Az unióban a magyarok a legelhízottabbak, és ez az összefüggés nem véletlen. Míg sok fejlett és kevésbé fejlett országban már hódítanak a valóban egészséges és tápláló étrendek, addig mi még mindig görcsösen ragaszkodunk a „jól bevált”, de nagyon is káros szokáshoz. Ideje váltani!
A ketogén és a low carb viszont káros…
Egyre többen térnek át a paleo, ketogén és a low carb diétákról egy sokkal tarthatóbb és élhetőbb életmódra. Ennek oka az, hogy a mértéktelen hús-és fehérjefogyasztás szörnyen káros az egészségre, szív-és érrendszeri problémákat, cukorbetegséget okoz, hozzájárul a hízáshoz és közben szinte állandó éhezéssel jár. Ahhoz, hogy ezekkel az életmódokkal tartani tudd a súlyodat, nagyon keveset kell enned, és ki kell zárnod a szénhidrátot, ami viszont a hajtóanyaga szervezetünknek.
A szénhidrát az, amit azonnal hasznosítani tudunk, és ha nem viszel be mellette sok zsírt, akkor a tested nem fogja raktározni.
Sajnos azok, akik sokáig éltek ketogén vagy low carb életmódon, valóban tapasztalhatják magukon, hogy minimális szénhidrátfogyasztás mellett is híznak – ez sajnos a hosszan tartó, káros életmódnak köszönhető, amitől nem is olyan könnyű búcsút venni.
Ennek oka kellően tudományos: a fokozott zsírbevitelnek, és/vagy a szénhidrátcsökkentett életmódnak köszönhetően sérül a mitokondiumok membránja és így funkciójuk is zavart szenved. A sejtek felszínén levő inzulin receptorok ugyancsak károsodnak, mert a túl sok zsiradék és a fehérje csökkenti a vázizomzat vércukor-felvételi képességét. Ezek után tény, hogy a magas szénhidrátbevitel károsan hat, hiszen, ha kialakul az inzulinrezisztencia, akkor a vércukorszint hatalmasra ugrik a betegeknél, amint szénhidrátban gazdag ételeket fogyasztanak. A megoldás azonban nem az, hogy eleve kizárjuk a szénhidrátot, hanem az, hogy csökkentjük a zsír-és fehérjebevitelünket még azelőtt, hogy jelentkezne a cukorbetegség.