Amit a terhességi tesztekről tudnod kell

Amit a terhességi tesztekről tudnod kell

Címlap / Életmód / Egészség / Amit a terhességi tesztekről tudnod kell

A terhességi tesztek manapság már mindenki számára könnyen elérhetőek. Meglehetősen nagy bizonyossággal mutatják ki a várandósságot, illetve annak hiányát. De mégis milyen fontos tudnivalókkal kell tisztában lenned velük kapcsolatosan?

Mit és mikor mér a terhességi teszt?

A jelenleg kapható és a nagyközönség számára elérhető terhességi tesztek a vizeletben található HCG elnevezésű hormon szintjét mérik.

Ez a hormon a beágyazódást követően kezd el termelődni a szervezetben, és a terhesség korai szakaszában minden nap megduplázódik (ezért van az, hogy negatív teszt esetén, ha még mindig nem jelentkezik a menstruáció, javasolják az ismétlést 48 óra elteltével).

Négy nappal a menstruációd várható időpontja előtt megközelítőleg 50% esélyed van arra, hogy már kimutassa a teszt a terhességet, míg négy nap késés után ez az arány már csaknem 100%.

Szóval, ha már tűkön ülsz, tehetsz egy próbát, de ne feledd, ilyenkor még sem a negatív, sem a pozitív eredmény nem feltétlenül helyes.

Miért lehet fals a teszt?

Egyes betegségek, gyógyszerek befolyásolhatják a teszt eredményét, de ezt félretéve, kizárólag a terhességre vonatkozóan sem feltétlenül mutat valóságot a tesztcsík.

A fals eredmény leggyakoribb oka az, hogy túl korán tesztelsz. Ilyenkor csak egy vonalka jelenik meg, de nem azért, mert nem vársz babát, hanem azért, mert a vizeletedben még nincs elég kimutatásra váró hormon.

A másik, sokkal sajnálatosabb tény, hogy bár teherbe estél, az embrió nem tudott kellően megtapadni, így a méhlepénnyel együtt, többnyire gond nélkül leválik.

Ez a szívszorító esemény sokkal gyakrabban bekövetkezik, mint az emberek hinnék, ezért ha nagyon vágysz babára, sok csalódástól kímélheted meg magadat, ha nem kísérletezgetsz állandóan magas érzékenységű tesztekkel.

Mikor érdemes tesztelni?

Nincs erre vonatkozó aranyérvényű szabály, hiszen egy nő sem működik óramű pontossággal.

Ha csak nem tudod egészen pontosan, mikor volt az ovulációd, akkor arról sincs információd, mikor következhetett be az esetleges fogamzás.

Ennek megfelelően csak megsaccolni tudod, mikor érdemes tesztelned: az együttlét után 10-14 nappal várhatod, hogy aránylag biztos eredményhez jutsz.

Amennyiben a peteérésed a ciklusod elején volt, úgy a következő menstruáció előtt is kimutathatja már a pozitív eredményt a teszt. Ezzel szemben, ha nagyon kitolódott ez az időszak, akkor az is lehet, hogy már egy hete késik a menstruációd, de a teszt még mindig negatív.

Persze nem ez az általános, de jó, ha tudod, ez is előfordulhat. Ha kétségeid adódnak, egyeztess a nőgyógyászoddal, hiszen a vérből előbb kimutatható a HCG, mint a vizeletből.

Milyen tesztek vannak?

Immáron hatalmas a választék a kínálatot illetően, de a típusok tekintetében három kategóriát különíthetünk el egymástól. Vásárolhatsz vizeletsugaras, kazettás, illetve hagyományos csíktesztet.

Lényegében mindegyik tesztben ugyanaz a lapocska van, csupán az elvégzésüket illetően hárul rád más feladat.

A vizeletsugaras tesztet értelemszerűen le kell pisilni a megfelelő helyen. Előnye, hogy olcsó és nem igényel semmilyen extra eszközt, hátránya, hogy nem olyan könnyű rácélozni.

A hagyományosnál a csíktesztet a felfogott vizeletbe kell mártani: gyors és higiénikus, viszont egy eldobható műanyag pohárra szükséged lesz hozzá.

A kazettás tesztre néhány csepp vizeletet kell tenned, tehát ebben az esetben is fel kell fognod a vizeletet. Fontos, hogy mindig a betegtájékoztató szerint járj el!

A kiértékelés

A tesztek kiértékelése nem túl bonyolult dolog, általában két csík, vagy a pluszjel takarja a terhesség meglétét, míg az egy csík, vagy a negatív jel annak hiányát.

A szükséges infókat mind megtalálod a tájékoztatóban, amit egyébként a használat előtt is érdemes átböngészned, hiszen nem mindegy, hogy pl. mennyi ideig tartod a vizeletbe a tesztet.

A kiértékelést illetően általában azt is megadják, maximum mennyi idő után érdemes megnézned a teszt eredményét. Ez általában 2-3 perc, de sokszor azonnal látható, hogy fennáll-e a terhesség.

Sokan mégis elemezgetik a tesztet a hatóidő után is, amin ilyenkor feltűnhet még egy vonal. Ez éppúgy lehet halvány pozitív, mint a szellemcsík néven elhíresült száradási csík.

Az ilyen teszt már nem kiértékelhető, két nap után ismételj!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást