Egészség / Életmód

Alig akad nem allergiás gyermek – A 7 leggyakoribb allergia, amire oda kell figyelni

Alig akad nem allergiás gyermek – A 7 leggyakoribb allergia, amire oda kell figyelni

Szerencsések azok, akik nem küzdenek allergiával – ráadásul ők egyre kevesebben vannak. Ugyanis általában mindenki érzékeny valamire, ez pedig a gyerekek körében kifejezetten magas lehet, amiről részben környezeti okok, részben pedig a genetika tehet. Ha valakinek az egyik szülője erős allergiával bír, 50% az esélye a gyermeknek arra, hogy ezt tovább örökölje. Ebből kiindulva elég sok allergiás gyermek létezik, és talán nem gondolnád, de az alábbi 7 dologra a legérzékenyebb a többség!

Tej és tojás allergia

Az Amerikai Asztma és Allergia Alapítvány felmérései szerint a gyermekek legnagyobb többsége a tejre és a tojásra kimondottan érzékeny.

A tej allergia leginkább úgy mutatkozik meg, hogy a gyermek emésztési zavarokkal küzd, csalánkiütések jelennek meg rajta, sőt, súlyos helyzetben anafilaxiás sokkot is kaphat.

A tojásallergia ennél egy kicsit visszafogottabb tünetekkel jelentkezik: kiütések, orrdugulás és hányás a gyakori, az anafilaxiás sokk csak nagyon ritkán fordul elő.

 

Mogyoró allergia

A mogyoróra világszerte rengetegen allergiásak, ezért nem meglepő, hogy a gyermekek körében is gyakori.

Érdemes minél előbb kideríteni, hogy a te gyermeked érzékeny-e erre, mert sajnos a mogyoró az az összetevő, ami allergia esetén rendkívül komoly tüneteket produkál.

Arról nem is beszélve, hogy nehezebben lehet kinőni, ezért fontos a megfelelő kezelés és odafigyelés.

 

Hal- és kagylóallergia

A halakra és kagylófélékre is rengeteg gyermek érzékeny, ráadásul ezek kimondottan erős reakciót válthatnak ki belőlük.

A Johns Hopkins Medicine véleménye szerint ez az allergia akkor alakul ki, ha az immunrendszerből túlérzékenységi reakciót vált ki az állatok izmaiban található fehérje.

A tünetek közé tartozik a hányás, duzzanatok, kiütések megjelenése, valamint a hasmenés is.

Az allergia ténye sokszor egy nyaraláson derül ki a szülők számára, amikor több tengeri ételt fogyasztanak, mint a hétköznapokban.

 

Szójaallergia

Ez a típusú allergia nagyon korai gyermekkorban megjelenik (szakértők szerint nagyjából akkor, amikor egy kisgyermek először kezd szója-alapú ételt fogyasztani), és bár általában a többség 5-8 éves korára kinövi, van, akinél sokkal több időre van szükség.

Leginkább abból veheted észre, hogy a te gyermekednél is kialakult ez az érzékenység, hogy kiütések jelennek meg rajta, valamint viszketni kezd a száj belseje és az ajkak környéke.

 

Búzaallergia

Első sorban érdemes tisztázni, hogy ez nem azonos a lisztérzékenységgel, és nem kell azt gondolni, hogy a gyermek nem ehet glutént.

Az immunrendszer ilyenkor a búza egyes fehérjéire reagál kórosan, és perceken, vagy órákon belül megjelennek az allergiás tünetek: emésztőszervi panaszok, kiütések, viszketés, orrviszketés, duzzanatok, valamint a szem könnyezése.

Azonban jó hír, hogy a gyermekek 65%-a már 12 éves korára képes kinőni a búzaallergiát.

 

Évszakos allergia

Tavasszal és ősszel megnő az allergiával küzdők száma, akik sajnos rengeteg orrfújással, viszkető, könnyező szemekkel és fájó torokkal vészelik át a hónapokat.

A különböző pollenek, levegőben szálló allergének kimondottan megviselik a gyermekeket, és ezt nem könnyű kinőni.

Sokan viszont összekeverik az allergiás tüneteket a megfázással, ezért nem árt egy allergiatesztet elvégezni minél fiatalabb korban.

 

Állatszőr allergia

Rengeteg kisgyermeknél jelentkezik az állatszőr allergia, mindegy, hogy kutyáról vagy macskáról van szó (bár a macskaszőr allergia a gyakoribb).

Ilyenkor a macska nyálában található fehérje allergének okozzák a problémákat, amiket a cica mosakodás közben visz fel a szőrére: így kerül a levegőbe az allergén, ami különböző tüneteket okozhat, kezdve az orrfolyástól, köhögéstől egészen a csalánkiütésekig.

Ilyenkor az érintkezés megszüntetése a legfontosabb, de az immunterápiát is hatásosnak tartják: ilyenkor az allergént egyre nagyobb mennyiségben kapják a gyermekek injekció formájában, három éven keresztül, de van, ahol tablettákat vagy cseppeket alkalmaznak.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást