8 dolog, amit kérdezz meg a nagyszüleidtől, amíg még teheted!

8 dolog, amit kérdezz meg a nagyszüleidtől, amíg még teheted!

Címlap / Életmód / Család / 8 dolog, amit kérdezz meg a nagyszüleidtől, amíg még teheted!

Jegyezd le a felmenőidet!

Lehet, hogy a dédszüleidet még meg tudod nevezni, de vajon az ő szüleiket is? A nagyszüleid nyilván több generációra emlékeznek, vagy tudnak róluk, ezeket az értékes adatokat pedig mindenképpen érdemes lejegyezni. A nevek és a születési dátumok mellett érdekes lehet az is, hogy kinek mi volt a foglalkozása, hol élt, esetleg milyen vallású volt – ez az információ például a családfa kutatásakor nagyon sokat tud segíteni.

Kérdezz a betegségekről!

Akár a saját egészséged miatt, akár a jövőbeli gyermekeid, unokáid érdekében jó tudni, hogy milyen betegségek fordultak elő a családotokban. A nagyszüleid sok olyasmiről tudhatnak és olyasmire is emlékezhetnek, amire más már nem, ezért érdemes előrelátónak lenni, és megtudni erről mindent, amit lehet.

Ki volt a legjobb gyerekkori barátjuk?

Néha nehéz elképzelni, hogy a nagyszüleid is voltak gyerekek, pedig bizony így van! Ha ezt a kérdést felteszed, egy egész sor történet előtt kinyithatod a kaput, rengeteget megtudhatsz nem csak a nagyszüleid gyerekkoráról, de arról is, hogy milyenek voltak az előtt, hogy megismerted őket.

Hogyan ismerték meg egymást?

Hogy a nagymamád és a nagypapád hogyan találkozott egymással, már csak azért is érdekes, mert lehet, hogy egy egészen apró véletlenen múlott, hogy te most itt lehetsz. Még az is lehet, hogy egy gyönyörű, romantikus történetből gyökeredzik a kapcsolatuk, ne hagyd ki a lehetőséget, hogy megismerhesd!

Volt-e másik szerelmük?

Nem biztos, hogy a nagyszüleid szívesen beszélnek erről, akár azért, mert szemérmesek, akár azért, mert fájdalmas téma ez nekik. Mégis, ha a helyzet úgy hozza, érdemes rákérdezni, ám ha vonakodnak mesélni erről, természetesen tartsd tiszteletben a döntésüket.

Hány helyen laktak?

A későbbi esetleges rokonok, baráti szálak felderítésében sokat segíthet, ha ismered a családod útját, és tudod, hány helyen laktak életük során a nagyszüleid. Ne érd be a településekkel, ha tudnak, mondjanak címeket is, és kérd meg őket hogy meséljék el, hol milyen volt az élet.

Milyenek voltak a szüleid kisgyerekként?

A nagyszüleid ismerhették a szüleidet úgy, ahogyan te elképzelni is csak nehezen tudod őket. Kérdezd az anyai nagyszüleidet az anyukádról, az apai nagyszüleidet az apukádról, hogy hogyan, milyen körülmények között születtek, milyen babák voltak, miket szerettek csinálni. Nem csak a szüleidhez kerülhetsz így közelebb, de vonásaikat a későbbi gyermekeidben, unokáidban is felfedezheted majd.

Van-e valami, amit utólag másként csinálnának?

Okos ember a mások hibájából tanul. Mire az emberből nagyszülő lesz, sok fontos döntésen van túl, és még az is lehet, hogy már látja: vannak dolgok, amiket másként kellett volna tennie. Kérd meg a nagyszüleidet, hogy osszák meg veled a tapasztalataikat! Te bölcsebb leszel, ők pedig talán örülni fognak, hogy van valaki, akivel beszélgethetnek ezekről a dolgokról, és meg is könnyebbülhetnek.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást