Egészség / Életmód

7 ok, amiért vízzel kell csillapítanod a szomjúságod

7 ok, amiért vízzel kell csillapítanod a szomjúságod

Csak a nap végén jut eszedbe, hogy megigyál egy pohár vizet? A reggeli kávé óta esetleg egy korty folyadék sem csúszott le? Akkor bizony nagy bajban vagy, még ha ebben a pillanatban nem is érzed! Összegyűjtöttük az érveket, miért érdemes többször a vizes palack fenekére nézned.

Segít fenntartani a tested folyadék-egyensúlyát

A szervezetünk 60 százalékát víz teszi ki, ezért nem túlzás azt állítani, hogy azok vagyunk amit megiszunk. A víz alapvető szerepet játszik az emésztésben, felszívódásban, keringésben, tápanyagok szállításában és felszívódásában, a testhőmérséklet szabályozásában, egyszóval létfontosságú.

Ha kevés folyadékot veszünk magunkhoz, az agy beindítja a test szomjúság mechanizmusát. Ilyenkor a víz az, ami a leghatékonyabban képes csillapítani a szomjúságot, de a gyümölcslé, tej vagy tea is jó alternatíva. Szomjúságra soha ne fogyasszunk alkoholt, mert ez befolyásolja az agy-vese kommunikációt, a szervezet pedig elkezd túl sok folyadékot kiválasztani, ami kiszáradáshoz vezet.

Segít a vesédnek

A veséid felelnek azért, hogy a véredből kikerüljenek a méreganyagok, illetve a vizeleten keresztül távozzanak a szervezetedből.

Ha nem iszol eleget, a véred szó szerint sűrűbbé válik, alaposan megnehezítve e szerv dolgát, növelve a testedben lévő mérgek arányát. Legalább két liter vízre van szükséged naponta ahhoz, hogy minden simán menjen ilyen téren!

Hozzájárul a fogyáshoz

Ha le akarsz adni néhány kilót, diétás kóla után nyúlsz? Rossz döntés, mert a kalóriamentes üdítőitalok is befolyásolhatják a szénhidrát-anyagcserét, ami közvetett módon hatással lehet a súlyodra.

Éppen ezért a víz a lehető legtökéletesebb, legegészségesebb és legolcsóbb megoldás számodra, ráadásul felpörgeti a zsírégető folyamatokat is.

Szebbek lesznek a fogaid tőle

Rettegsz a fogorvostól? Akkor miért nem fektetsz nagyobb hangsúlyt a baj megelőzésére? A fog- és ínyproblémák nagy részének okozója az elégtelen folyadékbevitel miatti szájszárazság.

A csökkent nyáltermelés ugyanis kedvez a lepedékképző baktériumok szaporodásának. Ha színező hatású ételek és italok fogyasztása után vízzel öblítesz, még több bajtól menekülhetsz meg.

Jót tesz a szívednek

Ha elegendő folyadékot viszel be a szervezetedbe, jobban működik a szíved. A folyadéknak ugyanis kiemelkedő szerepe van az éltető oxigén szállításában.

Említettük már, hogy szomjazáskor besűrűsödik a véred, márpedig az ilyen állagú plazma pumpálása sokkal nagyobb terhet ró a szívedre és az ereidre. Ez pedig magas vérnyomáshoz vezethet.

Nincsenek benne káros anyagok

Amennyiben szűrt csapvíz vagy jó minőségű ásványvíz mellett teszed le a voksod, a lehető legegészségesebb folyadékpótlási alternatívát választod.

Az ízesítetlen gyógytea és a frissen facsart gyümölcslé sem rossz, ám előbbit a hatóanyagok miatt nem ajánlott túlzásba vinni, utóbbi pedig nagy mennyiségben jelentős cukoradagot rejt, valamint hasmenést eredményezhet.

Szemszárazság ellen

Ha folyton kiszárad a szemed, ne csak cseppel próbáld orvosolni a helyzetet! Kutatások bizonyítják, hogy azok, akik naponta legalább 1,8 liternyi vizet isznak, jelentősen kisebb arányban számolnak be erről a kellemetlen panaszról, mint a többiek. A műkönny helyett tehát inkább a vizespoharat ragadd meg!

Amennyiben eddig nem tartoztál a vízivók közé, eleinte furcsa lehet számodra a nagyobb mennyiség. De néhány nap alatt hozzászoksz majd, és meglátod, sokkal jobb közérzetnek örülhetsz!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást