A kánikulában kevés dolog esik olyan jól, mint a hűsítő, lédús görögdinnye. A finom gyümölcs nagy része víz, így kalóriát szinte alig tartalmaz, bűntelenül lakmározhatsz belőle, most pedig azt is megmutatjuk, mit tegyél, ha leves, limonádé, esetleg puding formában szeretnéd elkészíteni a finomságot. Sőt arra is adunk tippet, hogyan menekítheted meg a nyári ízeket télire.
Görögdinnye puding
Hozzávalók: fél kg kimagozott görögdinnye, 8 dkg cukor, 3 evőkanál citromlé, 6 fehér és 1 lap piros zselatin, fél liter almalé.
Elkészítés: A dinnyét vágd kockákra, majd szórd rá a cukrot, locsold rá a citromlevet, óvatosan keverd össze, majd egy órán keresztül hagyd állni. Ez után nyomkodd át egy szűrőn, hogy pürés legyen, majd öntsd fel az almalével.
A zselatin lapokat áztasd előbb hideg vízbe, majd nyomkodd ki, és oldd fel őket két evőkanál forró vízben, majd add hozzá a dinnyelevet és keverd simára. A keveréket állítsd hideg fürdőbe, majd amikor már elkezd megdermedni, töltsd pudingos formákba, és tedd a hűtőbe, amíg kocsonyás nem lesz.
Dinnye saláta
Hozzávalók: egy közepes méretű görögdinnye fele, egy kis fej lilahagyma, olívabogyó, fetasajt, mentalevél.
Elkészítés: A dinnyét magozd ki és vágd kockákra. A hagymát szeld fel vékony szeletekre, az olajbogyókat vágd ketté, a fetát pedig szeleteld kockákra.
Az egészet forgasd össze, és legalább egy órára tedd a hűtőbe. Friss, grillezett húsok mellé tálald, szervírozás előtt még hintsd meg frissen őrölt borssal.
Rumos dinnye
Hozzávalók: egy kisebb méretű görögdinnye fele, 1 dl rum, 2 dl citromlé, ízlés szerint cukor vagy édesítőszer.
Elkészítés: A dinnyét magozd ki, majd fagylaltos kanállal vájj belőle gombócokat.
A gyümölcsöt tedd egy mély tálba, locsold meg a rummal és a citromlével, majd többször óvatosan forgasd át.
Zárd le az edény tetejét, és legalább egy órára tedd a dinnyét a hűtőbe.
Görögdinnyés limonádé
Hozzávalók: 1,5 kg görögdinnye, 3 dl víz, 2 citrom leve, ízlés szerint cukor.
Elkészítés: A dinnyét magozd ki és kockázd fel, majd egy turmixgépben törd össze. A citromlevet és a cukrot oldd fel a vízben, majd öntsd hozzá a dinnyepürét. Töltsd poharakba és jégkockákkal tálald.
Dinnye leves
Hozzávalók: 1,5 kg görögdinnye, 10 dkg méz, 0,5 dl száraz vörösbor, fél citrom leve, menta.
Elkészítés: A dinnyét magozd ki, majd egy turmixgéppel pépesítsd. A dinnyét ezután öntsd egy tálba és kezdd el melegíteni, add hozzá a mézet és a citromlevet, valamint a bort és az alaposan megtisztított mentaleveleket. Forrald össze a hozzávalókat, majd hagyd kihűlni a levest.
Végül néhány órára tedd a hűtőbe, és jéghidegen tálald.
Dinnye dzsem
Hozzávalók: 1 kg görögdinnye, 4 evőkanál citromlé, 2 dl narancslé, 50 dkg befőzőcukor.
Elkészítés: A dinnyét magozd ki és kockázd fel, majd öntsd rá a citromlevet és a narancslevet is. Botmixerrel vagy villával kicsit törd össze a gyümölcsöt, majd add hozzá a cukrot, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve forrald fel és főzd körülbelül 5 percig.
Ha kész, azonnal töltsd dunsztos üvegekbe, majd csavard őket körbe ruhával, hogy fokozatosan hűljenek ki.