Ha így borozol, elkerülheted a másnaposságot

Ha így borozol, elkerülheted a másnaposságot

Címlap / Életmód / Egészség / Ha így borozol, elkerülheted a másnaposságot

Te is szeretsz elkortyolgatni egy-két pohár bort, de időnként úgy érzed, hogy elkerülhetetlen a hozzá társuló másnaposság? Ha nem meggondolatlanul borozol, de néhány pohár után is rosszul érzed magad, miután másnap felébredtél, akkor minden bizonnyal egy apró trükk is sokat segíthet, hogy a jövőben elkerüld a kellemetlen fejfájásokat és az egyéb rosszulléteket. A titok nyitja nem más, mint hogy kisebb borospoharakat használj.

Borozni alapvetően nem rossz szokás

A bor hazánknak is az egyik nemzeti jelképe, és számos olyan kitűnő borvidék kínálatából válogathatunk, amelyeknek köszönhetően könnyen elérhető a minőségi borfogyasztás. Az élvezeti értékei mellett a bort már sok évvel ezelőtt is használták egészségügyi célra. Úgy vélték, hogy a kis mennyiségű fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük az emésztőrendszert érintő fertőzéses betegségeket.

A mérsékelt borfogyasztás a hagyományos mediterrán étrendnek is az egyik összetevője, amelynek a követése a kutatások szerint alacsonyabb megbetegedési és halálozási arányt jelenhet számos betegség esetében. Egyes kutatások azt is bizonyították, hogy a bor fogyasztása az artériák elzáródásának az esélyét is csökkenti. Különösen a minőségi vörösborra igaz ez, a benne nagyobb mértékben fellehető rezveratrol nevű vegyület miatt. 

Ez természetesen csak egy olyan mennyiségre igaz, ami alapvetően aligha okozhat másnaposságot. Az általános ajánlások leginkább a vörösbor fogyasztásnak előnyeire térnek ki, és úgy tartják, ha a férfiak naponta maximum 2-3 deciliter, a nők pedig 1-2 deciliter jó minőségű vörösbort fogyasztanak, az nemcsak, hogy nem árt, de kifejezetten előnyös is lehet az egészségre nézve.

Sok múlhat a poháron

Bár a felvetés, hogy pusztán a poharunk mérete is segíthet elkerülni a másnaposságot, túl egyszerűnek tűnhet, tényleg hatásos lehet. Pont úgy, mintha egy kisebb tányért töltesz meg csupa finomsággal. Önmagában az, hogy a tányér megtelik, kielégítőbbnek és telítőbbnek tűnik a szemünknek, amivel az elménket és a gyomrunkat is motiválhatjuk arra, hogy kevesebb étellel is elégedettséget és jóllakottságot érezzünk. Ugyanez az italokra is igaz.

Ha tehát legközelebb borozni támad kedved, nézz szét otthon vagy szerezz be néhány kisebb borospoharat, amelyekbe egyszerre nagyjából 1 deciliter bor fér bele elegánsan.

Ez nagyjából a fele annak a mennyiségnek, amennyit általában magunknak töltünk ki, ha nagyobb poharakat használunk. Ezután próbáld meg tudatosan lassan kortyolgatni a bort. Ha azt látod, hogy már csak félig van teli a poharad, akkor kortyolgass még lassabban.

Egyes kutatások szerint a poharak alakja is befolyásolhatja, hogy mennyi italt fogyasztunk el belőlük. Jellemzően, ha egy szűkebb és magasabb poharakat választunk, akkor kevesebb alkoholt töltünk a pohárba, mintha egy alacsonyabb és szélesebb poharat választunk. Az sem árt, ha díszesebb poharakat választasz, ugyanis ha egy eleve kielégítőbb látvány tárul eléd, várhatóan kevésbé fog érdekelni, hogy folyamatosan újratöltsd a poharad.

Taisiia Shestopal/unsplash.com

Ragaszkodj a határaidhoz

Függetlenül attól, hogy otthon csak magadnak töltesz ki egy pohár bort, vagy egy nagyobb baráti összejövetelen italozol, a legokosabb dolog, amit tehetsz, ha csak mértékletesen fogyasztasz bort vagy más alkoholt. Egy kisebb pohár vizuális szempontból mindenképpen pozitív választás, de végeredményben annál is csak rajtad múlik, hogy hányszor lesz újratöltve. Ha pedig érzed, hogy a következő korty már nem esik jól, tedd félre a poharat.

Bár vannak olyan helyzetek, amikor udvariasabbnak tűnik elfogadni még egy pohár italt, vagy még egyszer koccintani, ha már rosszul esik bármilyen alkohol elfogyasztása, teljesen nyugodtan mondj nemet. De azt megelőzően is jobb, ha csak kisebb mennyiségekben iszol alkoholt. Egy-egy italozás alapján is megismerheted a határaidat. Ha pedig ez már veled is megtörtént, csak a saját jólléted érdekében is érdemes tartanod magad hozzájuk.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!