Életmód / Táplálkozás

6 ok, amiért naspolyát kell enned

Tél közepén sokfelé kapható ez az érdekes ízű és állagú növény. Gyakran elfelejtkezünk róla, pedig nagyon is érdemes fogyasztani akár nyersen, akár lekvárba főzve. Ha a fagy kicsit megcsípte, akkor az igazi!

Vitaminok

A naspolya C-vitamin tartalma kifejezetten magas, az almafélék között a legmagasabb. Sokat segíthet a téli megfázásoknál, ha rendszeresen fogyasztunk belőle néhány darabot.
Emellett nagy mennyiségben tartalmaz B1 vitamint és az A vitamin előanyagát, a karotint is.

Ásványi anyagok

Ásványi anyagokban szintén nincs hiány a naspolyában: fogyasztásával szervezetünket vashoz, káliumhoz, kálciumhoz, mangánhoz, magnéziumhoz és cinkhez juttatjuk.
Ezért is érdemes fogyasztani, hiszen segítségével feltölthetjük szervezetünk ásványi anyag készleteit.

Antioxidáns

A naspolyában megtalálható tápanyagok segítenek a szabad gyökök megkötésében, hatékony antioxidánsok.
Segíti testünk természetes védekezőrendszerének működését, ezáltal erősebbé, ellenállóbbá és egészségesebbé teszik azt.

Emésztés

A naspolya pektintartalmának köszönhetően pozitív hatással van az emésztőrendszerünkre is.
A gyomorban megkönnyíti az elfogyasztott ételek megemésztését, a belekben pedig segíti a belek emésztő működését. Hasmenés és székrekedés esetén egyaránt hatásos szer.

Vércukor

Az emésztésre gyakorolt hatásán belül a naspolya rostjai lassítják a szervezetünkbe jutott szénhidrátok felszívódását is.
Ezáltal a vércukorszint nem emelkedik meg annyira az étkezések után abban az esetben, ha az étel tartalmazott naspolyát is.

Gyulladások

Főleg a népi gyógyászatban elterjedt, hogy a naspolya terméséből és leveléből készítenek főzetet, amelyet gyulladások kezelésére alkalmaznak.
Leggyakrabban és leghatékonyabban a szájüregben és a torokban fellépő gyulladások enyhítésére használják ma is.