Ezek a beágyazódás legelső, árulkodó tünetei – Így veheted észre

Ezek a beágyazódás legelső, árulkodó tünetei – Így veheted észre

Címlap / Életmód / Család / Ezek a beágyazódás legelső, árulkodó tünetei – Így veheted észre

Mikor is van a beágyazódás?

A ciklusod első napjának az utolsó menstruációd első napja számít, innen kell mindent indítanod. Az első héten még menstruálsz, a következő héten viszont eléred termékenységed csúcsát. Természetesen akadnak kivételek (különben a teherbeesés, és a védekezés is nagyon egyszerű feladat lenne), de általában a ciklusod kellős közepén vagy a legtermékenyebb.

Ilyenkor kerül sor az ovulációra, azaz arra a napra, amikor a petesejt megtermékenyíthető. Ha ebben az időszakban együtt vagytok, akkor jó eséllyel pályáztok a baba megfoganására.

A beágyazódás azonban nem túl gyors történet: miután a spermiumok találkoztak a petesejttel, általában 5-7 nap telik el az osztódó sejtcsomó megtapadásáig. Mivel a spermiumok több napig is életképesek a méhedben, eddig az eseményig akár 10 nap is eltelhet!

De mi is az a beágyazódás?

A beágyazódást megelőzően a megtermékenyített petesejt vándorol a petevezetékben (erre kell az a néhány nap), egészen addig, amíg el nem éri a méhet, és ott megfelelő helyet nem talál.

Amennyiben a körülmények nem adottak, az osztódó sejtecske vagy meg sem tapad, vagy leválik, és általában a szokásos menstruáció formájában távozik.

(Ezért változhatnak a pozitív tesztek mégis negatívvá.)

A beágyazódás maga általában 5 napig tart, de már az első napon is megjelenik a szervezetedben a HCG elnevezésű hormon – ezt figyelik a terhességi tesztek is. A beágyazódás egyébként pontosan az, amire a neve is utal: a megtermékenyített petesejt, ami immáron a blasztocita nevet viseli, hozzátapad a méh falához, és rácsatlakozik a keringésedre.

Vélt és valós tünetek

Fontos tudnod, hogy az összes tünet megléte sem jelenti azt, hogy babát vársz, de a tünetek hiánya sem utal arra, hogy nem történt megtermékenyítés. Ennek az oka az, hogy egyesek nagyon érzékenyek saját testük jelzéseire (vannak, akik a peteérésüket is megérzik), míg mások semmit sem vesznek észre a bent történő folyamatokból.

Nem mindegy az aktuális lelkiállapotod sem, hiszen ha már nagyon régóta szeretnél babát, akkor valószínűleg minden aprócska tünetet jelnek fogsz majd fel, míg ha nem foglalkozol túl sokat a kérdéssel, jó eséllyel később fogsz majd gyanút.

Egyébként a beágyazódás, a korai terhesség, de a PMS tünetei is hasonlóak, ami szintén könnyen megkavarhat. De lássuk azokat az árulkodó tüneteket!

Oldalak: 1 2

»

5 hozzászólás

 • Borbély Nikolett
  2020.09.28., 00:57

  Hát sokkat meg tudtam

  Válasz
  • bien.hu
   2020.09.28., 17:28

   Szia Nikolett! Szuper, örülök, ha új információkat is olvastál a cikkben 🙂

   Válasz
  • Gasparics pilbauer Monika
   2021.07.08., 12:56

   Sziasztok nekem inszeminaciom volt hétfőn 4napos ingerlékenység alhasi fájdalom mindt ha meg akarna jönni de semi vérzés puffadás kellemetlen érzés ez utalhat terheségre is köszönöm

   Válasz
 • Varga
  2020.10.15., 09:39

  Nekem az lenne a kérdésem ,11nap van még ahoz hogy megjojjon de most kisebb vérzés barnazas van..ez most beagyazodas?sose voltak ilyen tüneteim 3 gyerekes anyuka

  Válasz
 • Ági
  2020.11.18., 10:30

  Nekem az első terhességemnél volt, hogy az esemény reggel történt, és este fordult velem a világ, úgy megszédültem. A következő terhességemnél az esemény utáni napon jobban megdagadt a hasam, mint menstruációkor szokott, rá pár napra már felüléseket sem tudtam csinálni.

  Válasz

Írj egy hozzászólást