7 csoda, amit a víz művel a testeddel

7 csoda, amit a víz művel a testeddel

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 7 csoda, amit a víz művel a testeddel

Hallottál már arról a csodaszerről, ami egészségessé és formássá varázsolja a tested, ráadásul megnyugtatja a lelked? Még mielőtt azt hinnéd, hogy újabb méregdrága hókuszpókuszról van szó, inkább arra buzdítunk, hogy fáradj a csaphoz…

Csökkenti a stresszt

Az agyszövetek körülbelül 70-80%-a víz, ami azt jelenti, hogy dehidratáció – tehát a szükségesnél alacsonyabb folyadékszint esetén a testedet és a tudatodat is fölösleges stressz éri.
Nem érdemes megvárnod a szomjúságérzet jelentkezését, mert ez már az enyhe kiszáradás jele. A stressz-szinted mérsékléséért mindenképpen célszerű egy pohár vagy üveg vizet a kezed ügyében tartani, s rendszeresen belekortyolni!

Izmot épít és szálkásít

A vízivás segít megelőzni az izomgörcsöket, valamint hozzájárul az ízületek „megolajozásához” a bennük lévő folyadék termelődésének serkentésével.
Ha megfelelően hidratált a szervezeted, hosszabban és intenzívebben tudsz edzeni anélkül, hogy negatív testérzetet tapasztalnál.

Energizál

Ha úgy érzed, „lemerült az akksid”, próbáld meg a helyzetet egy nagy pohár vízzel orvosolni! Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a dehidratáció miatt vagy fáradt. A megfelelő mennyiségű víz hozzájárul a szív optimális működéséhez, tehát az oxigén újult erővel juthat el a véráramon keresztül a sejtjeidhez.
A víz egyébként azt a folyamatot is serkenti, melynek során a tápanyagok „elúsznak” a sejtjeidhez.

Fogyaszt

Fogyni szeretnél? Nos, a víz és a súlyvesztés közvetlen kapcsolatáról egymásnak ellentmondó tudományos értekezések születnek. Annyi azonban bizonyos, hogy a rendszeres és bőséges vízfogyasztás felgyorsítja az anyagcserédet, illetve teltségérzetet is biztosít.
Mindenképpen érdemes a kalóriadús üdítőket színtiszta vízre cserélned. Még inkább felpörgeted a szervezeted, ha az innivaló kellemesen hűvös.

Szépíti a bőrt

A ráncok sajnos mélyebbnek tűnnek, ha a szervezeted folyadékhiányos. A víz a természet saját hidratáló „krémje”: nincs más dolgod, mint belülről is alkalmazni. Nem véletlen a mondás, miszerint onnan fakad a szépség…
Ha ugyanis a hámsejtek folyadéktartalma helyreáll, egyenletesebbnek, rugalmasabbnak és tömörebbnek tűnik majd az arcbőröd szerkezete.

Hozzájárul a rendszeres székletürítéshez

Miért lenne tabutéma a tested egyik legtermészetesebb folyamata? Bizony, bajt jelez, ha napokig nem kell vécére menned. A folyamatos vízivás abban is segít, hogy a bélrendszeres hatékonyabban működjön, és gyorsabban ki tudja üríteni a salakanyagokat.
Ezzel számottevően javíthatsz a közérzeteden, ráadásul még laposabb hasnak is örülhetsz.

Csökkenti a vesekő kockázatát

A fájdalmas vesekő egyre gyakoribb probléma manapság. A hátterében meghúzódó okok egyike, hogy az emberek már gyerekkoruktól fogva rászoknak a szomjazásra – jobban mondva arra, hogy nem vesznek elegendő vizet magukhoz. A víz segít felhígítani a vizeletben található sókat és ásványokat, amelyek követ eredményező kristállyá formálódhatnának.
Ne feledd, hogy az egészséged megőrzésének érdekében naponta legalább másfél liter szénsavmentes ásványvizet vagy szűrt csapvizet kell innod – de minél többet sikerül, annál jobb!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást