A férfiak bármeddig várhatnak? Így befolyásolja a terhességet az apa életkora

A férfiak bármeddig várhatnak? Így befolyásolja a terhességet az apa életkora

Címlap / Életmód / Egészség / A férfiak bármeddig várhatnak? Így befolyásolja a terhességet az apa életkora

Hatalmas befolyással bír a várandósság kimenetelére az apa életkora

Csaknem 4300 termékenységi kezelésen átesett felnőttet vizsgáltak és a szakértők megtudták, hogy „az 50 év feletti apai életkor jelentősen befolyásolja az élve születés esélyét” – mondta dr. Guy Morris. 

Ez azt jelentette, hogy 33%-kal volt alacsonyabb az élve születés esélye 50 év feletti apáknáll, ami rendkívül magas arány. A szakértők elmondták, hogy le kell rombolni azt a tévhitet, miszerint a férfiak termékenysége örökké tart, és ők semmivel sincsenek lemaradva akkor, ha később alapítanak családot.

Valójában, akárcsak a nők esetében, úgy a férfiaknál is egyre nagyobb a kockázata annak, hogy valamilyen rendellenességet örökítenek át, vagy veszélyeztetik a várandósság problémamentes kihordását. 

milan2099/istockphoto.com

Vannak következményei annak, hogy később vállalunk gyereket

Egyre gyakoribb, hogy a felnőttek később döntenek a családalapítás mellett. Az anyává válás időpontja évről évre kitolódott az elmúlt évtizedekben és óhatatlan, hogy ez a változás a férfiak életében is megmutatkozzon. Esetükben viszont még feltűnőbb lehet ez a jelenség, hiszen a legtöbb nő néhány évvel idősebb partnert választ magának. Ez pedig elősegíti, hogy a férfiak is jóval később váljanak apává, mint korábban.

A jelenség következményeiként jelölték meg a szakértők mind a koraszülést, mind a különféle görcsrohamok növekvő arányát, valamint a terhességi cukorbetegséget az anyáknál.

Az eredmények alapján a kutatók el tudták mondani, hogy az általuk kifejtett hatás független volt a női életkortól. Tehát a 33%-os arány abban az esetben sem csökkent, ha a leendő anyukák tökéletes időpontban voltak a várandóssághoz. A szakértők az elemzések során figyelembe vették azt is, milyen formában történt a megtermékenyítés. Kiderült azonban, hogy a férfiak megnövekedett életkora minden esetben az élve születések csökkenésével jár.

A férfiak sem várhatnak bármeddig

Felhívták a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a tanulmány nem követte az olyan életmódbeli tényezőket, mint a súly, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás. Ezek viszont életkortól függetlenül is befolyásolhatják az eredményeket. Arra vonatkozóan ellenben találtak jeleket, hogy a spermium minősége rosszabb volt az idősebb férfiaknál. Utóbbi eredmény viszont alighanem senkit sem lep meg.

Kiderült az is, miért van alapja annak, hogy a férfiak biológiai órája jóval lassabban ketyeg. Az 50 év felettiek 40%-ának a meghatározott, egészséges tartományon belül volt a spermiumszáma és a mozgékonysága is. Összehasonlításképpen, a fiatalabb résztvevőknél ez az arány 60% volt.

Végül pedig még egy érdekes statisztikát mutattak fel a kutatók, amiben összehasonlították a fiatalabb és az idősebb párok esélyét a gyermekvállalásra. Amennyiben a nők 30 év alattiak és 30-35 közötti a férfi partnerük, úgy 73% esélyük van az élve születésre. Ez a sikerességi arány 46%-ra süllyed le 30 év alatti nők és 40-42 év közötti partner esetében.

Ez is jól mutatja, hogy bár a férfiak termékenysége adott a későbbi életkorokban is, meglehetősen elfogadható arányban, mindez még nem jelenti azt, hogy hasonló mértékben hozzá tudnak járulni egy egészséges és problémamentes várandóssághoz. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást