Hozzávalók a burgonya nudlihoz (4 személyre):
750 g burgonya
60 g liszt
só, ízlés szerint
1 tojás
1/4 teáskanál reszelt vagy őrölt szerecsendió
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
50 g zsír
Hozzávalók a tejszínes gombához:
1 ek. napraforgó olaj
2 fej vöröshagyma
1 kg csiperke gomba meghámozva és kockákra vágva
1 evőkanál petrezselyemzöld apróra vágva
200 ml főzőtejszín
só, bors ízlés szerint
A burgonya nudli elkészítése:
1. Főzzük meg a burgonyát héjában, ez kb. 25-30 perc.
2. A burgonyát fővés után leszűrjük és meghámozzuk, majd áttörjük krumplitörő segítségével, és hagyjuk legalább langyosra hűlni.
3. Hozzáadjuk a lisztet, tojást, petrezselyemet, sót, szerecsendiót és homogén tésztává gyúrjuk.
4. Nyújtsuk ki a tésztát kb egy ujjnyi vastagra. Vágjuk a tésztát vékony csíkokra, körölbelül 5 cm hosszúakra.
5. Az ujjunkkal finoman hengergessük meg úgy, hogy a végei kúposak legyenek. Hagyjuk állni 15 percig. Közben tegyünk fel egy nagy edénybe vizet.
6. A nudlikat főzzük ki a forrásban lévő vízben. Akkor főttek meg, ha a felszínre jöttek.
7. Forrósítsuk fel a zsírt egy serpenyőben, és pirítsuk meg rajta a nudlikat aranybarnára. A zsírt olajjal is helyettesíthetjük.
A tejszínes gomba elkészítése:
1. Egy nagyobb serpenyőben az olajon dinszteljük meg a hagymát, majd öntsük rá a szeletelt gombát.
2. Sózzük, borsozzuk ízlés szerint. Kevés víz hozzáadásával kb. 20 perc alatt puhítsuk meg a gombát.
3. Öntsük fel a gombát tejszínnel, adjuk hozzá a petrezselyemzöldet és jól keverjük meg. Ha még szükséges, sózzuk.
Tálaljuk a nudlikat és öntsük rá a tejszínes gombát. Petrezselyemzölddel díszíthetjük.