Döbbenetes: a mai gyerekek lassabban futnak, mint egykor szüleik és nagyszüleik

Döbbenetes: a mai gyerekek lassabban futnak, mint egykor szüleik és nagyszüleik

Címlap / Életmód / Család / Döbbenetes: a mai gyerekek lassabban futnak, mint egykor szüleik és nagyszüleik

Napjaink gyermekei másfél perccel lassabban teljesítik az egymérföldes, tehát 1,6 kilométeres távot, mint azok, akik 1975-ben voltak porontyok – fogalmazott a kutatást vezető Grant Tomkinson. „Mindannyian olyan környezetben élünk, ami egyáltalán nem kedvez a testmozgásnak, és ennek az utódaink fizetik meg az árát” – tette hozzá a tudós.

15 százalékkal gyengébbek

Ami az úgynevezett aerob fittséget, tehát a szív és az érrendszer, valamint a légzőszervek teljesítőképességét illeti, a mai fiatalok körülbelül 15 százalékkal gyengébbek, mint amilyenek a szüleik voltak kiskorukban. Tomkinson és munkatársai szerint az Amerikai Egyesült Államokban még ennél is elkeserítőbb a helyzet, mert 1970 és 2000 között évtizedenként átlagosan 6 százalékkal romlott a gyerekek erőnléte.

Emiatt több mint valószínű, hogy felnőttként is kevésbé lesznek egészségesek. Gyengébb csontok és szív, valamint rosszabb életminőség jellemezheti majd őket.

Sam Kass, a Michelle Obama által életre hívott „Let’s Move!”, azaz „Mozdulj meg!” alapítvány elnöke egyenesen sokkolónak értékelte a generációk közötti különbséget. „Világos, hogy az elmúlt negyven évben egyre kevésbé vagyunk aktívak, aminek szörnyű következményei lehetnek az egészségünkre nézve” – ismerte el Kass.

28 ország 25 millió gyermekét figyelték meg

Az ausztrál kutatók 50 különböző tudományos értekezés eredményeit elemezték újra, amelyek 1964 és napjaink között készültek, s összesen 28 országban élő 9 és 17 év közötti gyerekek adatait tartalmazták – több, mint 25 millió főét.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást