Egészség / Életmód / Lélek

7 apróság, ami észrevétlenül is idegesít a mindennapokban – szabadulj meg tőlük!

7 apróság, ami észrevétlenül is idegesít a mindennapokban – szabadulj meg tőlük!

Vannak jobb napok és előfordulnak olyan borzalmas hullámok is, amikor egyáltalán nincs kedved felkelni és egész nap zaklatott, fáradt és rosszkedvű vagy. Lehet, hogy nem is gondolnád, de milliónyi apró inger befolyásol minden nap, amik tudatosan vagy tudat alatt befolyásolják azt, hogy hogyan érzed magad. Íme néhány apróság, amik a szokatlanul ideges napokat magyarázhatják.

Nem csinálod meg az ágyad

A reggeleid kritikus első percei azok, amik meghatározzák, hogy hogyan indulsz neki az előtted álló napnak. Sokak számára ezek a pillanatok a legnehezebbek, amikor már percek óta azzal küzdesz, hogy fel tudj kelni az ágyból és elkezdd a napot.

Bármilyen hihetetlennek tűnik, az egy fontos mérföldkő a reggeledben, hogy megcsinálod-e az ágyad és rendet hagysz-e magad után a hálószobában vagy sem.

Ez ugyanis csupán egy percet vesz igénybe, ennyivel kell korábbra állítanod az ébresztőórát, viszont már rögtön a nap első felében produktív voltál és ezzel meghatároztad a napod további alakulását. Próbáld ki egy hétig és figyeld meg a hatását!

Rendetlenség van körülötted

Az előző pontból adódik az is, hogy ha egész nap káosz van körülötted – olyan káosz, amit néha még te sem látsz át igazán – az tudat alatt biztosan zavar és idegesít, plusz hátráltatja a munkád és a hatékonyságod.

A rend fogalma persze szubjektív, azaz nem azt mondjuk, hogy legyen minden szögegyenes és merőleges körülötted, egyszerűen csak azt tanácsoljuk, hogy törekedj arra, hogy mindig rendet tarts magad körül.

A kocsidat ne lepje el a szemét, az ételmaradékok és a több hónapos parkolócédulák, az irodai asztalodon rendszerezd az iratokat, néha állj fel és szabadulj meg attól, ami folyton a kezed ügyébe akad, a lakásod pedig legyen praktikus, átlátható és rendezett.

Lehet, hogy valami csak tudat alatt idegesít, de akárhányszor elmész mellette, feszült és ingerült leszel. Keresd meg az okát és szüntesd meg!

Mindig halogatsz

Lehet, hogy ismerős az érzés, hogy ma nincs kedved megcsinálni, ráér holnap, aztán amikor a holnap eljön, rájössz, hogy jövő héten is belefér.

Fontos, hogy a listáid, a tennivalóid úgy legyenek összeszedve a fejedben vagy egy papírcetlin, hogy ne kerüljön fel rá túl sok tétel, de ami rajta van, ahhoz ragaszkodj.

Ha mindig van egy-egy feladat, amit elhalasztasz, akkor keresd meg az okát, hogy mi gátol abban, hogy elvégezd, bontsd kisebb részekre és kérj segítséget, de ne tologasd folyamatosan magad előtt, hiszen ezzel egy egyre nagyobbra hízó akadályt görgetsz majd magad előtt, ami nagyban hátráltatja majd a mindennapi produktivitásod.

Az okostelefonod kartávolságon belül van

Azzal nincs gond, hogy van okostelefonod, sőt amellett, hogy van, egyre több dologra használod. Segít a mindennapi apróságok elintézésében, sőt a segítségével könnyedén tudsz bárhonnan dolgozni vagy kommunikálni bárkivel.

Azonban ha azt veszed észre, hogy ideges leszel, ha épp nincs az egy méteres környezetedben vagy látótávolságon belül, akkor ideje egy kicsit elszakadni tőle.

Trenírozd magad arra, hogy néha kikapcsolod, elteszed vagy félrerakod, hogy ne is lásd. Nem kell folyamatosan csekkolnod, hogy mi történik, ha mindennap adsz magadnak egy órát (és nem akkor amikor alszol), amit telefon nélkül töltesz, akkor lehet, hogy kevésbé leszel ideges és észrevétlenül nyugodtabbá válsz a mindennapokban.

 

Túl sok cukrot eszel

Elsőre lehet, hogy furán hangzik, hogy attól ideges vagy zaklatott lehetsz, hogy nem megfelelően táplálkozol és sok cukrot eszel. Mivel a szervezetedben minden mindennel összefügg, ezért ha belegondolsz, ez teljesen logikus.

Ha a reggeleidet édes müzlivel, cukrozott péksüteménnyel, finom kávéval vagy gyümölcslével kezded, és napközben körülbelül hasonlóan folytatod, akkor nem meglepő, ha délutánra tetőzik a vércukorszinted, majd pár perc múlva zuhanásnak indul.

Te ebből lehet, hogy csak annyit érzékelsz, hogy étkezés után szörnyű fáradtság tör rád, aztán éhségrohamaid vannak, kívánod az édeset, majd újra felpörögsz, mikor valójában csupán a vércukorszinted ugrál.

Tudjuk, hogy néha extra erőfeszítés még arra is odafigyelni, hogy mit eszel napközben, de ha hozzászoksz, akkor már észrevétlenül menni fog!

Nagy levegő

Érdekes megfigyelni, hogy amikor stresszes vagy izgalmas szituációba kerülsz, mennyire megváltozik a légzésed. Szaporábban, hevesebben lélegzel és apránként veszed a levegőt, mintha egyszerűen nem férne be több a tüdődbe.

Valójában ez egy természetes reakció a szervezettől, ami ironikus ugyan, de még stresszesebbé tesz, azaz egy ördögi körbe kerülsz. Ha észreveszed magadon, hogy zihálsz, légszomjad van vagy csak túl sűrűn veszel levegőt és ettől csak még idegesebb vagy, akkor fókuszálj egy kicsit és próbáld meg tudatosan irányítani a légzésed.

Vegyél több hosszú, mély lélegzeted, ez alatt a szemed is becsukhatod, talán akkor könnyebben megy, dőlj hátra, majd ha eljutottál körülbelül tízig, akkor nyisd ki a szemed, és folytasd, amiben épp benne voltál.

Sokkal jobb, ugye?

 

Mozdulj meg!

Azon túl, hogy az egészséges életmód része, hogy a fogyásban nagyon nagy szerepe van, és hogy mindenhonnan azt hallod hogy muszáj, az edzés sokkal többről szól. Biztos veled is előfordult már, hogy zúgott a fejed, tele voltál gondolatokkal, teendőkkel és problémákkal, majd elmentél edzeni és hirtelen minden sokkal jobb lett.

Mintha egy frissítő szellő egyszerre mindent kifújt volna a fejedből, és hirtelen nyugodtabb és motiváltabb lettél. Nem is csoda, hiszen a testmozgásnak van egy ilyen extra tulajdonsága is, hogy kimozgat abból, amiben éppen vagy és egy teljesen másik lelkiállapotba juttat el.

Nincs is jobb egy stresszes nap után egy kicsit mozogni és mindent kifújni, amit napközben gyűjtöttél. Ilyen egyszerű volna?

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást