Ezért kellene ezentúl mindig almát tenned a teádba

Ezért kellene ezentúl mindig almát tenned a teádba

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ezért kellene ezentúl mindig almát tenned a teádba

Függetlenül attól, hogy korán reggel készítesz magadnak egy nagy bögre finom teát, vagy délután kortyolgatod, annyi biztos, hogy segít legalább néhány percre megállni, lelassulni, majd erőt ad ahhoz, hogy tovább folytasd a teendőidet. De mit szólnál, ha azt mondanám, hogy ha friss almát főzöl bele, akkor még üdítőbb lehet a teázási élményed, és a szervezetednek is jobban kedvezhetsz vele?

Így harmonizál az alma a teával

Ha friss almát főzöl fekete teával, valamint egy kis mézet és fahéjat is teszel bele, egy igazán egyedi ízkombinációt kaphatsz, közben pedig még egy egészséges italod is lesz. Az alma köztudottan sok tápanyagot és antioxidánst tartalmaz, így nem is csoda, hogy idehaza, sőt az egész világon is az egyik legnépszerűbb gyümölcs. Teával, mézzel és fahéjjal elkészítve pedig csak azon fogsz gondolkozni, hogy eddig miért nem jutott eszedbe ez a remek párosítás.

Miért olyan egészséges?

Az évek során rengeteg kutatás folyt az alma egészségre gyakorolt jótékony hatásairól, és szép eredmények is születtek. Ha az immunrendszeredről van szó, ez az egyik legjobb ital, amivel támogathatod, és még a Parkinson-kór kialakulásának esélyét is csökkentheted, ha rendszeresen fogyasztod.

Vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik, valamint gyulladáscsökkentő hatása is van. Így különféle izomfájdalmak és ízületi gyulladás esetén is érdemes fogyasztanod.

Ha almával készíted a teát, olyan aktív összetevőket vihetsz be vele a szervezetedbe, amelyekről ismert, hogy csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást. Sőt nemcsak segítik az ellazulást, de védelmet nyújtanak különféle szív- és érrendszeri megbetegedések ellen azáltal, hogy csökkentik az érelmeszesedés, a szívroham és a szélütés kockázatát. Ez pedig még közel sem minden.

Az almás teában található flavonoidok és más fitonutriensek segíthetnek megelőzni a makula degenerációt, és védik a látást, ahogy öregszünk. Sokan pedig azért isznak már korán reggel almás teát, mert serkenti az emésztőrendszer működését, és egész nap megóv a székrekedéstől. De nagy mennyiségű magnéziumot, nátriumot, káliumot, C-vitamint és más kulcsfontosságú összetevőket is tartalmaz, amelyek a csontok és az izmok egészségét is támogatják.

Irina0215/istockphoto.com

Hogyan készítsd el?

Ha megjött a kedved egy bögre almás teához, akkor természetesen otthon is könnyen elkészítheted, feltéve, ha több időd van (mondjuk munka után), mint amennyit egy átlagos tea készítésére szoktál szánni, és persze egy kis alma is hever a konyhában vagy a kamrában. Ilyenkor, hidegben melegen a legfinomabb, de nyáron lehűtve, jégkockákkal feldobva is nyugodtan fogyaszthatod.

Hozzávalók:

  • 3-4 alma 
  • 6-8 csésze víz
  • 2-3 filter tea (fekete tea is lehet)
  • 1-2 teáskanál méz (elhagyható)
  • 2 teáskanál fahéj

Elkészítés:

  1. Válassz ki 3-4 számodra szimpatikus almát, mosd meg alaposan, hámozd meg, távolítsd el a magházukat, és kockázd fel.
  2. Forral fel 6-8 csésze vizet.
  3. Ha már forr a víz, add hozzá az almát és a teát, utóbbit attól függően, hogy mennyire erős teát szeretnél.
  4. Hagyd állni az italt 2-3 percig, majd vedd ki belőle a teafiltereket.
  5. Forrald fel újra, és adj hozzá 2 teáskanál fahéjat.
  6. Alaposan keverd össze az italt, majd fedd le.
  7. Hagyd, hogy két órán keresztül főjön. 
  8. Hagyd, hogy egy kicsit hűljön, majd öntsd át egy teáskannába. 
  9. Ha túl erősnek érzed, adj hozzá vizet, majd opcionálisan minden csésze teához adj egy teáskanál mézet.

Forrás: organicfacts.net

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!