Aprócska díszek a tökéletes ünnepi hangulatért

Aprócska díszek a tökéletes ünnepi hangulatért

Címlap / Otthon / Dekor / Aprócska díszek a tökéletes ünnepi hangulatért

A már-már kötelezőnek számító karácsonyi dekorációkon túl gyakran az egészen aprócska, egyszerű díszek teszik fel a pontot a tökéletes ünnepi látványra. Nem csupán a karácsonyfa és a feldíszített asztal sugározhatja a különleges, egyedi hangulatot, a kisebb-nagyobb díszek ugyancsak ezt a célt szolgálják – akár már advent előtt, ha akarod!

Ragyogjon a dekoráció!

Az egyik legkönnyebb módja a karácsonyi hangulat megteremtésének a ragyogó dekoráció készítése. Ehhez két alapelem alkalmazható, az egyiket az olcsón beszerezhető gyertyák, a másikat pedig a fényfüzérek ölelik fel.

Utóbbi ugyancsak nem óriási beruházás, viszont folyamatosan áramot fogyaszt, ezért a bekapcsolását célszerű arra az időtartamra redukálni, amikor valóban élvezni tudjuk az általa sugárzott hangulatot.

Kültéri dekorációhoz szerencsésebb napelemmel működő fényfüzért vásárolni, így jóval gazdaságosabban úszhatjuk meg a bejárati ajtó, ablakok dekorálását. 

Lakáson belül a fényfüzéreket gyakorlatilag bárhol átvezethetjük, ám mindenképpen érdemes egyszínű és áttűnő funkcióval bíró változatot használni, esetleg fehér anyaggal óvatosan lefedni, így hosszútávon sem lesz zavaró a látvány.

Használj gyertyákat!

A hagyományos dekorációt tekintve az egyik legbiztosabb pont, amire mindig támaszkodhatunk, az a gyertya.

A lakás bármelyik részén, az összes helyiségben megállja a helyét, akár önmagában, akár a dekoráció részeként tekintünk rá.

Természetesen alapszabály, hogy a meggyújtott gyertyát ne hagyjuk magára, de ezen felül bátran dekoráljuk vele a helyiségeket. Beletehetjük lámpásba, karácsonyi párologtatóba, de nemes egyszerűséggel fém-, fa-, vagy üveglapra is állíthatjuk.

Az alapot dekorálhatjuk fenyőágakkal, bogyós termésekkel, vagy akár karácsonyfadíszekkel, gyöngysorokkal, szalagokkal.

Karácsony tájékán még inkább érdemesebb az illatosított gyertyák mellett voksolni, illetve ajánlatos időnként a valóban látványos, nagyméretű változatokat beszerezni.

Illatos karácsonyi díszek

Ha már az illatoknál jártunk, meg kell említenünk, hogy a tipikus karácsonyi aromáknak az aprócska díszek körében mindenképpen komoly szerep jár.

A klasszikusnak számító, narancs-szegfűszeg kettősén túl minden mennyiségben bevethetjük a fahéjrudakat, a csillagánizst, a szárított gyümölcskarikákat, de természetesen a fenyő összehasonlíthatatlan aromáját is kihasználhatjuk.

A rusztikus vagy éppen modern dekorációk mellett vásárolhatunk kész potpourrikat, de mi magunk is előrukkolhatunk a testreszabott változatunkkal.

A szárított, illatozó dekorációt karácsonyi, vagy áttetsző üvegedényben a lakás bármely részében elhelyezhetjük, ízlés szerint tovább dekorálhatjuk karácsonyfadíszekkel, meggyújtás nélkül is dekoratív gyertyákkal. 

Ehető dekorációs elemek

A karácsonyban sokan a leginkább az ehető finomságokat várják, így érdemes azokat minél előbb közszemlére tenni.

Az egyszerűbb tésztából készült aprósüteményeket nem csupán könnyű elkészíteni a csemetékkel, hanem remekül dekorálhatjuk is velük akár az éjjeliszekrényt, akár az asztalokat.

A karácsonyi formákból készült, díszített, vagy natúr sütemények remekül mutatnak a tányérokon, kisebb tálcákon, amiket még tovább dekorálhatunk dióval, mandulával, a korábban említett, egész fűszerekkel.

A megtisztított fenyőág is helyet kaphat a sütemény mellett, sőt, adott esetben a süti kiszúrók is tovább emelhetik az ünnepélyes hangulatot.

Különleges hatást kelthetnek a felakasztott aprósütemények, de az egymásra halmozott, szalaggal átkötött változatnak sem tud majd senki ellenállni.

Rejtett dekorációk és apró figyelmességek

A dekorációt illetően a lakás nem várt területein is elhelyezhetünk miniatűr karácsonyi díszeket.

Egy hógömböt bármelyik zugban eldughatunk, egy pár csengettyű, karácsonyi szélcsengő is akárhol helyet kaphat.

A hőmérőt cserélhetjük karácsonyi változatra, de a szekrénybe tett illatpárna is nyugodtan lehet zokni, vagy csillag formájú a szezonban.

A gyerekek zsebébe időről időre bedughatunk néhány cukorkát, vagy gondosan dekorált, becsomagolt mézeskalácsot

A hangolódás végett apró, saját kezűleg készített ajándékokkal a kedvesünket is lépten-nyomon meglephetjük.

Tehetünk csokit a frissen meghajtott törölközőjére, karácsonyi bögrében, szezonális fűszerezéssel előre odakészíthetjük számára a reggeli tejeskávéját.

Fellógatható díszek

Ha a lakás aprócska részein már elrejtettük a miniatűr dekorációs elemeket, akkor ideje feljebb emelni a tekintet, és betölteni a szemmagasságban, vagy még feljebb levő szabad területeket is.

A sütemények mellett természetesen bármilyen karácsonyfadísz fellógatható, akár a karnist, akár általunk rögzített fonalat veszünk alapul.

Az aggatás során használhatunk facsipeszeket, kampókat vagy apró szalagokat, ezekkel egyaránt feldobhatjuk az üres felületeteket.

A díszek lehetnek saját kezűleg készítettek, akár textilből, természetes elemekből, magyalból, fagyöngyből készült változatok, de minden mennyiségben jöhetnek a csengők, hópihék, csillagok, a tipikus karácsonyi szimbólumok.

A klasszikus vízszintes dekoráció mellett érdemes elgondolkozni a függőlegesen alálógó megoldásokon is, péládul az ajtófélfák mentén.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást