Alíz Csodaországban-szindróma: a ritka kór, amitől az emberek úgy érzik, összemennek

Alíz Csodaországban-szindróma: a ritka kór, amitől az emberek úgy érzik, összemennek

Címlap / Életmód / Lélek / Alíz Csodaországban-szindróma: a ritka kór, amitől az emberek úgy érzik, összemennek

A kilencéves Josh Firth a szüleivel ült az autóban, amikor észrevette, hogy valami furcsa dolog történik az épületekkel – úgy tűnt, hogy egyre nagyobbak lesznek. Amikor elmondta az édesanyjának, Sonjának, a nő értetlenül állt a dolog előtt. Szerinte az épületek ugyanúgy néztek ki, mint mindig. Nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor hasonló történt. Miután egy nap hazatért az iskolából, az ausztráliai Canberrából származó Josh elmesélte az édesanyjának, hogy „a tanárainak az arca nagyobb lett, aránytalan a testükhöz képest, és az iskolaterem falai megnyúltak és távolabb kerültek tőle.”

Josh azt mondja, hogy egy alkalommal, amikor az iskolában sakkozott, észrevette, hogy „az ujjai egyre szélesebbek és nagyobbak lettek, olyannyira, hogy úgy érezte, képtelen felvenni a sakkfigurákat.”

Ezek a bizarr epizódok éjszaka voltak a legijesztőbbek. Ekkor „a szobája szélei megváltoztak, a falak elferdültek és rázárultak”, ami Sonja szerint éjszakai rémálmokhoz vezetett. Azt mondja, hogy időnként a fia szerint a hangja másképp hangzik, a beszéde „alacsonyabb hangmagasságban és lassabban szól.

Andrew_Howe/istockphoto.com

Ritka rendellenesség: Alíz Csodaországban / Todd-szindróma

Közel két évbe telt, mire a család rájött, mi történt. Josh egy Alíz Csodaországban szindrómaként ismert ritka rendellenességben szenved, amelyet néha Todd-szindrómának is neveznek.

Az Alíz Csodaországban szindróma (AIWS) hatással van arra, ahogyan az emberek a körülöttük lévő világot érzékelik, és torzíthatja saját testük és az általa elfoglalt tér megtapasztalását. Ezek közé tartozhatnak a látás és az idő torzulásai is.

Képzeld el, hogy egész életedben látod, ahogy az emberek arca sárkányszerűvé változik. Ez a tünet csak egy az Alíz Csodaországban szindrómára jellemző 40 féle vizuális torzulás közül. Néhány beteg azt is leírja, hogy különböző testrészeket lát az előttük ülő emberekhez hozzáadva, például egy megrövidített kar csatlakozik az előttük ülő személy arcához. Más tünetek közé tartozik, hogy az emberek vagy tárgyak lassított mozgásban, vagy természetellenesen gyorsan, illetve egyáltalán nem mozognak.

A hallásuk is érintett lehet – az érintettek hallhatják, hogy szeretteik furcsán lassan vagy természetellenesen gyorsan beszélnek. Arról is beszámolnak, hogy tárgyakat vagy saját testrészeiket látják a szemük előtt összezsugorodni vagy megduzzadni. Mindez azt az érzést kelti, mintha ők maguk változtatnák meg a méretüket.

Ez utóbbi tünetről kapta a betegség a nevét, Lewis Carroll kitalált karaktere után, aki egy bájital elfogyasztása után összezsugorodik, majd tortaevés után megnő. Lehet, hogy magát Carrollt is az érzékelési zavarok ihlették, amelyeket talán a migrénes aurák – a migrénes betegeknél gyakran előforduló átmeneti látászavarok – váltottak ki. Mások szerint a szerző Alíz Csodaországban-szindrómában szenvedhetett, amelyet epilepszia, kábítószerrel való visszaélés vagy akár fertőzés váltott ki.

Annak ellenére, hogy az orvosok 1955-ben hivatalosan külön szindrómaként írták le, és egyes tüneteket már korábban is feljegyeztek, az Alíz Csodaországban szindróma pontos okait még mindig rejtély övezi.

Miközben a kutatók megpróbálják megfejteni ezt a különös állapotot, remélik, hogy létfontosságú betekintést kapnak abba, hogyan értelmezi agyunk a körülöttünk lévő világot.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást