Életmód / Egészség / Lélek

Boldog vagy? Majd a párterapeuta megmondja!

Linda és Charlie párkapcsolati szakértők közösen állítottak össze egy olyan listát, aminek betartása – szerintük – tökéletesen megalapozza a boldog és kiegyensúlyozott házasságokat. A 27 pontból álló lista mindegyik eleme létfontosságú lehet az évtizedeken át fenntartott párkapcsolatok tartalmassá tételében.

De vajon hánnyal tudtok azonosulni már most? És milyen területeken kell még egy kicsit jobban odatennetek magatokat?

1. Látásmód: Vázold fel magadban, számodra mit jelent a párkapcsolatod, a közöttetek levő partnerség és folyamatosan dolgozz azon, hogy ezt a szerelmed számára is megmutasd. Ha sikerül az általatok kijelölt nyomvonalon haladni, az egy biztos jele a boldog párkapcsolatnak.

2. A romantika meghatározása: Ahányan vagyunk, annyiféleképpen gondolunk a romantikára. Ami valakinek már gyomorfogatóan csöpögős, az másnak egy sima hétköznap – a kérdés az, hogy a ti igényeitek egyeznek-e? Nem szabad elfelejtenetek megbeszélni, hogy számotokra mi a romantika, és hogyan fogjátok beilleszteni az életetekbe.

3. Elkötelezettség: Rendszeresen meg kell mutatnotok, hogy elkötelezettek vagytok egymás iránt – jóban és rosszban egyaránt!

4. Közös érdeklődési körök: A boldogság egyik alappillére lehet, ha közös az érdeklődési körötök. Ennek köszönhetően úgy hódolhattok a hobbitoknak, úgy tölthetitek el a szabadidőtöket, hogy az mindkettőtöket örömmel tölti el.

5. Kaland: Fontos, hogy új dolgokat próbáljatok ki együtt, hiszen a közös izgalmak új színt visznek a mindennapjaitokba és felpezsdítik az életeteket.

6. Hallgatás: A közös összebújás, szavak nélküli egymásra koncentrálás fontos és jó dolog, hiszen remek intim pillanatokat tartogat számotokra. Azonban egyúttal azt is jelenti, hogy a legmélyebb titkaitokat is meg tudjátok osztani egymással, mégpedig fenntartások nélkül. Fontos dolog!

7. Kérdések: Az őszinte érdeklődés egyik legjobb ismertetőjele, ha rendszeresen kérdéseket tesztek fel egymásnak. Ezek nem koncentrálódhatnak kizárólag a mindennapos dolgokra, túl kell mutatniuk azon, hogy mi legyen a vacsora, vagy éppen milyen volt a munka.

Olvastad már?  Nem csak edzés és smoothie: ezt jelenti igazából, hogy egészséges életet élsz

8. Gyógyulás: Közösen kell törekednetek arra, hogy a múlt sebeit együtt gyógyítsátok be.

9. Tanulás: Közös cél a párkapcsolati tanulás és fejlődés, de az egyéni növekedést sem szabad figyelmen kívül hagynotok. Ha képzitek magatokat (mindegy, milyen téren), akkor szélesebb perspektíva tárul elétek, érdekesebbek lesztek egymás számára. 

10. Magánélet: Koncentráljatok rá, hogy megmaradjon a saját, érintetlen privátszférátok, amihez senki másnak sincsen hozzáférése. 

11. Kitartás: Sose bizonytalanodj el akkor, ha hullámvölgybe kerültök, hiszen éppen a nehéz helyzetek visznek majd titeket előbbre a megoldás által.

12. Őszinteség: Az őszinteség olyan alapvető és megkerülhetetlen a párkapcsolatodban, mint a megbízhatóság. Ezek megőrzése alapjaiban erősíti meg a szerelmeteket!

13. Ígéretek: A korábbi megállapodásokat mindenképpen be kell tartanotok, hiszen ezek vetnek véget a konfliktusaitoknak. Az apróbb ígéretek éppúgy számítanak, mint az egészen nagyok!

14. Tolerancia: Mindenkinek vannak jó és rossz napjai, ahogy jó és rossz tulajdonságai a –

boldogság érdekében ezeket muszáj elfogadni.

15. Pozitív hozzáállás: Szörnyű együtt élni valakivel, aki állandóan visszahúz és mindenben az élet negatív oldalát látja. Koncentrálj te is arra, ami jó a kapcsolatotokban, és közösen dolgozzatok azon, amit fejleszteni kell!

16. Tisztelet: Aligha szorul magyarázatra… A másik tisztelete legalább annyira lényeges, mint a köztetek levő érzelmi kapocs.

17. Ideális konfliktuskezelés: Nézeteltérések nélkül nincs kapcsolat, és nem is kell, hogy legyen. A lényeg ugyanis nem az, hogy vannak-e fennakadásaitok, hanem az, hogyan tudjátok megoldani őket. Nem azoknak sikeres a párkapcsolata, akik jól el tudják nyomni a konfliktusaikat, hanem akik képesek változtatni.

Olvastad már?  7 dolog, amit a boldog párkapcsolatban élők másképp csinálnak, mint te

18. Nincs fenyegetés: Nem adhatsz ultimátumot a másik felednek, nem zsarolhatod sem ténylegesen, sem érzelmileg – ez alapvető.

19. Megbocsátás: Befolyásolás, érzelmi nyomás nincs, ellenben megbocsátás van. Ha nem vagy hajlandó elnézni bizonyos történéseket, akkor azok örökre munkálkodni fognak benned, és így óhatatlanul mérgezik a párkapcsolatodat.

20. A mítoszok megkérdőjelezése: Vizsgáljátok meg közösen, rányomja-e bármilyen előítélet, örökölt séma a bélyegét a párkapcsolatotokra. Ha igen, akkor ezeket kérdőjelezzétek meg közösen, és lehetőség szerint hagyjátok őket magatok mögött.

21. Titkok száműzése: Egy boldog párkapcsolatban nincs helye titkoknak.

22. Igények kifejezése: Idővel szavak nélkül is kitaláljátok a másik gondolatait, de ehhez az kell, hogy ne féljetek kifejezni az igényeiteket. Azonban a célozgatás helyett többnyire szerencsésebb a nyílt és őszinte kommunikáció.

23. Őrizd a vonzalmat: Saját magad és a párkapcsolatod érdekében is szerencsés, ha jól érzed magadat a bőrödben, és továbbra is olyan vonzó tudsz maradni, ami számodra is elfogadható.

24. Humor: A humor segít könnyedséget, szórakozást csempészni a mindennapokba és remekül oldja a köztetek levő feszültséget.

25. Szex: A szexuális kapcsolat ápolása és fenntartása nagyon lényeges alapköve a boldog párkapcsolatoknak. Muszáj, hogy kellő hangsúlyt fektessetek a szexuális életetekre, mert a jó szex a legnehezebb pillanatokon is átsegítheti a házasságotokat.

26. Intimitás: A nem szexuális intimitás fenntartása is alapvető a boldogság érdekében, hiszen segít abban, hogy a másik feletek legmélyebb oldalát megismerjétek.

27. Hála: Legyetek hálásak egymásnak a közösen felépített életért, és ne féljetek ezt rendszeresen kifejezni a másik számára.

Képek forrása: simonapilolla/Depositphotos.compichukovaekaterina/Depositphotos.com