Diéta az öregedés ellen

Diéta az öregedés ellen

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Diéta az öregedés ellen

Táplálkozástudósok kifejlesztettek egy fogyókúrát, ami alatt nem kell koplalni és véd az öregedés ellen.

Erőfeszítés nélkül szabadulhatsz meg a plusz kilóktól és az évek nyomaitól, miközben finom és tápláló ételeket fogyasztasz. Minden egyes napi menü 1,450 kalóriát tartalmaz. Minden étkezés azt a célt szolgálja, hogy fogyasszon, miközben hosszabítja életed. Miközben derekad karcsúsodik (pont jókor, mert közeleg a nyár!), szíved egészségesebb lesz, csontjaid erősebbek, memóriád élesebb, bőröd pedig harmatosabb.

A fiatalító fogyókúra titka, hogy a kalóriaszegény, azonban egészségtelen zsírokkal teli diétát (mely gyorsítja az öregedési folyamatot, krónikus, egész testben jelentkező gyulladást okozva) lecseréli egy tápláló, antioxidánsokban gazdag menüre. A diéta lényege a fehérjeszegény ételekben rejlik, mint például a tengeri halak és a teljes kiőrlésű gabonák. Ha ezeket az ételeket fogyasztod, nem leszel éhes és jobban fogsz kinézni. Ráadásul naponta élvezheted a vörösbor zamatát! Fogyaszd és főzz az alábbi ételekből, edz naponta 30 percet, gondolj arra, hogy karcsúsodsz és várnak rád a plussz évek!

A legjobb öregedés elleni ételek
A következő hat ételcsoport segít megszabadulni a felesleges kilóktól és visszafordítani az óra ketyegését.

1. Gyümölcsök és zöldségek

Fogyókúra esetén legegyszerűbb mindenféle gyümölcsöt és zöldséget felhalmozni tányérunkra, hiszen kalóriaszegények, tápanyagban gazdagok és telt érzetet biztosítanak. A legújabb kutatások pedig kimutatták, hogy egyesek öregedésgátló hatással rendelkeznek.

Például, az áfonya serkenti a memóriát. Azonban nemcsak az áfonya egészséges, az összes bogyó termésű gyümölcs antioxidánsokban gazdag, ami azt jelenti, hogy küzdenek a szabad gyökök ellen. A szabad gyökök olyan molekulák, melyek károsítják a sejteket és krónikus gyulladást okoznak. Ez a gyulladás más, mint amelyik akkor jelentkezik, ha kificamodik a bokád vagy megerőlteted az izomzatod. A gyulladás mely hozzájárul az öregedéshez, folyamatos és olyan krónikus betegségek okozója lehet, mint a rák, a szívbetegség, a diabétesz, Alzheimer-kór, ízületi gyulladás és csontritkulás.

A bogyós gyümölcsök C-vitaminban gazdagok – egy olyan antioxidáns, mely küzd a szabad gyökök ellen és segít karbantartani a külsőd.

A spenót és a többi sötét zöld levelű zöldség biztosítja az éles látást, hiszen fő forrásai a luteinnek és a zeaxanthinnak – növényi színezőanyagok, melyek védik szemünket a káros ultraibolya sugaraktől. A leveles zöldségek gazdagok K-vitaminban is – egy olyan tápanyag, amely csökkenti a csontritkulást és megelőzi a töréseket.

2. Fehérjék

Ez a nélkülözhetetlen tápanyag még fontosabbá válik az ember 40. életévével kezdődően, amikortól évente 1%-kal csökken az izomsűrűség, így lelassul az anyagcsere is és a kilók gyorsabban rakódnak le. A plussz kilók veszélyeztetik az egészséget, ráadásul az összezsugorodott izmok felboríthatják az ember egyensúlyát (növelve az esések esélyét), elszívják erejét és fenyegetik azon képességét, hogy felépüljön egy betegségből vagy balesetből.

Hogy megtartsuk egészséges izomzatunkat, ugyanakkor jóllakottnak érezzük magunkat az étkezések után, javasolt bőr nélküli csirke- és pulykamellet, bio marha- és sertéshúst, tojást, babot és tengeri halakat fogyasztani. Ne feledkezzünk meg az ásványi anyagokról se (főleg kalcium, foszfor és kálium), melyeket zsírszegény tej, joghurt és sajt fogyasztásával vehetünk magunkhoz és amelyek fentartják az egészséges vérnyomást és csontozatot. Hasznos tudnivaló, hogy a kalcium nem tud beépülni szervezetedbe, ha nem jutsz elég fehérjéhez – napi 141 gramm egy 65 kilós nő számára.

Napi ¼ pohár joghurt fogyasztása 60%-kal csökkenti a fogíny betegséget, 50%-kal pedig a fogak elvesztésének esélyét. Ez a hatás a joghurtban található probiotikumoknak köszönhető, de sajnos nem található meg minden tejtermékben.


3. Omega-3

A tengeri halakban található zsírsavak csillapítják a krónikus gyulladást. Ráadásul, a legújabb kutatások szerint a halakban található omega-3 zsírsavak az agy azon részein hatnak, amely a jókedvért felelős. Vagyis az ember egészségesnek és élétteltelinek érzi magát. A lazacban és a tonhalban található omega-3 a leghatásosabb gyulladásgátló. Ha valaki nem szereti a halat, fogyasszon dióféléket, mert azok is gazdagok omega-3-ban.

4. Teljes kiőrlésű gabonák

2008-as kutatások szerint a diéta-barát ételek – ide tartozik a teljes kiőrlésű gabona, zab, barna rizs, kenyér és gabonapehely – segítenek karcsúnak maradni köszönhetően a bennük lévő rostoknak, melyek szabályozzák az étvágyat.
A teljes kiőrlésű gabonák védelmet biztosítanak a diabétesz, a szívbetegség, az agyvérzés, a csontvelőrák, a magas vérnyomás és a fogínybetegségek ellen, köszönhetően a bennük található vitaminoknak, ásványi anyagoknak és rostoknak.

5. Edzés

Egyéb jótékony hatások mellett, az aktív életmód fentartja az izomtömeget, serkenti az anyagcserét, vigyáz a szívre és a tüdőre. A közelmultban végzett egyik tanulmány szerint a kocogás biztosítja a hosszú életet. Ezek a kutatók 21 éven keresztül követték nyomon egy csoport futó és nem-futó ember életét és kimutatták, hogy a rendszeresen kocogó emberek 16 évvel maguk mögé tolták a korukkal bekövetkezendő betegségeket. Ezek az emberek tovább éltek, a kocogó csoportban résztvevők 15 százaléka hunyt el, míg a nem kocogó csoport 34 százaléka. Az aktív embereket nem fenyegeti a szívbetegség, az agyvérzés, a rák és az idegrendszeri betegségek olyan mértékben, mint azokat, akik nem mozognak. Heti öt alkalommal történő, napi 30 perc mérsékelt aerobik egészségben tart. Ugyanakkor ajánlott heti két erősítő gyakorlat, hogy izomzatod erős, anyagcseréd kiegyensúlyozott legyen.

6. Vörösbor és egyéb italok

Mely más diéta ajánl vörösbort? A miénk igen, mivel ez a rubinvörös ital resveratrolt tartalmaz, mely egy antioxidáns, gyulladásgátló és artériavédő vegyület. Állatokon végzett kutatások szerint a resveratrol védhet a szívben és az agyban található sejtek elhalásától, vagyis segít meghosszabítani életed. Azonban naponta csak egy pohár ajánlott!

Ha nem szereted a bort, fogyaszthatsz helyette kávét vagy teát. A kávé csökkenti a 2-es típusú diabétesz és a Parkinson-kór kialakulásának esélyét, valamint bizonyított tény, hogy a kávézó emberek védve vannak a szívbetegségektől. Nemcsak a kávéban található koffeinnek van védő szerepe, hanem az antioxidánsoknak is. A teázás is csökkenti a szívrohamok esélyét, erősítik az immunrendszert, védik a fogzománcot és küzdenek a korral jelentkező memória panaszok ellen. Válassz zöld, fekete, fehér vagy oolong teát, hiszen mind a teacserje levelei. A tea polifenolt, fluoridot és koffeint tartalmaz, melyek jótékony hatást gyakorolnak egészségedre.

Két titkos öregedés-elleni kezelés

Úgy tűnik, hogy ezek a termékek igazi kalóriabombák, azonban egy darab étcsoki és egy maréknyi dió segítenek a fogyásban és abban is, hogy hosszabb életed legyen.

Újdonság

Meglepő, de egy jelenlegi kutatás kimutatta, hogy a magas zsír- és kalóriatartalmú diófélék nem hízlalak. Az oka: miután az ember dióféléket fogyasztott jóllakottnak érzi magát és később is csak keveset bír enni. A legjobb, hogy a diófélék kalóriájának 20%-a nem szívódik fel.

Valami édes után sóvárogsz?

Válaszd az étcsokoládét. Legújabb bizonyítékok szerint a kakaóban található flavonoidok csökkenthetik a gyulladást, karbantartják a vérnyomást, megelőzik az agyvérzést, a szívrohamot és serkentik az agyműködést.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!