5 alvási probléma, és ami okozza őket

5 alvási probléma, és ami okozza őket

Címlap / Életmód / Egészség / 5 alvási probléma, és ami okozza őket

Vettél egy forró fürdőt, kényelmesen megvacsoráztál, befeküdtél az ágyadba, és néhány perc múlva már az igazak álmát aludtad. Hát persze, legalábbis a képzeletedben! A valóságban ugyanis sokszor csak hosszas forgolódás után tudsz elaludni, és még akkor sem biztos, hogy pihentető lesz az éjszakád. Most megtudhatod, mik a leggyakoribb alvási problémák, és milyen meglepő okok állhatnak a háttérben!

Hangos álmok

Valószínűleg te is megtapasztaltad már azt, amikor egy ismerősöd az éjszakai csendet beszéddel vagy érthetetlen motyogással törte meg, miközben épp mély álomban volt.

Noha ez a jelenség furcsának tűnhet, az esetek többségében nem állandó és hosszan tartó problémáról van szó.

Szakértők szerint több dolog is okozhatja: rosszullét, alkoholfogyasztás, de kialvatlanság és megnövekedett stressz is állhat a háttérben.

Mozdulatlan állapot

Az emberek többsége élete során legalább egyszer megtapasztalja az alvási paralízist, és ha te is közéjük tartozol, akkor pontosan tudod, milyen rémisztő ez az érzés.

Ilyenkor az agyad egy része már ébren van, míg a tested a bénulás állapotában ragad – ami ahhoz vezethet, hogy ijesztő alakokat látsz magad körül, és még csak meg sem bírsz mozdulni.

Szerencsére nem veszélyes az egészségedre nézve, de ettől még nem lesz kevésbé rémisztő a helyzet; szakértők szerint a legkönnyebben úgy tudod kiküszöbölni a problémát, ha bevezetsz egy állandó alvási rendet.

Séta az éjszakában

Egy külföldi alváskutató központ szerint az alvajárás az egyik leggyakoribb zavarója a maximális pihenésnek.

Ilyenkor az adott személy felkel az ágyból az éjszaka közepén, sétálgat a lakásban, ébredés után pedig szemernyi emléke sincs a „kalandról”.

Kutatók már régóta foglalkoznak ezzel a jelenséggel, és mára biztosan tudjuk, hogy számos tényező növeli az alvajárás esélyeit.

Többek között az alkoholfogyasztás, a különböző gyógyszerek, a megbetegedés vagy az erős kimerültség is okozhatja ezt.

Képzeletbeli zajok

Te hallottál már arról az alvási zavarról, amit röviden „felrobbanó fej szindrómának” neveznek? Nem csak az elnevezés furcsa, hanem maga a jelenség is. Ilyenkor hatalmas robajra ébredsz fel az éjszaka közepén, és meg vagy győződve arról, hogy éles fény töltötte be a szobát – miközben a valóságban semmi sem történt. Ezt az állapotot leginkább ahhoz lehet hasonlítani, amikor álmodban zuhansz, és összerázkódik a tested.

A kiváltó okok nem teljesen tisztázottak, de szakértők szerint kapcsolatban van azzal, hogy ilyenkor még nem érted el a mély alvás szintjét, az agyad bizonyos része pedig ébren van – amitől az egész helyzet nagyon valóságosnak tűnik. Emellett összefüggésbe hozták még a szorongásoldók, illetve antidepresszánsok szedésének hirtelen abbahagyásával is.

Légzésszünet

Majdnem mindenki horkolt már életében legalább egyszer. Ezzel nincs is semmi gond, egészen addig, míg nem veszélyezteted vele a pihenésed vagy az egészségedet.

A legtöbb esetben ártalmatlan a dolog, azonban előfordul, hogy szorosan együtt jár az alvási apnoével.

Ilyenkor álmodban több másodpercre is abbamaradhat a légzésed, ami hosszabb távon káros is lehet az egészségedre nézve.

A hétköznapi horkolással már más a helyzet: ezt akár alkohol, gyógyszerek, túlsúly, vagy egy túlságosan puha párna is okozhatja.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!