Apróságok, amelyek jobbá tehetik az életünket napról napra

Apróságok, amelyek jobbá tehetik az életünket napról napra

Címlap / Életmód / Egészség / Apróságok, amelyek jobbá tehetik az életünket napról napra

Sokan a hatalmas dolgokban látják a fejlődés lehetőségét, pedig legtöbbször apróságoknak tűnő képességek, tulajdonságok azok, amelyek valójában jobbá tehetnek minket, az életünket. Ha szeretnél tanulni és épülni, akkor érdemes ilyen apróságokat bevezetned a mindennapjaidba: ha nincs ötleted, mik lehetnek ezek, olvasd el a listánkat, amit kedved szerint alakíthatsz, bővíthetsz is.

Kezdd a reggelt egy sétával

Ehhez semmi mást nem kell tenned, csak arra tréningezned magad, hogy 30 perccel korábban ébredj, és előbb el tudj indulni munkába. Így az út egy részét sétálva tudod megtenni, amely nem csak fizikailag, de mentálisan is jó hatással lehet rád, hiszen segít megszüntetni a stresszt és kitisztítja a fejed. Ha szükséged van arra is, hogy munka után letedd a napi feladatokat, és úgy érkezhess haza, hogy csak magadra, a szeretteidre fókuszálsz, akkor érdemes délután is sétálnod.

Naplóírás

Érdemes minden napot azzal zárnod, hogy írsz egy-két sort arról, milyen volt a hangulatod, és hogyan változott a nap folyamán. Ha különösen vidám, szomorú, ideges, stb. voltál, akkor azt is írd oda, éppen mi okozta ezt a nagyobb érzelmi változást, hogy tudatosabban reagálhass a jövőben.

Apróságok, amelyek jobbá tehetik az életünket napról napra

Olvass olyan szerzőktől könyveket, akiket eddig nem ismertél

A legtöbb ember úgy választ könyvet, filmet, zenét, hogy az passzoljon a jól bejáratott ízléséhez, beilleszthető legyen a kategóriákba, amiket kedvel. Ahhoz, hogy frissen tartsd az érdeklődésedet, és még több újdonságot megismerj, ezen a felfogáson érdemes változtatni egy kicsit, és kipróbálni valami újat és ismeretlent.

Vacsorázz vagy ebédelj egyedül 

Itt nem úgy értjük, hogy melegítsd meg az ételedet otthon, majd költsd el egyedül a kanapén, hanem arra biztatunk, hogy alkalmanként menj el egyedül egy étterembe. Ez a legtöbb ember számára egy olyan dolog, ami kívül esik a komfortzónáján — azonban ha ezekkel az apró félelmeinkkel szembenézünk, azok sokszorosan képesek megerősíteni minket.

Legyenek apróbb, napi céljaid

A legtöbben azért esnek kétségbe egy-egy nagyobb feladattól, vagy azért borulnak ki többször is a megvalósítás közben, mert csak az egészre fókuszálnak. Ehelyett érdemesebb felbontani a nagyobb célt apróbbakra, amelyeket napi szinten teljesíthetsz, így sokkal könnyebben éred majd el a végén. Ennek nem feltétlenül kell munkahelyi feladatnak lennie – ha van olyan álmod, amit kitűztél magad elé, azért is tehetsz minden egyes nap.

Tanulj minden nap valami újat

Legyen ez akár egy új szó, akár valamilyen érdekes tény, a lényeg, hogy tartsd karban az agyadat olyan dolgokkal is, amelyek túlmutatnak a napi rutinon. Akár egy füzetbe vezetheted is, mikor mit tanultál meg, és így jobban memorizálhatod.

Legyél tudatosabb

Ennek az alapja az, hogy szembe kell nézned a rossz tulajdonságaiddal, szokásaiddal, majd anélkül, hogy ezek miatt ítélkeznél magad felett, meg kell próbálnod lassan elengedni őket. Tegyél le minden héten csak egyet ezek közül, és figyelj arra, hogyan lett ezáltal jobb az életed.

Mondj le valamiről egy hónapra

Ez lehet az alkohol, a cigaretta, a csoki vagy a hús, bármi, aminek akár csak egy kicsit is a rabja vagy, még ha csak alkalmanként is fogyasztod. Ha egy hónapig megvonod magadtól ezt a dolgot, az megtanít rá, hogy mennyi önfegyelmed van, és ha szükséges, képes vagy lemondani valami olyanról is, amit szeretsz.

Játssz valamit minden nap

Legyen szó kirakósról, táblás társasjátékról, vagy csak arról, hogy fújsz néhány szappanbuborékot, ha csak egy rövid időre is, ettől ismét gyermeknek érezheted magad. Ez segít csökkenteni a stresszt, és azt tapasztalhatod magadon, hogy képes vagy önfeledten örülni, ha ezeket a dolgokat csinálod.

Apróságok, amelyek jobbá tehetik az életünket napról napra

Ítélkezz kevesebbet

Ahelyett, hogy első ránézésre ítélkeznél valaki vagy valami felett, inkább próbáld magad beleképzelni az adott illető helyébe, vagy az adott szituációba. Ez segíti majd az elfogadást, és megtanít arra is, hogy ismerd meg előbb a dolgokat, aztán mondj csak véleményt.

Mondj nemet gyakrabban

Ha te vagy az a személy, aki mindenki kérésére azonnal ugrik, és mindenre igent mond, akkor arra biztatunk, hogy ezen próbálj meg egy kicsit változtatni. Az nagyon jó dolog, ha kedves vagy és segítőkész, de érdemes észrevenned, ha esetleg valaki visszaél ezzel és kihasznál. Ha valamilyen kérés kényelmetlenül érint, arra is mondj inkább nemet.

Ne add fel

Ha ezek közül a dolgok közül valami nem jön össze elsőre, akkor állj fel, és kezdd elölről! Ha küzdesz, még kijöhetsz nyertesen a szituációból, akkor is, ha közben egyszer-kétszer elbuktál.

Képek forrása: pexels.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást