Ez állhat a folytonos nassolási ingered mögött!

Ez állhat a folytonos nassolási ingered mögött!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ez állhat a folytonos nassolási ingered mögött!

Te sem tudsz ellenállni a sós ropogtatnivalóknak, a csábítóan édes süteményeknek, vagy a gyors ételeknek, és időről-időre bűnbe esel? Nem vagy ezzel egyedül! Az egészségtelen ételek utáni sóvárgás sok ember életét megnehezíti, és kevesen tudják, hogyan szabjanak megálljt az állandó nassolási vágynak. Persze nincsen azzal semmi baj, ha alkalomadtán engedsz a kísértésnek, a gyakori falatozás azonban hamar elhízáshoz vezethet! Ahhoz, hogy megszabadulj a fölös kilóktól és leszámolj falási rohamokkal, fontos, hogy utánajárj, mi okozhatja a nassolásra érzett késztetést!

Nem alszol eleget

Az alváshiánynak számos negatív hatása lehet az egészségre nézve, többek között ez az egyik leggyakoribb oka a megnövekedett nassolási vágynak.

A Nature Communications című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint szoros összefüggés van a rossz alvási szokások, és a fokozott étvágy között.

Egy kialvatlan éjszaka után szervezetünknek több energiára van szüksége, ahhoz, hogy legyőzze a fáradtságot, és a kimerültséget. Ilyenkor kisebb hangsúlyt fektetünk a tudatos táplálkozásra, és nagyobb eséllyel nyúlunk sós, vagy édes ételek után.

A Californiai Egyetem kutatói szerint ez utóbbi hátterében az áll, hogy az alváshiány megzavarja a komplex döntéshozatalért felelős frontális lebeny működését, melynek eredményeképpen nehezebben tudjuk visszatartani dühünket, ingerültségünket, és nassolási vágyunkat.

Túl sok a stressz

Amikor hosszabb időn keresztül stressz hatása alatt állunk, a testünk elkezd nagyobb mennyiségben kortizolt termelni. A kortizol gátolja a teltségérzet kialakulásáért felelős leptin hormonok termelődését, így fokozza az éhségérzetet.

A stressz következtében szervezetünk extra kalóriához próbál jutni, melynek segítségével felkészítheti testünket a jólétünket veszélyeztető fenyegetésekre. A folyamat hatására jobban kívánjuk az édességeket és a magas kalóriatartalmú ételeket. Fontos tehát, hogy azonosítod a stressz forrását és tudatosan próbáld meg elkerülni azt!

Az is jó megoldás lehet, ha különböző légző gyakorlatokat alkalmazol, sétálsz, kirándulni mész, vagy jógázol, ezek ugyanis mind nagyszerű eszközt jelenthetnek a szorongás ellen. Ha mégis rád tör a nassolási vágy, lehetőleg válassz inkább natúr magvakat, vagy fekete csokoládét!

Rendszertelenül táplálkozol

Ha kihagysz egy-egy étkezést, a vércukorszinted lecsökken, és ebben a helyzetben az agyad gyors megoldást keres arra, hogy pótolja a hiányzó tápanyagokat.

A folyamat általában egészségtelen ételek, szénhidrátok, és cukros ételek fogyasztásához vezethet. Ezt legkönnyebben úgy kerülheted el, ha rendszeresen és kiegyensúlyozottan táplálkozol! Az egészséges nassolnivalók segíthetnek elűzni az éhségérzetet két étkezés között, emellett pedig fontos tápanyagokkal látják el a szervezetedet!

Ez utóbbi azért lényeges, mert az olyan vitaminok és ásványi anyagok, mint például a B-vitamin, a magnézium, a kalcium, a cink, vagy az omega-3 zsírsavak, szintén fontos szerepet játszanak a nassolás és a túlevés megakadályozásában.

Gyakran unatkozol

A Health Psychology című tudományos folyóiratban megjelent 2012-es tanulmány szerint a nassolás leggyakoribb oka az unalom.

Sokan azért kezdenek el rágcsálnivalót ropogtatni, mert egyszerűen nincsen éppen jobb dolguk. Az agyunknak stimulációra van szüksége, és mikor édességeket, vagy magas szénhidráttartalmú ételeket fogyasztunk, megemelkedik az agy szerotonin szintje.

Ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, ha eltereled a figyelmedet az evésről egy kis sétával, olvasással, vagy sporttal! Ha még ezután sem csillapodik az éhségérzeted, igyál egy kis vizet, vagy próbálkozz házilag készült gyümölcsturmixokkal!

Lelki problémák

Bár az érzelmi evést kiváltó okok között egyértelműen az unalom szerepel az első helyen, rögtön ezt követi a sorban a depresszió illetve a levertség.

A Journal of Nutrition című tudományos folyóiratban megjelent 2014-es tanulmány szerint a depresszív tüneteket produkáló nők nagyobb valószínűséggel fogyasztottak energiában gazdag ételeket, csokoládét, valamint péksüteményeket.

A megoldást ebben az esetben is a figyelemelterelés jelentheti. Hívj fel egy barátot, foglald le magad testmozgással, súlyosabb lelki problémák esetén pedig mindenképpen keress fel szakembert, aki segíthet leküzdeni a depressziót!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!