3 ok, amiért egyre több szakértő ajánlja a magasabb szénhidrátbevitelt

3 ok, amiért egyre több szakértő ajánlja a magasabb szénhidrátbevitelt

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 3 ok, amiért egyre több szakértő ajánlja a magasabb szénhidrátbevitelt / 3. oldal

Az unióban a magyarok a legelhízottabbak, és ez az összefüggés nem véletlen. Míg sok fejlett és kevésbé fejlett országban már hódítanak a valóban egészséges és tápláló étrendek, addig mi még mindig görcsösen ragaszkodunk a „jól bevált”, de nagyon is káros szokáshoz. Ideje váltani!

Mert a kevés szénhidrát állandó stresszt jelent

A kevés szénhidrát alacsony vércukorszintet eredményez, ami elvileg jó, de gyakorlatilag a szénhidrátmegvonás állandó stresszben tartja a szervezetet, ugyanis a test számára éhezéssel jár. A legtöbb létfontosságú szervünk, pl. agy, máj, bélrendszer glükózzal működik, azonban ha túl kevés a szervezetünkben a glükóz, akkor a testünk elnyomja a „hanyagolható” sejtek vércukorfelvételét annak érdekében, hogy ezeket a létfontosságú szerveket működtetni tudja.

Erre a célra a kortizol nevű stresszhormont használja, ami többek között gátolja az immunrendszer működését. Ezért is van az, hogy akik ketogén, vagy low carb diétát folytatnak, sokkal többször és könnyebben lesznek betegek.

Hosszútávon ez a folyamat kedvez a különféle krónikus gyulladások megjelenésének, a pajzsmirigyproblémáknak, valamint a rákos megbetegedések és a korábban említett cukorbetegség kialakulásának.

3 ok, amiért egyre több szakértő javasolja a magasabb szénhidrátbevitelt

Aktuálisan is hátrányokat okoz az alacsony szénhidrátfogyasztás: ha nem ismeretlen az alvászavar, a negatív és passzív hozzáállás, az ingerlékenység, a korodnál idősebb külső, a hajhullás és az idő előtti bőröregedés, akkor valószínűleg te is túl kevés szénhidrátot fogyasztasz.

Az alacsony szénhidráttartalmú és a túl magas fehérje-, valamint zsírtartalmú étrendek hoznak eredményeket (ezért dőlnek be nekik olyan sokan), ám csak rövidtávon. A későbbiek annyira minimálisra kell csökkenteni a bevitt energia mennyiségét, pusztán a súlytartás érdekében (1200, vagy akár még kevesebb kalóriára), hogy az egyenesen tarthatatlan – pontosan ezért van az is, hogy olyan sokaknál kialakul a jojó effektus.

Ha ugyanakkora kalória bevitel mellett is tovább hízol, és egyre csak csökkentened kell az étkezések mennyiségét, akkor ez már a végső figyelmeztetés, hogy ideje lépned!

Képek forrása: sonyakamoz/Depositphotos.comstokkete/Depositphotos.com

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»