Család / Életmód

Így beszélj a gyerekkel a szexről – A szexológus szerint

Így beszélj a gyerekkel a szexről – A szexológus szerint

Sokan zavarba jönnek a témától, de ha hagyod, hogy a gyerek a tévéből meg az osztálytársaktól gyűjtse be a kétes eredetű infókat, annak még kínosabb következményei lehetnek. De hogyan is fogj hozzá a beszélgetéshez a méhekről meg a virágokról? Ezek a szakértő tippjei!

Kezdd a pozitív testképpel!

A szexszel, a szexualitással és saját testiségünkkel való viszonyunk jóval hamarabb formálódni kezd, mint ahogy ilyesmiről egyáltalán tudatosan beszélni vagy akár gondolkodni kezdenénk. Ha a gyerek folyton azt hallja tőled, hogy elégedetlen vagy magaddal, mert felszedtél egy kis súlyt, mert lett néhány ráncod vagy lenőtt a hajad, akkor később nagyon nehéz lesz elhitetni vele, hogy rendben van, ha kamaszként nem néz ki úgy, mint egy photoshoppolt reklámfigura, és hogy a test valaki értékének, de még vonzerejének is csak nagyon kis részét teszi ki.

Neveld egészséges, testtudatos életmódra a gyereket, de mindig legyen világos, hogy a test önmagában nem mindenható – ez lehet az első lépés egy egészséges, örömteli későbbi szexuális élet felé.

Nevezd nevén a dolgokat!

Nagyon sok szülő kitalált vagy gyermeknyelvi szavakat használ az intim testrészek megnevezésére, de fontos, hogy kimondd és megtanítsd a konkrét elnevezéseket is, hogy a gyerek később szégyenérzet nélkül tudjon beszélni ezekről – mondja dr. Rachel Needle szexuálpszichológus és klinikai pszichológus. Ha valamire nincsenek meg a megfelelő szavaink, vagy azt tanuljuk meg, hogy ezeket nem illik kimondani, mert látjuk, hogy a szüleink is kellemetlenül érzik magukat, ha ki kell mondaniuk ezeket, akkor ezt a szégyenérzetet magunkkal visszük a későbbiekben is.

Így beszélj a gyerekkel a szexről – A szexológus szerint

Természetesen nem kell úton-útfélen erről beszélni, ahogy valószínűleg azt sem kezded el magyarázni az ovisodnak a buszon, hogy hogy mossa meg a fülét, de amikor például az egészségről vagy a személyes higiéniáról van szó, fontos, hogy meglegyen a megfelelő szókészletünk. Arról nem is beszélve, hogy azok, akik nevükön merik nevezni például a nemi szerveiket, sokkal tudnak nemet mondani például a nem kívánatos szexuális közeledésre is, míg azok, akik tabunak érzik a témát, sokkal kiszolgáltatottabban érezhetik magukat egy hasonló szituációban.

A közös beleegyezés fontosságáról nem lehet elég korán beszélni

Öleld meg, adj neki egy puszit! Gyakran halljuk hogy erre biztatnak kisgyerekeket, amivel önmagában még nem is lenne gond, a baj akkor kezdődik, mikor valaki ezt tovább erőlteti akkor is, hogy a gyerkőc jelezte, nincs kedve a dologhoz.

Ha kisgyerekkorban ez a norma, akkor később hiába is várod el a gyerektől, hogy képes legyen nemet mondani a nem kívánatos közeledésre, vagy hogy ő maga ne közeledjen valakihez úgy, hogy előtte nem kérte ki erről a véleményét.

Rajtunk múlik, hogy mennyire tesszük empatikussá és a másikat tiszteletben tartóvá a jövő generációját: tanítsd meg a gyermekednek már a kezdet kezdetén, hogy MINDIG van joga nemet mondani, ha nem szeretné, hogy valaki megérintse, és hogy másokhoz is csak az ő beleegyezésükkel közelítsen, tiszteletben tartva a személyes terüket.

Válaszd el a jót és a rosszat

Természetes, hogy szülőként fel szeretnéd készíteni a gyerekedet a veszélyekre, amelyek a világban leselkednek rá, és igaz, hogy a szex rengeteg ilyen veszélynek nyitja meg a kaput. Beszéljetek a nem kívánt terhességről, a szexuális úton terjedő betegségekről, és az alá-fölé rendelt viszonyokkal vagy kiszolgáltatott helyzetekkel járó problémákról és veszélyekről, de beszéljetek arról is, hogy a szex alapvetően jó, és ezt a két beszélgetést ne vegyítsd össze, mert könnyen azt a benyomást keltheted a gyerekben, hogy a szex valami bűnös, veszélyes élvezet.

Hívd fel a figyelmét a veszélyekre, majd beszélj neki arról is, hogy a szex alapvetően örömforrás, nagyon szép és őszinte kapcsolat két ember között, ami a kölcsönös szereteten, de legalábbis az egymás iránti kölcsönös tiszteleten alapul. És hogy ebben a világon semmi rossz dolog nincs.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást