Amit szabadúszóként vállalsz – az otthoni munka előnyökkel, hátrányokkal

Amit szabadúszóként vállalsz – az otthoni munka előnyökkel, hátrányokkal

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Amit szabadúszóként vállalsz – az otthoni munka előnyökkel, hátrányokkal

Sokak álma az önállóság, a szabadúszóként való munkálkodás, ám ahány előnye van ennek a munkakörülménynek, annyi hátránnyal is számolni kell az esetében. Nem való mindenkinek a nagy szabadság és az az óriási felelősség, ami ezzel az életvitellel jár.

A szabadság ára

Tény és való, kevés kivételtől eltekintve egy szabadúszó akkor dolgozik, amikor akar, nincs kifejezetten időkorláthoz kötve, de legalábbis jó eséllyel maga szabja meg az intervallumot.

Ez a szabadság amilyen vonzó, annyira veszélyes, főleg a kezdetek kezdetén, illetve az új munkák elvállalásakor.

A tévhitekkel ellentétben a szabadúszók nem lustálkodnak délig, vagy ha mégis megteszik, akkor garantáltan hajnalig dolgoztak és fognak is, ha tartani akarják magukat a határidőkhöz.

Márpedig ha valami, akkor a határidő szent, a megbízhatatlan munkavállaló a csúszás során még előbb lapátra kerül, mint az, aki ugyanezt a hibát egy fix munkahelyen követi el.

Ez a követelményorientáltság rendkívül stresszes tud lenni, és a nyomás minden része a szabadúszóra nehezedik.

Apropó, szabadság

A szabadúszók életében általában a szabadság a szó szoros értelmében ismeretlen fogalom.

Az átlagos hétköznapokon is nehéz különválasztani a munkát és a pihenést, hiszen az otthoni iroda gyakorlatilag álló nap kínálkozik a feladatok elvégzésére.

Mivel a szabadúszók saját magukat menedzselik, egy személyben főnököt is játszanak, jól tudják, hogy nincs idejük sem a lazsálásra, sem a halogatásra. 

A legtöbb otthonról, önállóan dolgozó ember életében sem táppénz, sem szabadság nincs, hiszen a járulékokat folyamatosan fizetni kell, a betegség otthon kiheverhető, és általában ünnepnapokon van a legtöbb teendő.

A szabadúszónak főként akkor van pihenőideje, ha éjt nappallá téve előre dolgozik, így a szabad hetén már csak keveset kell dolgoznia (de valamennyit akkor is).

Nincs biztonságérzet

Az a biztonságérzet, ami egy általános munkahellyel jár, hiányzik a szabadúszók életéből.

Bár tény, hogy ez sok esetben a „hagyományos” munkahelyeken sincs meg, de az önálló munkavégzés mindig nagyobb felelősséget jelent.

A legtöbbször a szabadúszók egyéni vállalkozók, de legalábbis garantáltan maguk után adóznak. Ez tehát azt jelenti, hogy a járulékok általában fixek, míg a bevételek éppenséggel nagymértékben is változhatnak.

Előfordulhat, hogy az egyik hónap nagyon jól kamatozik, míg a másikban éppen csak sikerül kitermelni a kötelezőt. Sajnos az is megesik, hogy késik a fizetés, vagy egyáltalán meg sem érkezik, ám ez sem az adóhivatalt, sem az üres hűtőt nem érdekli.

Persze, a vállalkozást lehet szüneteltetni, és teljes csődnél a munkanélküli is jár, de a biztonságérzet hiánya újabb folytonos stresszforrás.

Önmagad kell menedzselned

Nem mindenkinek fekszik saját maga reklámozása, márpedig ez szabadúszóként elengedhetetlen, legalább addig, amíg igen vonzó nem lesz az önéletrajzod a munkaadók számára.

Gyakorlatilag minden munkakörben telített a piac, így előfordulhat, hogy a kezdetekben nagyon olcsón (vagy adózás után csaknem ingyen) kell elvállalnod a feladatokat, éppúgy, mint amikor gyakornok voltál.

Ez sok esetben sajnos elengedhetetlen, de előre kell tekintened, hiszen a tartalmas és minőségi munkának nyoma van, ami sok esetben csak később kamatozik.

De addig is nem árt, ha építgeted a karrieredet a lehető legsokoldalúbban, adott esetben kicsit rámenősen.

Érdemes mindent elvállalnod, ami kicsit is kapcsolódik a választott ághoz, hiszen minél szélesebb körűek az ismereteid, később annál sikeresebb lehetsz.

Untathat és elidegeníthet

Csábítónak tűnik, hogy egész nap ki sem kell mozdulnod a lakásból, hogy a készülődésre szánt fél órát lustálkodással töltheted, hogy a kényelmes konyhádban mindent megtalálsz, és hogy nem kell költened az utazásra, de az előnyök mellett itt is akadnak hátrányok.

Egyeseket például kifejezetten zavar a magány, márpedig ha otthonról dolgozol, ezzel számolnod kell. Nyilván el lehet járni (sőt, el is kell) otthonról, akár egy kávézóba a laptopoddal, de ezen felül is zavaró lehet az egyedüllét.

Mindezek mellett számolnod kell azzal is, hogy a szabadúszókkal szemben éppúgy él az előítélet, mint azokkal az anyákkal, akik otthon vannak GYES-en, és „nem csinálnak semmit”.

Aki otthonról dolgozik, azelőtt álló nap ott a lehetőség a házimunka elvégzésére, amire adott esetben fel is fogják hívni a figyelmedet.

Félre a negatívumokkal!

Az említett problémák valósak, de leküzdhetők, sok munkával és akarattal, hittel orvosolhatók.

Nincs olyan munkahely, körülmény, ami sose hordozna magában nehézségéket, s ha ezek a nehézségek az otthon kényelméből is orvosolhatóak, akkor érdemes megpróbálkozni ezzel a lehetőséggel is.

Elvégre, ha a munkád a hobbid, és a saját magad főnöke lehetsz, akkor idővel megtanulod kezelni a kihívásokat, és sokkal inkább újabb sikerélmény lehetőségeként fogod megélni őket, semmint katasztrófaként. 

Egyre nagyobb az igény a szabadúszók iránt, pont azért, mert önállóak, önmaguk után adóznak, márpedig a cégek szempontjából nem is bírhatna ennél ideálisabb beugróval egy munkavállaló.

Mindenképpen érdemes körbejárnod ezt az eshetőséget is, hiszen ha a kitartás megvan, az elképzelés jó, akkor záros időn belül szép karriert futhatsz be.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást