Articsóka, a népszerűtlen egészségbomba

Articsóka, a népszerűtlen egészségbomba

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Articsóka, a népszerűtlen egészségbomba

Amikor a piacon sétálgatunk, és válogatjuk a szebbnél szebb zöldségeket, akkor a kezünk közé tévedhet egy furcsaság, amiről nem is igazán tudjuk, mi az. Pedig nem szokatlan, hiszen itthon is termesztik az ízletes articsókát. A déli szomszédaink körében elterjedtebb ugyan, ám mi sem fogjuk megbánni, ha egy-egy fogásunkba beépítjük ezt az aromás alapanyagot.

Honnan

Az articsóka mediterrán területekről származik, és már az ókori görgök is előszeretettel fogyasztották, mert afrodiziákumnak tartották.
Hazánkban is megtalálható már régóta, ám inkább dísznövényként nevelik, semmit zöldség gyanánt.

Kinézet

Maga a növény igencsak impozáns látványt nyújt.
Nagyobb termetű így kiemelkedik a veteményesből, és hatalmas, bogáncshoz hasonló virágai csodálatosan virítanak. Illata nem jellemző, sokkal inkább a növényt magát érezzük.

Íz

Az articsókával csínján kell bánni, mivel igencsak intenzív íze van. Ennek köszönheti, hogy a megosztja az embereket.
Míg például egy uborkát jellemzően egész könnyen lehet más ízvilágba elvinni fűszerek segítségével, addig az articsóka aromája annyira jellegzetes, hogy azt nem is bolondítják meg mással, csak egy kevés citromlével.

Szüret

Amikor az articsókát szüreteljük, akkor sajnos a kertünk díszértékét szedjük le. Ennek a növénynek ugyanis nem a termését, vagy a gumóját, hanem a virágát fogyasztjuk.
Egészen pontosan a bimbót, amit akkor kell leszedni, amikor még nem nyílt ki maga a virág. Ezzel sajnos megfosztjuk magunkat a színes szépségek látványától, de hozzájutunk egy ízletes alapanyaghoz.

Vitaminok, ásványi anyagok

Az articsóka gazdag vitamin és ásványi anyag forrás. Fogyasztásával rengeteg A, B2 és C-vitamin jut a szervezetünkbe, nem is beszélve a B1-vitaminról.
Az ásványi anyagai a magnézium, a foszfor, vas, kálium, nátrium és kalcium, amik mind fontos építőanyagai a testnek.

Gyógyhatások

A népi gyógyászat már jó ideje nagy figyelmet szentel az articsókának.

Ez nem is véletlen, hiszen rengeteg hasznos tulajdonsággal rendelkezik. Védi a májat a méreganyagok károsító hatásaitól, és segíti annak szöveti regenerálódását.
Emellett rendben tartja az epehólyagot is, megszünteti gyulladását, hígítja az epét. Használják reumatikus panaszok kezelésére, és az érelmeszesedés ellen is.

Fogyókúra

Az articsóka jó tulajdonságai egyben elősegítik azt is, hogy használatával eredményesebbé tehessük a fogyókúránkat. Az epére gyakorolt jótékony hatása mellett a vérben szállított zsír mennyiségét is csökkenti.
Ez nem csak a vérképet befolyásolja pozitívan, hanem a nem kívánt anyag lerakódását is megakadályozza. Sőt! Vizelethajtó és sóürítést fokozó hatása miatt akkori is kitűnő választás, ha méregtelenítő kúra mellett döntünk.

Termesztés

Magvetéssel vagy palántázással juthatunk hozzá a saját kertünkben ehhez a finomsághoz. Tartsuk szem előtt, hogy nem kistermetű növényről van szó, illetve azt is, hogy felhasználható bimbókat csupán 3-4 évig hoz, igaz, addig igen bőségesen.Az articsóka azon zöldségek közé tartozik, melyet nem ismerünk túl jól, ezért nem is fogyasztjuk. Pedig vétek lennek kihagyni, hiszen rengeteg jó tulajdonsága mellett az íze is kitűnő. Fogyasszuk rendszeresen, és az egészségünk komoly támogatót kap, valamint a súlyunkat is könnyebben kordában tudjuk majd tartani az aromás zöldség által.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást