Csizma divat: bejártuk a főváros cipőboltjait és nem hiába

Csizma divat: bejártuk a főváros cipőboltjait és nem hiába

Címlap / Stílus / Divat / Csizma divat: bejártuk a főváros cipőboltjait és nem hiába

Mikor van csizma szezon? A nagykörúti és szinte az összes pláza cipőboltjait bejárva erre a kérdésre egészen eltérő válaszokat kaptam. Az egyik üzletben azzal vigasztaltak, hogy ne izguljak, még csak ezután fognak érkezni a szebbnél szebb, új csizmák, másutt pedig azzal fogadtak, hogy már nem jön új áru, mert lassan itt a tél. Előbbiből arra következtettem, hogy túl korán szeretnék még csizmát vásárolni magamnak, mit képzelek én, utóbbiban pedig már szégyenkeztem, hogy lemaradtam erről a szezonról is.

Örök dilemma: a csizmaszár

Éveken át azt hittem, hogy a felpróbált csizmák vádlinál és bokánál csak nekem okoznak fejtörést. Aztán rájöttem, hogy alapvetően két féle nő álldogál lefelé biggyesztett szájjal a cipősboltokban a döntött tükrök előtt.

Az egyik azért kesereg, mert egyszerre tudná mindkét lábszárát a félpár csizmába tenni, a másik meg azért, mert nem tudja felhúzni rajta a cipzárt.

Egyik sem szerencsésebb a másiknál. Az ilyen lehetetlen helyzetek elkerülése végett találták ki az okosabb gyártók, hogy a ruhákhoz hasonlóan a női csizmák szárát is megkülönböztetik méret szerint.

Így S-től XL-ig válogatva a lábbelik között azonnal kiszűrhetjük azokat, amik csónakként néznének ki rajtunk vagy becsípnék a bőrünket félúton.

 

Bőr vagy műbőr?

A tartós használati cikkekhez fűződő viszonyunk sokat változott a szüleinkéhez képest.

Réz András mondta egyszer, hogy ha a feleségének vásárolna egy gyönyörű cipőt és azzal adná át neki, hogy tessék drágám, itt van ez a cipő, erős is, csinos is, akár tíz évig is hordhatod, a felesége biztos, hogy azonnal a fejéhez vágná a cipősdobozzal együtt.

A reklámszakember ezzel a párkapcsolataink és a vásárlási szokásaink közötti párhuzamra célzott: ki a fene akar tíz évig ugyanabban a cipőben járni? Lehet, hogy holnap már más lesz a divat, más fog tetszeni.

A műbőr csizmák azonban tökéletesen és viszonylag olcsón kiszolgálják ezt a fajta rendszeres igényváltozást.

 

Bokacsizmák

Divatszakemberek szerint, aki komolyan gondolja a csizmavásárlást és nem csak gyűjti a lábbeliket, hanem sokszor és sokat is használ egy-egy párat, az véletlenül se vegye meg elsőre a kiszemelt csizmát.

Ha teheti, próbálja fel hosszúnadrággal, majd szoknyával és harisnyával, s tegye ezt különböző napokon.

Ezzel minimalizálható az esélye annak, hogy a méregdrágán megvásárolt cipő miatt otthon úgy érezzük magunkat, mintha hibát követtünk volna el.

A bokacsizmák előnye, hogy nadrággal és szoknyával is jól mutatnak. Az ideális sarokmagasság függ a testsúlytól, az életmódtól, de még a személyiségtől is. Színekben a fekete fogy a leginkább, ezt követi a barna, majd a bordó és a szürke.

 

Hosszúszárú csizmák

Elérkeztünk a csizmavásárlás legkritikusabb fejezetéhez. Ha a csizmaszár mérete véletlenül pont megfelelő (százból egy), akkor a következő probléma az orr rész.

Alacsonyabb, szélesebb lábszárral bíró hölgyek számára előnyösebb a hegyes orr, mert ez optikailag megnyújtja a lábat.

A magas, vékony nőkön jobban mutat a szögletes orr, de itt is szempont, hogy a vádlira simuljon a lábbeli, ne álljon el a lábtól.

A térd fölé érő csizmákhoz pedig kell egy jó adag egészséges önbizalom is.

 

Ugg-stílusú csizmák

Az úgynevezett Ugg csizmák (az eredeti a gyártóról kapta a nevét, de hamar lemásolták más cipőgyárak is) a legmegosztóbb lábbelik.

Népszerűségükön még a PETA állatvédő szervezet által készített dokumentumfilm sem csorbított, melyen bemutatják, milyen embertelen körülmények között tartják azokat a juhokat, melyek bőréből ezek az irhabőr csizmák készülnek.

A szobacipő feelinget nyújtó puha lábbelik nem vízállóak, s mint megtudtam, az olcsóbb hamisítványokat csak talpbetéttel javasolják hordani az ortopéd orvosok.

 

Fűzős csizmák

A magasszárú csizmák egyébként sem híresek arról, hogy csak úgy bele lehet ugrani, fokozottan igaz ez a fűzős változatokra.

Aki a fűzős csizma mellett dönt, annak mindig érdemes öt perccel előbb kezdenie az öltözködést, ha oda akar érni valahová pontosan.

Amennyiben szerencsénk van, cipzárral van kiegészítve az időtakarékosabb fel és levétel érdekében.

Előnye azonban, hogy tökéletesen a lábra illeszkedik, ezáltal kényelmes és rendkívül elegáns.

Csőnadrággal viselve a boka változatok is centiméterekkel képesek megnyújtani a lábakat, persze csak optikailag.

 

Az idei újítás: csiznadrág

Úgy tűnik ebben az évben is lesz valami, ami felpörgeti a csizma trendet.

Jennifer Lopez, Beyonce és Rihanna, tehát a legnagyobb világsztárok színpadi megjelenéséhez hasonló utcai változatok már a nagyobb cipőboltokban is megjelentek.

Ezek a combnyakig érő, övvel felcsatolható csizmák garantáltan feltűnést keltenek a városban sétálva.

Az egyetlen kérdés már csak az, hogy mivel érdemes hordani, tehát mi van alatt, ha épp le kell venni?

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást