lesz a hajad, az egész testedet belepő hab valójában megnehezíti a tisztítást, valamint növeli a szembejutás esélyét.
Arról nem is beszélve, hogy így lényegesen hamarabb elfogy a termék, ami anyagi szempontból nem a legszerencsésebb. Diónyinál nagyobb mennyiségre semmiképpen nincs szükséged!

Számít a víz hőmérséklete

Nem csak a samponon múlik minden! Noha a forró víz tisztító hatása élettelen anyagoknál általában működik, a hajad lapos és fénytelen lesz tőle. Hideg zuhanynál pedig nagyobb esély van rá, hogy nem sikerül megfelelően eltávolítani a szennyeződéseket.
A legjobb kombináció a langyos mosás hűvös öblítéssel befejezve – utóbbi összezárja a fejbőr pórusait, tehát „tonizál” tulajdonképpen.

A száraz sampon éjszaka hat a leginkább

Bár a száraz sampon lényegének tűnik, hogy nap közben megúszhatod vele a hajmosást, valójában éjszaka érheted el vele a legátütőbb hatást. Ilyenkor ugyanis a fejbőröd és a hajtövek kellőképpen be tudják szívni az apró szemcséket, tehát extra tartással és tisztaságérzettel ébredhetsz.
Fontos, hogy a száraz samponozást ne mosás helyett alkalmazd, és lehetőleg ne gyakrabban, mint hetente – a mosatlanságnak ugyanis nagyon rossz hatása van a tincseidre!

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást