Így kaphatsz állami támogatást arra, hogy egészségesebb és szebb legyél

Így kaphatsz állami támogatást arra, hogy egészségesebb és szebb legyél

Címlap / Életmód / Egészség / Így kaphatsz állami támogatást arra, hogy egészségesebb és szebb legyél

Te is költesz magánegészségügyre?

A válasz, különösen a fiatalok körében legtöbbször az, hogy „Persze, ki ne költene?”. És valóban, aki megteheti, magánorvoshoz jár, és ha nem is minden megfázással, de a komolyabb vagy hosszabb időt igénylő vizsgálatokat szeretjük magánrendelőkben elvégeztetni.

A fiatalok körében különösen magas azok aránya, akik szívesebben gyógyulnak magánúton. Sokaknak van saját fogorvosa, nőgyógyásza vagy épp bőrgyógyásza, ahová ajánlás útján ment, és ragaszkodik az orvosához.

Ezek a kezelések egyáltalán nem olcsók. Ma már átlagosnak számít egy 30 000 forintos első konzultáció, és egy tömést 20 000 forint alatt szinte biztos, hogy nem úszunk meg. Ennek ellenére jelentősen alulbecsüljük, hogy mennyi pénzünk is megy el egy évben egészségügyi szolgáltatásokra. És akkor még nem vettünk gyógyszert, vitamint télen, vagy mentünk el egy gyógymasszázsra.

Lehet olcsóbb is!

Talán te is meglepődnél, ha összeszámolnád, hogy egy évben mennyit költesz az egészségedre. Ha viszont tagja vagy egy egészségpénztárnak, sokat spórolhatsz. De hogyan?

Az egészségpénztári befizetéseid után az állam 20%-ot visszaad az abban az évben befizetett személyi jövedelemadódból. Akkor járhatsz tehát jól, ha dolgozol, és adót fizetsz. Az adóvisszatérítésnek maximuma is van, ez 150 000 forint.

Ha maradunk az előbbi első konzultációs példánknál, akkor akár ötször is mehetünk orvoshoz ebből a pénzből egy évben, ami egyáltalán nem rossz. Vagy kijön belőle a drága szemüvegkeretünk.

Ehhez persze elég sok pénzt kell befizetni az egészségpénztárba. Ennyi adóvisszatérítést ugyanis évi 750 000 forint befizetése után kapunk, ami havonta 62 500 forintot jelent. De nem muszáj a legnagyobb összegű kedvezményt megcéloznunk, annyit fizessünk be, amennyit tudunk. A 20%-a annak is a zsebünkben, vagyis az egészségpénztári számlánkon landol.

Az egészségpénztárnak vannak még további előnyei is. Először is sokkal jobban tudjuk figyelni az egészségügyi kiadásainkat, ha egy elkülönített számláról fizetjük őket. Ráadásul, sok szolgáltató 5-20%-os kedvezményt is ad, ha nála költünk.

nortonrsx/istockphoto.com

De mit vehetünk az egészségpénztárban gyűjtött pénzünkből?

A legtöbben főleg gyógyszerekre, vitaminokra és magánorvosra költik, de a sor itt korántsem ér véget, és nem is érdemes csak ezekre korlátozni a számla használatát. Az egészségpénztár sokkal többet tud ennél.

Megvásárolhatod a már említett szemüvegedet, és olyan keretet választhatsz hozzá, amilyen neked tetszik. Sőt, ha dioptriás napszemüvegre van szükséged, annak az árát is elszámolhatod az egészségpénztár terhére. A kontaktlencsét folyadékkal együtt szintén megvásárolhatod, és ha mindezt online rendeled meg, akkor a házhozszállítás díját is fizetheted a pénztárból. Ahhoz, hogy elszámolhatók legyenek a lencsék, keretek és egyéb tartozékok, mindössze az orvosi javaslatot kell bemutatnod a pénztárnak.

Vásárolhatsz ezen kívül gyógycipőket, például Schollt vagy MBT-t, de fogszabályzót, Bioptron lámpát, és gyakorlatilag bármilyen gyógyászati segédeszközt. Vehetsz légtisztítót berendezést, párologtatót vagy párásítót, de szuper gerinckímélő matracot is a hálódba.

Kozmetikai termékeket, például testápolót, naptejet vagy sampont ugyan nem vásárolhatsz az egészségpénztári kártyáddal, de ugyanezek babáknak szánt verzióit igen, így például használhatsz Bioderma, Eucerin vagy La Roche-Posay termékeket, ezek felnőttek számára is ajánlottak.

Ezen kívül elszámolhatók a gluténmentes élelmiszerek, akkor is, ha csak a saját választásod alapján étkezel gluténmentesen, és nem orvosi előírás alapján. 

Masszázsra is járhatunk!

A pénztárban tartott pénzed szolgáltatásokra is költheted. Járhatsz gyógytornára, gyógymasszázsra, fizikoterápiás kezelésre.

Ha pedig fontos neked a megelőzés és szűrővizsgálatokra is eljárnál, azt is megteheted. Ennek az egészséged megőrzésén kívül még egy előnye van. Az megelőző szolgáltatásokra szánt költéseid után szintén kapsz adóvisszatérítést: általában 10%-ot, de van olyan pénztár, ahol 20%-at. Ez akkor különösen fontos, ha a befizetéseid alapján nem éred el a maximális adóvisszatérítés összegét, mert akkor a prevencióval még hozzátehetsz valamennyit.

Iuliia Komarova/istockphoto.com

Mire kell figyelnünk?

Az egészségpénztári tagság legnagyobb előnye az év végi adóvisszatérítés. Ehhez azonban fontos, hogy legyen személyi jövedelemadónk, amit befizetünk. Ha épp otthon vagy a kisbabáddal, vagy te veszed igénybe a családi adókedvezményt, akkor nem biztos, hogy marad elég befizetett adód, amiből megkaphatod a kedvezményt.

Ilyenkor megtehetitek, hogy egy családtag nevére nyitjátok meg az egészségpénztári számlát, például a házastársadéra, akinek van elég adója. Azegészségpénztári számlát te is használhatod, mint kedvezményezett, és a gyermekeitek is.

Számoljunk egy kicsit!

A maximális adóvisszatérítéshez sok pénzt kell befizetni a pénztárba, és bár valószínű, hogy mindennek lenne helye az egészségügyi költésekben is, nem mindenki teheti meg, hogy ennyi pénzt a pénztári számláján tartson. Ha vállalod, hogy havonta 30 000 forintot befizetsz, akkor év végéig 360 000 forintod gyűlik össze a pénztárban, amiből a pénztár levonja a működési költségét, általában 4-8% körüli összeget. Ez után a befizetés után viszont 72 000 forint adóvisszatérítést kapsz abban az évben.

Ha a bruttó fizetésed 450 000 forint körül van, akkor ezzel a visszatérítéssel az olyan lenne, mintha az év egy hónapjában egyáltalán nem kellene SZJA-t fizetned. Ez pedig valódi spórolást jelent.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

1 hozzászólás

  • Ep tag
    2022.05.18., 11:12

    Sajnos ez így nem egészen igaz! Az egészségpénztárak jócskán lenyúlják az ügyfeleket (működési költség, kártya költség és egyéb címeken), így a beígért 20 %-ból alig marad 10 % !

    Válasz

Írj egy hozzászólást