Egészség / Életmód / Lélek

Amikor egy barátság lelki bántalmazásba megy át – Intő jelek

Amikor egy barátság lelki bántalmazásba megy át – Intő jelek

Felnőttkorban már sokkal nehezebb fenntartani a baráti kapcsolatokat, mint régen, hiszen már rég nem olyan egyszerű a helyzet, mint az iskolában. Egyrészt az időd is kevesebb, másrészt a problémák is nagyobbak, az pedig, hogy rendszeresen találkozz mindenkivel, akivel szeretnél, rengeteg energiát felemészt. Pontosan emiatt kifejezetten fontos felismerned azokat a mérgező kapcsolatokat az életedben, amik csak az idődet rabolják. Lássuk, hogyan ismerd fel ezeket!

Beszippant

Lehet, hogy első ránézésre tökéletesnek tűnik egy olyan barát, aki minden nap felhív, akivel mindig el tudsz menni szórakozni és akivel sosem unatkozol.

Ha azonban közelebbről nézzük a kérdést, akkor ő mindig a társaság középpontjában van, akkor is, ha ezzel téged a háttérbe szorít, amitől te kellemetlenül érzed magad.

Minden szituációban magát tartja a fontosabbnak, mindig az ő történeteire kerül a nagyobb hangsúly, és ha neked van problémád, azt egy legyintéssel elintézi.

Nem a tipikus eset, de ez is lelki bántalmazásnak számít, hiszen a barátod annyira rádtelepszik és eluralkodik rajtad, hogy téged teljesen háttérbe szorít.

Tipp: Első körben jelezd neki, hogy mit érzel vele kapcsolatban és hogy mi a problémád, de ha nem tudtok ezen változni, akkor kezdd el lazítani a barátságotokat.

Csak te adsz

Legyen szó párkapcsolatról vagy barátságról, a kulcs mindkét esetben a kölcsönösségen van.

Lehetsz szuper barát, nagyon jó hallgatóság és támogató partner, ha a másik mindig saját magával van csak elfoglalva és látszólag csöppet sem érinti meg, ha neked van valamilyen problémád.

Ha úgy érzed, hogy te sokkal többet adsz bele ebbe a kapcsolatba, mint a másik, akkor jelezd neki, hátha átbillen a mérleg nyelve, ha pedig nem, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy továbbra is a csendes szenvedője szeretnél-e lenni a kapcsolatnak.

Sok a negativitás

Nem könnyű minden nap, minden szituációban pozitívan állni a dolgokhoz, mindig mosolyogni és előre nézni, hiszen mindig vannak hullámvölgyek, jobb és rosszabb napok és persze akadályok.

Ilyen szituációkban jó, ha ott vannak melletted a barátaid, akikre mindig számíthatsz.

Ha úgy érzed, hogy ilyen esetekben nem tudsz kihez fordulni, mert a barátaidtól csak a kritikus megjegyzések jönnek, akkor nem csoda, hogy rosszul érzed magad – itt az oka.

Lehet, hogy eddig nem tűnt fel, hogy valójában azért vagy többször rosszkedvű mostanában, mert a barátaid húznak le azzal, hogy mindennel problémájuk van, mindenben csak a rosszat keresik és mindent kritizálnak anélkül, hogy megpróbálnák a dolgok jó oldalát nézni!

Ha úgy érzed, hogy te ennél vidámabb és lazább személyiség vagy, akkor tartsatok egy kis szünetet, hátha utána jobban érzed majd magad!

Nem ismeri be, ha hibázott

Fontos emberi képesség, hogy be tudjuk látni, ha hibáztunk, tudunk bocsánatot kérni és tiszta lappal újrakezdeni.

Sajnos erre nem mindenki képes, amivel nem csak magát, de másokat is bánt.

Ha van olyan kapcsolatod, amiben már többször is előfordult, hogy mindig a másiknak kellett igazat adnod, akkor is, ha mindketten tudtátok, hogy nem ez a helyes, ha a hibái ellenére sosem tudott bocsánatot kérni vagy a hibáiért felelősséget vállalni, akkor világíts rá a problémára, ha pedig nem megy, akkor egyszerűen engedd el a dolgot, hidd el, jobban fogod érezni magad!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást