Család / Életmód

Ezek a beágyazódás legelső árulkodó tünetei

Ezek a beágyazódás legelső árulkodó tünetei

Mikor is van a beágyazódás?

A ciklusod első napjának az utolsó menstruációd első napja számít, innen kell mindent indítanod. Az első héten még menstruálsz, a következő héten viszont eléred termékenységed csúcsát. Természetesen akadnak kivételek (különben a teherbeesés, és a védekezés is nagyon egyszerű feladat lenne), de általában a ciklusod kellős közepén vagy a legtermékenyebb.

Ilyenkor kerül sor az ovulációra, azaz arra a napra, amikor a petesejt megtermékenyíthető. Ha ebben az időszakban együtt vagytok, akkor jó eséllyel pályáztok a baba megfoganására.

A beágyazódás azonban nem túl gyors történet: miután a spermiumok találkoztak a petesejttel, általában 5-7 nap telik el az osztódó sejtcsomó megtapadásáig. Mivel a spermiumok több napig is életképesek a méhedben, eddig az eseményig akár 10 nap is eltelhet!

De mi is az a beágyazódás?

A beágyazódást megelőzően a megtermékenyített petesejt vándorol a petevezetékben (erre kell az a néhány nap), egészen addig, amíg el nem éri a méhet, és ott megfelelő helyet nem talál.

Amennyiben a körülmények nem adottak, az osztódó sejtecske vagy meg sem tapad, vagy leválik, és általában a szokásos menstruáció formájában távozik. (Ezért változhatnak a pozitív tesztek mégis negatívvá.)

A beágyazódás maga általában 5 napig tart, de már az első napon is megjelenik a szervezetedben a HCG elnevezésű hormon – ezt figyelik a terhességi tesztek is. A beágyazódás egyébként pontosan az, amire a neve is utal: a megtermékenyített petesejt, ami immáron a blasztocita nevet viseli, hozzátapad a méh falához, és rácsatlakozik a keringésedre.

1 2 3

4 hozzászólás

 • Avatar
  Borbély Nikolett
  2020.09.28., 00:57

  Hát sokkat meg tudtam

  Válasz
  • Avatar
   bien.hu
   2020.09.28., 17:28

   Szia Nikolett! Szuper, örülök, ha új információkat is olvastál a cikkben 🙂

   Válasz
 • Avatar
  Varga
  2020.10.15., 09:39

  Nekem az lenne a kérdésem ,11nap van még ahoz hogy megjojjon de most kisebb vérzés barnazas van..ez most beagyazodas?sose voltak ilyen tüneteim 3 gyerekes anyuka

  Válasz
 • Avatar
  Ági
  2020.11.18., 10:30

  Nekem az első terhességemnél volt, hogy az esemény reggel történt, és este fordult velem a világ, úgy megszédültem. A következő terhességemnél az esemény utáni napon jobban megdagadt a hasam, mint menstruációkor szokott, rá pár napra már felüléseket sem tudtam csinálni.

  Válasz

Írj egy hozzászólást