8 őszi gyertyakompozíció, ami megszépíti az otthonod

8 őszi gyertyakompozíció, ami megszépíti az otthonod

Címlap / Otthon / Hobbi / 8 őszi gyertyakompozíció, ami megszépíti az otthonod

A gyertyák egész évben mesés hangulatot csempészhetnek a lakásba, ősszel és télen azonban lélekmelengető funkciójuk is van. Szemezgettünk a legeredetibb ötletek között, hogy egy kis kézműveskedéssel igazi gyönyörűséget alkothass.

Virágos-bogyós

Fogj egy színes kaspót, töltsd ki valamilyen kemény és hőálló dologgal, ami a beleállított gyertyát stabilan megtartja – megteszi akár egy régi, feje tetejére állított pohárka –, majd ízlés szerint erősíts virágokat és terméseket az oldalára.

Mivel a kaspó és a természetes elemek egyaránt élénk árnyalatúak, a gyertya akár egyszerű fehér is lehet.

A tartósság érdekében művirágokra és –termésekre is hagyatkozhatsz, amelyek akár hosszú heteken keresztül díszítik a lakásodat.

Persze, mind mű, mind pedig a szabadból szermányolt kiegészítők esetén is ügyelned kell, hogy ne kerüljenek a láng néhány centiméteres közelébe.

Színpompás koszorú

Miért várnál adventig a koszorúra? Tulajdonképpen egész évben készíthetsz ilyen dekorációt, csak mindig a megfelelő alapanyagból!

Fenyőágak helyett még az őszi virágok ölelik körül a gyertyát, amiből akár egyetlen darab is elég a látványos végeredményhez.

A gyertya átmérőjénél nem sokkal nagyobb edénykét (például régi csészét vagy egy alacsonyabb peremű, kiürült illatgyertya üvegét) kívülről burkolj be vékonyan tűzőhabbal, amibe aztán beszurkálhatod a virágokat és a bogyókat.

Csak rajtad múlik, hogy a természet kincseit használod fel, vagy esetleg mű darabokat veszel a boltban!

Csonthéjas csoda

Az amerikaiak hálaadás napi dekorációját nemcsak november negyedik csütörtökjén teheted az asztalra.

A hozzá csatolt apró táblácskára ugyanis más ünnepre vonatkozó üdvözlő sorokat is írhatsz, vagy bármelyik családi vagy baráti összejövetelhez csinos kis névtáblát kreálhatsz.

Nincs más dolgod, mint egy narancssárga gyertyát dióval és mogyoróval körberakni, de jöhet melléjük akár gesztenye is.

Amennyiben friss dió belét is odateszed, a meleg hatására szétterjed az illata a helyiségben! Ebből a szépségből szelídségének köszönhetően akár többet is egymás közelébe helyezhetsz.

Majdnem mézes madzag

Eszedbe jutott már, hogy a madzagból akár rusztikus díszítőelem is lehet?

Egy-két spulni fonál, néhány fenyőtoboz, némi fahéjrudacska és egy színes gyertya kíséretében olyan kompozíciót alkot, amiben mindennek megvan a maga helye.

A méretarányokat a fantáziádra bízzuk: nemcsak akkor gyönyörű ez az összeállítás, ha a madzag a legnagyobb – akár a gyertya is állhat a középpontban, vagy éppen egy óriástoboz.

Érdemes kakaós gyertyát választanod hozzá, hiszen a fahéjjal nagyszerűen kiegészítik egymást.

Almamécses

Készen is vásárolhatsz ilyen frappáns mécsestartót, ám akkor kimaradsz az elkészítés jelentette mókából, illetve a mennyei illatnak sem örülhetsz.

Pedig pont olyan egyszerű és magától értetődő az egész, mint amennyire annak tűnik: vágd ki egy alma tetejét mécses alakban, és állítsd bele az apró lángú gyertyát!

Előtte nem árt meggyőződnöd róla, hogy az alma az alján vagy a tetején áll-e stabilabban, és a másik végének nekiállni a késsel.

Különösen gömbölyű gyümölcsnél rásegíthetsz a biztonságra egy kis faragással.

Terméskoszorús szütyő textiltökökkel

A környezetbarát kompozíció alapját újrahasznosított dohányos dobozok adják. Ezeket kell kötött anyaggal borítanod, majd száraz fűzőhabbal kitöltened.

Az üveg mécsestartót ragasztással rögzítheted, hogy aztán a természetben gyűjtött bogyókat, tobozokat, fagolyókat és textilrózsákat is ezzel a módszerrel erősítsd az összeállításhoz.

A megmaradt anyagból formás kis textiltökök készülhetnek, egy-egy fadarabka és egy pici kóc vagy narancssárgás fonál, esetleg madzag felhasználásával.

A kép és a leírás egy hazai kézműves terméktől származik, amelyet ide kattintva vásárolhatsz meg.

Erdőtündérek asztaldísze

Ez a dekoráció is újrahasznosított dohánydobozokból készült, amelyeket gépi kötésű anyaggal boríthatsz be, hogy aztán száraz tűzőhabbal töltsd meg.

Ragasztással kerül rá az üveg mécsestartó, majd a fakérgek, a makkok és a tobozok. A gombakalapokat is gyárthatod saját kezűleg, például horgolással.

A megmaradt anyagból ugyanúgy textiltökök készülhetnek, mint az iménti dísznél, csak most más árnyalatban.

A tobozpikkelyek nagyszerű töklevelet alkotnak, a „zöldségek” szára pedig faágacska, amin kóc fut körbe.

A kompozíció üdítő látványvilága a zöld és a barna színek harmóniájának köszönhető. A meska.hu-n is megtalálod!

Ezüstös türkiz virágok

Ha a dohányos dobozt kordbársonnyal vonod be, tűzőhabbal töltöd meg, majd ráragasztod az üveg mécsestartót, máris kész a dekoráció alapja.

Szárított tillandsia, faág, makk és kézzel készített virágok varázsolják ellenállhatatlanná.

A virágokból azonban sohasem elég, így tobozokból is jöhet melléjük, amiket festékkel tudsz zöldeskékre színezni, s a közepükbe illesztett kásagyöngyökkel teheted őket csillogóvá.

A megmaradt kordbársonyból méretes masni készülhet a kaspó oldalára. Ide kattintva akár készen is megrendelheted, ha éppen rohansz!

Neked melyik dísz tetszik a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást