Korábban volt egy fogadalmam egy kedves barátnőmnek, amikor elkezdem blogot írni, mégpedig az, hogy minden hónapban legalább egy új levessel előrukkolok. Nos, be kell vallanom, ezt a fogadalmam többszörösen megszegtem az elmúlt években, azonban így télvíz idején mindig szépítek rajta picit.
Év vége felé közeledve nem csupán a szellemileg vagyunk túlhajszolva, de szervezetünk is picit több törődést igényel. Sokat hallunk arról a bizonyos téli fáradtságról, téli depresszióról, amit odafigyeléssel az ember el tud kerülni, de legalábbis minimalizálni. Az alvás megfelelő mennyisége, a testmozgás mellett természetesen kiemelt fontosságú ilyenkor a fehérjében és rostban gazdag étkezés. Azonban nem feltétlenül elégíti ki az ember igényeit egy zöldsaláta-roston sült csirkemell kombó ilyenkor. És itt jönnek a képbe a forró-fűszeres levesek. Megfelelő alapanyagokból szinte bármilyen diétába be lehet illeszteni egy-egy testünket-lelkünket átmelegítő finom levest.
Ez a verzió, egyrészt rengeteg csirkemellel készül, így megfelelő fehérjeforrás, másrészt pedig enyhe csípősségének köszönhetően segít átmelegíteni a testet egy erdei séta vagy esti futás után.
Hozzávalók:
- 40 dkg csirkemell,
- 20 dkg gomba (csiperke, shitake),
- 20 dkg sárgarépa,
- 4-5 szem koktélparadicsom,
- kis fej vöröshagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1 fél tk szárított chili,
- kis csokor petrezselyem,
- 3 ek. kókuszolaj,
- 1 dl kókusztejszín,
- 8 dl húslé (vagy víz és bio ételízesítő),
- 1 lime,
- só,
- frissen őrölt bors.
Elkészítés:
- Az apróra kockázott hagymát dinszteld meg a kókuszzsíron.
- Add hozzá a kockákra vágott csirkemellet és kavargasd, amíg a hús ki nem fehéredik.
- Ekkor keverd hozzá a zúzott fokhagymát, a pucolt, vékonyra szelt sárgarépát, a csilit, sót, borsot és piríts rajta egyet.
- Most jöhet a pucolt, felszeletelt gomba és az időközben a négybe vágott paradicsom.
- Pirítsd kicsit át ismét, majd öntsd fel a csirke alaplével. (Ha nincs otthon, akkor sima vízzel engedd fel, csak adj hozzá pluszban sómentes ételízesítőt.)
- Forralva főzd 7-8 percen keresztül, majd add hozzá a tejszínt is.
- Forrald össze a levest, és ízlés szerint még fűszerezd. Érződjön rajta a chili, persze nem cél, hogy leverjen tőle a víz. 🙂
- Végül facsard bele a limeot és szórd meg apróra vágott petrezselyemmel.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!