Életmód / Család

A terhesség 10 nagyon korai jele: mert mindent hamarabb tudni akarunk

Teljesen bizonyosat csak az orvos tud mondani, és az is tény, hogy még ha fenn is áll a terhesség, az az első néhány hétben annyira sérülékeny, hogy ilyenkor még csak óvatosan érdemes örömködni. Ha mégsem tudsz már várni, akkor ezeket a jeleket figyeld – ha nem is 100%-os biztonságúak, sejtethetik, hogy már készül az új élet.

1. Szurkáló érzés a hasban

Körülbelül egy héttel (plusz-mínusz néhány nap) az együttlét után megkezdődik a megtermékenyített petesejt beágyazódása. Ezt sok nő nem veszi észre, de olyanok is vannak, akik apró, nem túl erőteljes szúrkáló érzésről számolnak be. Ha ezt érzed, talán azt jelenti, valaki éppen bevackolja magát.

2. Pecsételő vérzés

Szintén az együttlét után jelentkezhet pecsételő, barnás vérzés, ami annyira gyenge, hogy semmiképpen sem lehet összetéveszteni a menstruációval. Ez szintén lehet a beágyazódás jele, ugyanakkor vannak nők, akik ilyesmit egyáltalán nem tapasztalnak, így természetesen az elmaradása sem jelenti, hogy ne estél volna teherbe.

3. „Mindjárt meg fog jönni érzés”

Elég gonosz dolog ez, hiszen ugyanúgy jelezheti a menstruáció megérkezését, mint a beágyazódást. A jó hír csak annyi, hogy pusztán azért, mert azt érzed, meg fog jönni, még nem kell feladnod a reményt: ez akár a terhesség jele is lehet.

A terhesség 10 nagyon korai jele: mert mindent hamarabb tudni akarunk

4. Mellfájdalom

A hormonális változások a mell érzékenységéhez, elnehezüléséhez vezethetnek, ami sokaknál szintén minden hónapban jelentkező PMS tünet. Ha azonban eddig ilyesmit nem tapasztaltál, akkor lehetséges, hogy most valami különleges eseményt jelez a tünet.

5. Izomgörcsök

Gyakrabban rándulnak görcsbe az izmaid mostanában sport közben? Esetleg éjjel is felébredsz néha egy kellemetlen izomgörcsre? A terhesség kezdeti szakaszában is több magnéziumra lehet már szükséged, és ennek hiánya is okozhatja a tüneteket. Akár baba van a dologban, akár nem, a magnéziumpótlás mindenképpen jó ötlet lehet.

6. Állandó fáradtság

Már a terhesség egészen korai szakaszában is komoly változások mennek végbe egy nő testében, a változás és az extra vitaminigény pedig kimerültséget okozhat. Ha úgy érzed, nem tudnál eleget aludni, az is a nagy változások előjele lehet.

7. Érzékenység bizonyos szagokra

Míg az émelygés jellemzően csak egy későbbi időszakban jelentkezik, és nem is feltétlenül tapasztalja mindenki, vannak nők, akik már a kimaradt menstruáció előtt is arról számolnak be, hogy mintha élesebben, erőteljesebben éreznének bizonyos szagokat, illatokat.

Olvastad már?  Hallottál már róluk? A történelem elgondolkodtató magyarázat nélküli egybeesései

8. Jóstesztek

Ha egyébként is van otthon ovulációs teszt, és babát sejtesz, akkor érdemes lehet a (nem) várt menstruáció előtti napokon is elvégezni egy-egy tesztet. A hcg és az lcg hormonok összetétele hasonló, így ha az ovulációs tesztek erősödni kezdenek, akkor az akár azt is jelentheti, hogy emelkedik a hcg szint, még mielőtt azt a terhességi teszt képes lenne kimutatni. Mindez azonban tényleg csak jóslásra szolgál, az eredményeket – akár pozitív, akár negatív – semmiképpen sem szabad készpénznek venni.

9. Hangulatingadozás

Vannak kismamák, akik hirtelen rájuk ereszkedő nyugalomról, valamiféle megmagyarázhatatlan kiegyensúlyozottságról és boldogságról számolnak be, amikor áldott állapotba kerülnek. Az ösztrogén és a progeszteron szint hirtelen megemelkedése azonban hirtelen hangulatingadozásokat, melankóliát, ingerlékenységet is okozhat, így akár ez is jelezheti a várandósságot.

10. „Mindjárt bepisilek”

Bár az igazi kihívást majd a harmadik trimeszter jelenti, amikor a növekvő babától jóformán alig marad hely szegény anyuka húgyhólyagjának, a terhesség legelején is sok nő számol be róla, hogy gyakrabban kell pisilnie. Ennek az az oka, hogy a veséknek intenzívebb lesz a várellátása, és gyorsabban is dolgoznak – ügyelj rá, hogy ennek ellenére is kiegyensúlyozott legyen a folyadékháztartásod!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást