Baconös spárga – Afrodiziákum a vasárnapi ebédhez

Baconös spárga – Afrodiziákum a vasárnapi ebédhez

Címlap / Életmód / Receptek / Baconös spárga – Afrodiziákum a vasárnapi ebédhez

A spárga sokrétű gyógyító hatását Hippokratész is megemlítette írásaiban. A kínai és indiai orvoslásban is előkelő helyet mondhatott magáénak, sőt afrodiziákumként is számon tartották.

Goethe egyenesen rajongott e zöldségért, a spárgafejeket a „legnemesebb német fejeknek” nevezte. Cato, a római író a zöldségek királyának tartotta. Emeljük mi is királyi rangra a spárgát ez idő tájt, amikor is a legnagyobb szezonja van.

Hozzávalók 4 személyre:

500 g zsenge zöld spárga 200 szeletelt bacon só 1 evőkanál olaj

Elkészítés:

Az alapanyagok kiválasztása a minőségi ételkészítésben kiemelten fontos. Fokozottan igaz ez a spárgára. Csak kimondottan friss, roppanós, zsenge zöldséget válasszunk.

A spárgát megmossuk. Az alsó, fásabb harmadát elég meghámozni.

A zöldségeket csokorba kötve állítsuk a forrásban lévő enyhén sós vízbe. A zsenge rügyeknek elég, ha csak a gőzben párolódnak. Vastagságtól függően 10-15 perc a spárga főzési ideje.

A spárgát leszűrjük. 8-10 szálat összefogva baconba tekerjük, s vékonyan olajozott tepsibe fektetjük. Ha 4 személyre készítjük az ételt, a spárgát és természetesen a bacont is osszuk el 4 felé, vagy ha kisebb „rőzséket” akarunk készíteni, akkor egy személynek 2 ilyet szánva, 8 felé.

180 fokon kb. 20 perc alatt kész.

Tetszés szerinti öntettel, pl. sajtszósszal tálaljuk.

(A fotón dupla zabpehely-kabátban sült csirkemell mellett köret, amelynek a receptjét itt olvashatod.)

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást