Kert és terasz / Otthon

Dekoratív kerti megoldások – Varázsold buja hangulatúvá a kertet!

Dekoratív kerti megoldások – Varázsold buja hangulatúvá a kertet!

Hazánkban sok helyen nehezíti a kerti munkákat és az ültetést a köves, meszes talaj – ilyen környéken élek én is, a Bakonyban. De nem csak számunkra okozott fejtörést a kert átalakítása, hiszen sok belső udvar teljesen térkövezett, vagy éppen apróbb szemű murvával feltöltött. Ezeknek a praktikussága megkérdőjelezhetetlen, hiszen nem kell füvet nyírni, gazolni, tehát rengeteg időt lehet spórolni ezzel az egyszerű megoldással. Azonban a túl sok kő és beton nagyon zorddá teszi a környezetet – kivéve, ha beveted ezeket a dekoratív megoldásokat!

Kaspókat és konténereket mindenhová!

A leginkább kézenfekvő megoldás a köves, túlságosan is sötétnek és lehangolónak tűnő terület bujává varázsolására, ha különféle kaspókat és konténereket töltesz meg növényekkel. Bár ez szűkös lehetőségnek tűnik, valójában számos virág és fafajta is jól érzi magát ezekben a ládákban, legfeljebb nem nőnek olyan óriásira, mint szabadföldbe ültetett társaik.

Ugyanakkor több előnye is van annak, hogy konténerekbe, vagy éppen méretes kaspókba ülteted az általad választott virágokat!

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Először is bármikor odébb teheted őket, nem kell az átültetéssel bajlódnod – ez jól jöhet akkor, ha változtatni szeretnél, bővítenéd a kertedet, vagy éppen nagyobb kerti bútort szereztetek be. Másodszor pedig olyan növényeket is elültethetsz, amik a szabadban nem telelnének át, azonban nyáron tökéletesen érzik magukat odakinn. Jöhetnek a pálmák, kaktuszok, vagy akár az olajbogyó és persze a leander!

Praktikus futónövények

A futónövények többségükben kifejezetten igénytelenek, ezért duplán jó választásnak bizonyulnak a köves területek dekorálása során. A durva felületekben könnyedén megkapaszkodnak tapadókorongjaikkal, vagy éppen a különféle kacsokkal, ráadásul sokszor jól érzik magukat a konténerekben is.

A melegben kellemes árnyékot vetnek, ha pergolákra, teraszokra futtatod őket, de ha lefelé, a föld felé növekednek, akkor is hasznosak, hiszen alálógva eltakarják a rideg környezetet.

Képek forrása: 1 / 2 / 3 

Míg a legtöbb növény csak helyben, az adott kaspóban, vagy éppen kiskertben díszít, addig a futónövények akár 10 méter magasba is könnyedén feltörhetnek. Fajtától függően választhatsz örökzöld futónövényeket, de olyanokat is, amiket odabenn kell teleltetned – és persze a virágok, virágzatok típusáról és színéről is könnyedén dönthetsz, igazán széles a paletta a választékot illetően.

Minden lehetőséget aknázz ki!

A köves, és önmagában túlságosan is mogorvának ható közegben csodásan érzik magukat a pozsgások és azok a növények, amik inkább a mediterrán éghajlaton őshonosak. Utóbbiak megszokták a szárazságot, a köves, tápanyagban szegény talajt, így a legkisebb gondoskodást is meghálálják. A sziklakerti növények sokasága tartozik ebbe a csoportba, rájuk érdemes támaszkodnod akkor, ha a lehető leggazdagabbá tennéd a környezetedet.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Akár kiültetésről, akár kaspós megoldásokról van szó, ezek a látványos növények élettel töltik meg a teret, és valóban könnyen megtelepednek még a legapróbb résekben, zugokban is. Ráadásul kifejezetten jól illenek a köves, sziklás közegbe, továbbá remekül tűrik azt is, ha utólagosan szórod fel az ágyást a környezetbe passzoló, talajtakaró kövekkel.

Ha pedig a lehetőségekről volt szó, érdemes a dekorációra is nagyobb hangsúlyt fektetned – a szép kerti bútoron túl, a puha plédek, díszpárnák, a lampionok, lámpások és ledsorok bámulatosan sokat tudnak adni a látványhoz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást