3 ok, amiért nem enged közel magához és néhány praktika, amit bevethetsz

3 ok, amiért nem enged közel magához és néhány praktika, amit bevethetsz

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 3 ok, amiért nem enged közel magához és néhány praktika, amit bevethetsz

A legtöbb ember nem nyílik meg azonnal mások számára, ami nem feltétlenül baj, egyáltalán nem árt, ha megválogatjuk, kit engedünk közel magunkhoz. Teljesen más kérdés azonban, ha a szerelmed az, aki bevehetetlen várfalat épített maga köré, és még neked sem nyit kaput rajta. Vajon mi áll ennek a hátterében, és hogyan kerülhetsz közelebb hozzá?

Korábbi csalódás

A legesleggyakoribb ok, amiért a férfiak falat emelnek maguk köré, az egy korábbi csalódás. Messze nem csak mi, nők érezzük azt sokszor, hogy minden férfi egyforma, és csak „azt” akarja, a férfiakat is egyértelműen éri csalódás.

Csakhogy, a nők az esetek túlnyomó többségében rengeteget beszélnek a problémájukról, sértettségükről, míg a férfiak hajlamosak rá, hogy bezárkózzanak, és megtartsák maguknak a sérelmeiket. Ennek aztán az az eredménye, hogy belül emésztik saját magukat, fenntartásokkal állnak mások, és a kapcsolataik elé, és egyáltalán nem adják meg azt a bizonyos tiszta lapot.

Gyakori, hogy mániákus félrelépők lesznek belőlük, vagy legalábbis nem cövekelnek le egy nő mellett – egyszerűen azért, mert úgy vélik, nincs értelme hűségesnek lenni.

 

Mit tehetsz?

Egyáltalán nincs könnyű dolgod, hiszen az ilyen jellegű problémát szégyellik a férfiak. Ráadásul gyakran ők maguk sem igazán jönnek rá, miért bizalmatlanok, távolságtartóak, vagy mi váltotta ki belőlük ezt a magatartást.

Amit tehetsz, hogy elmondod, mit érzel: hogy azt gondolod, nem bízik benned, távolságot tart, és nem érted, miért, hiszen nem adtál okot erre. Egyáltalán nem biztos, hogy azonnal megnyílik e szavak hallatán, de ez már elindíthat titeket a megoldás felé. Hosszú út vezet egy ilyen férfi szívéhez, és ami biztos, a siker érdekében sosem teheted féltékennyé, nem gondolhatja azt, hogy ismét csalódnia kell.

100%-ban bíznia kell benned, így lesz esélyed arra, hogy beavat a múltjába, felfedi gyengébbik, sérülékenyebb énjét. Ekkor totálisan megértőnek kell vele lenned, és meglátod, idővel ő is felenged majd a társaságodban.

 

Önbizalom-hiánya van

Nem csak azért lehet zárkózott egy férfi, mert azt nevelték belé, hogy az igazi, erős férfiak ilyenek, vagy, mert korábban csalódott, mikor gyengének mutatkozott. Egészen más oka is lehet annak, hogy elveszítette az önbizalmát, akár az is, hogy nem olyan munkakörben dolgozik, amilyenben szeretne.

Ami biztos, hogy az önbizalom-hiány az egyik legálságosabb kapcsolatgyilkos, mert számtalan olyan szituációt generál, ami tönkreteszi a szerelmet. Aki nem bízik magában, az előbb-utóbb nem csak zárkózott, hanem féltékeny is lesz, nem meri felvállalni a kétségeit, problémáit, nem tud kommunikálni a viszonyban.

Ha te is ezeket tapasztalod a barátod esetében, gyanakodhatsz rá, hogy egyszerűen nincs önbizalma.

 

Mit tehetsz?

A válasz nyilvánvaló: erősítened kell az önbizalmát.

Ugyan te ebben a folyamatban csak közreműködő lehetsz, hiszen mindenkinek magának kell saját önhittségéről gondoskodnia, azért igencsak sokat számít a környezet visszajelzése is. Rengeteget nyom a latban, ha bátorítod, támogatod, és inspirálod azokon a területeken, melyeken szerinte egyáltalán nem teljesít jól. Lényeges, hogy ott legyél vele, ha hibázik, és bíztasd a továbblépésre!

Nyugodtan elmondhatod, te miként csinálnád a dolgokat, de persze a végső döntést mindig neki kell meghoznia. Amit tehetsz, hogy biztos háttérként állsz mellette, és sokat dicsérgeted. Esetleg – ha ez szerinted nem bántó számára – ajándék formájában önbizalom erősítő könyvekkel, tréningekkel is támogathatod. És persze beszélgess vele nagyon sokat, hogy jól megismerjen és tudja, neked mindig hihet.

Titkol valamit

Nem ez az, ami első körben gondolnod kell, ha valamiért nem találod az utat a szerelmed szívéhez, de bizony ez a lehetőség is felmerül. Nem kell azonban rögtön a legrosszabbon agyalnod és kombinálnod! Kapcsolat indulásakor mindenki eltitkol ezt-azt az életéből, nyilván senki sem a legproblémásabb tulajdonságaival, sztorijaival próbálja lenyűgözni a másikat.

A többség inkább megvárja, míg elmélyül a kapcsolat, és akkor tálalja a dolgokat, egyszerűen azért, mert így esélyesebb, hogy a másik jobban megérti, és elfogadja majd az egészet.

Aggasztóbb, ha az eltávolodás a kapcsolat kellős közepén jelenik meg, mikor úgy tűnik, a szerelmed szinte a semmiből húzott falat közé és közéd.

 

Mit tehetsz?

Ez utóbbi sem jelenti azt, hogy azonnal szakítás fenyeget benneteket, vagy a párod elkövettet egy hatalmas hibát. Ahogy mindenkinek, úgy a férfiaknak is akadnak jobb, rosszabb időszakaik, és sokszor észre sem vesszük, hogy megváltozott a viselkedésünk – egészen, amíg az szóba nem kerül.

Szóval, ilyen esetben az a legjobb, ha elmondod neki az aggályaidat, és közlöd vele, hogy aggaszt a távolságtartása, ami idáig nem volt jellemző rá. Ha te nem adtál okot rá, hogy így viselkedjen veled, és nem is tudod, nála mi válthatta ki a problémát, akkor aligha halogathatjátok sokáig az alapos beszélgetést.

Friss kapcsolat esetében érdemes kicsit türelemmel lenned, esetleg pedzegetned a témát akkor, ha nagyon ideálisak a körülmények. Azonban ne legyél követelőző, mert azzal sajnos csak még jobban bezárkózásra kényszeríted a szerelmedet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást