Életmód / Receptek / Táplálkozás

A legkedveltebb karácsonyi sütemények, amiket muszáj elkészítened

A legkedveltebb karácsonyi sütemények, amiket muszáj elkészítened

Karácsony az ajándékozás, a pihenés és a családban eltöltött idő mellett főként a nagy lakomákról szól. Bár a szentestén elfogyasztott vacsora az ünnep legfontosabb étkezése, kellő időt kell szánni a szezonális, legfinomabb süteményekre is.

Bejgli

A bejglire már bátran mondhatjuk, hogy igazi tradicionális édesség, és ha a családban nem is, a rokonságban garantáltan asztalra kerül.
A kelesztett tésztát a leggyakrabban mák- vagy diótöltelékkel kombináljuk, majd feltekerve, tetejét tojással megkenve aranybarnára sütjük. Érdemes a süteményt kicsit ferdén szeletelni, így minden egyes adag még szebben kiadja a formáját.
 

Mézeskalács

A mézeskalács készítés sem maradhat ki a sorból, hiszen ez a sütemény az összes karácsonyi vásáron elsődleges szerepet élvez.
A hagyomány szerint tökéletes családi program lehet a mézeskalács dekorálása, vagy éppen a házikó összeállítása. Utóbbi akár az ünnepi asztalt is díszítheti, míg előbbiek felakasztva igazán személyessé és egyedi hangulatúvá varázsolhatják a karácsonyfát.
Ismerd meg a hagyományos, omlós mézeskalács receptjét!

Habcsók

A habcsók, hasonlóan a mézeskalács figurákhoz, tökéletes saját készítésű fenyőfadísszé válhat. Könnyen formázható édességről beszélünk, ami a nevéből adódóan habkönnyű, s a hagyományos fehér mellett némi ételszínezékkel bármilyen árnyalatot magára ölthet.
Cukortartalma természetesen nagyon magas, ezért csak mérsékelten ajánlatos fogyasztani, de ha ez a kedvenced, karácsonykor nem maradhat ki a kínálatból.
Ismerd meg a kávés habcsók receptjét!

Mézes puszedli

A méz meghatározó alapanyag a karácsonyi sütiket illetően, az pedig további előny, ha az adott édesség apró falatokban is nagyszerű finomságot jelent. Előkelő helyet foglal el a mézes puszedli a listán, hiszen nem csak egy igazán édes aprósütemény, hanem egy rettentően könnyen elkészíthető csemege.
A megjelenése könnyen variálható, hiszen akárcsak a mézeskalácshoz, úgy a mézes puszedlihez is szükségeltetik a hófehér cukorbevonat.

Zserbó

A zserbót az emberek vagy nagyon utálják, vagy mindennél jobban imádják. Az érdekes kombinációt, amit a keserű csoki, a finom baracklekvár és a dió egyvelege alkot, sokak szívét megdobogtatja karácsony tájékán.
Az biztos, hogy az ünnepi szezon egyik meghatározó édességéről beszélünk, s bár az átlagosnál kicsit macerásabb az elkészítése, nem hiányozhat a kínálatból.
Olvasd el a zserbó hagyományos receptjét!

Linzer

A linzer tökéletes bizonyíték arra, hogy a karácsonyi falatozások során domináns szerep jutott az aprósütiknek. Ez a végtelenül omlós, ízletes és a legtöbbször virág formájú édesség nem csak istenien finom, hanem szerencsére rendkívül könnyen elkészíthető.
Ráadásul a gyerekek is kivehetik a részüket a szaggatásból és az összetapasztásból, ami bizony nagy segítség az elfoglalt háziasszonyoknak.
Ismerj meg egy ínycsiklandó mákos linzer süteményt!

Hókifli

A sort nem is zárhatnánk mással, mint a klasszikus karácsonyi hókiflivel, ami kiváló vendégvárónak bizonyulhat. Ebben a sütiben tökéletes az összhang a diós töltelék, az omlós tészta és a vaníliás cukor között.
Mi több, utóbbi igazán ünnepi díszbe ötözteti az apró félholdakat, amik így akár az esti karamellás tej mellé is ideális választásnak bizonyulnak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást