Ez már betegség? 5 apró jele annak, hogy túlzásba vitted az alkoholfogyasztást

Ez már betegség? 5 apró jele annak, hogy túlzásba vitted az alkoholfogyasztást

Címlap / Életmód / Egészség / Ez már betegség? 5 apró jele annak, hogy túlzásba vitted az alkoholfogyasztást

Az ünnepek és az év végi bulik kitűnő alkalmat jelentettek egy kis poharazgatásra, tehát nem csoda, ha jobb belátásod ellenére néha sikerült felöntened a garatra. A következő tünetek azonban arról árulkodnak, hogy ideje újragondolni az itallal való viszonyodat…

Újabban kijársz a vécére éjjel

Semmi gond nincs azzal, ha néha mosdószünetet kell tartanod az alvásban. Ha azonban észrevetted, hogy ez a szokásosnál többször is megtörténik veled, előfordulhat, hogy túlzott alkoholbevitel áll a háttérben.

A vízháztartást szabályozó hormonok felelnek azért, hogy a vizeleted mennyisége és koncentrációja megfelelő legyen.

Amikor minden rendben, éjszakánként több termelődik a töménységet fokozó ADH (anti-diuretic hormone) nevűből, ezért nem kell nappali gyakorisággal számolnod. Italozás hatására azonban csökken a vegyület szintje a szervezetedben, aminek szokatlan vizelési inger a következménye.

Dr. Rizwan Hamid, a Londoni Urológusok Szövetségének szakértője egyenesen úgy nyilatkozott, hogy 65 év alattiaknál nem normális az éjszakai vizeletürítés.

Kiszáradt szemmel ébredsz

Az alkohol sajnos érezhetően és zavaróan szárazabbá teheti a szemet – magyarázta Rob Scott, a birminghami BMI Priory Hospital szakorvosa.

Köztudott ugyan, hogy a szesz dehidratál, ám csak kevesen gondolnak bele, hogy ez nyilvánvaló módon a könnycsatornákat is érinti.

Egy kutatás szerint, amelyet még 2012-ben az Ophthalmology című szaklapban tettek közzé, már két korsónyi sör este nyolc körüli legurítása is elegendő a másnapi szemszárazsághoz.

A mértéktartás a legjobb megoldás a probléma elkerülésére, s érdemes minél több vizet inni a görbe esték alkalmával, hogy elegendő folyadék maradjon a szervezetben.

A szemcseppek használata itt csupán tüneti kezelést jelent.

Alig várod az estét, hogy ihass

Kikéred magadnak, hogy fényes nappal igyál, mert ott azért még nem tartasz…

Miközben alig várod, hogy leszálljon az este, s végre kortyolhass. Ha a pohár bor, üveg sör vagy bármilyen más ital gondolata segít átvészelni a nehéz napokat, pszichés függőséged van.

Amennyiben gyógyszer gyanánt használod a szeszt depresszió vagy szorongás ellen, rendkívül rossz döntést hozol, hiszen Claudia Bernat, a londoni Priory Hospital pszichiátere megerősítette: depresszáns, azaz hangulatrontó vegyületről van szó, melytől csak egyre rosszabb passzban leszel, hiába nyakalod.

Minél előbb belevágsz a tudatos leszokásba, annál jobb! Ne szégyellj szakértői segítséget kérni, ha úgy érzed, egyedül esélytelen a dolog.

Rossz az emésztésed

A hasmenés, a gyomorégés vagy a puffadás egytől egyig arról tanúskodhat, hogy túl sok alkohollal mérgezed magad – figyelmeztet David Sanders, a sheffieldi Royal Hallamshire Hospital gasztroenterológusa.

A kényes témával kapcsolatban a székletről is beszélnünk kell, hiszen a túl híg produktum vízháztartási gondokat jelez, míg a nehezen lehúzható végtermék megmutatja, hogy a májad nehezen boldogul a sok szesszel, így képtelen megfelelően lebontani a zsírokat.

Utóbbit támasztja alá a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel melletti sötétebb vizelet, amiben ugyancsak olyan mérgek vannak, amelyeket a májadnak (és a vesédnek) ki kellett volna szűrnie.

Talán még nem késő megelőznöd a súlyos májbetegséget

Zsémbes vagy és feledékeny

Hiába tűnik úgy, hogy néhány ital után jobban megy az alvás, igazából pont a pia teszi tönkre a természetes és pihentető alvásciklust, így másnap mosott rongy leszel.

A fő probléma ott kezdődik, hogy rendszeres piálás esetén a megszakadozó alvásciklus hosszú távú károkat okoz az idegrendszeredben, ami állandó fáradtságban nyilvánulhat meg.

Guy Meadows, a londoni Sleep School főorvosa hozzátette, hogy az alkohol valójában serkentőszer, mivel cukrokat és más vegyületeket szabadít fel a szervezetedben, így hozzájárul az ébrenléthez, továbbá a gyors szemmozgásos (REM) alvásszakasz elkerüléséhez.

Márpedig ha pont abból nem jut elég, morcos leszel, szétszórt és feledékeny…

Te tapasztaltad már magadon valamelyik jelet?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást