Elsőre talán azt gondolod, hogy miért kéne rizs helyett karfiolt enni, ami úgy néz ki, mintha rizs lenne, pedig nem az… Nos, hát a válasz egyszerűen az, hogy ennek jóval alacsonyabb a szénhidráttartalma. Plusz gyors és finom.
Tehát, csak az összehasonlítás kedvéért: 100 gramm fehér rizs kalóriatartalma 360 kcal, és 79 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ugyanennyi karfiolban 25 kcal és 5 gramm szénhidrát van. Azt hiszem, többet nem szükséges mondanom.
Nyersen, párolva, illetőleg pirítva is el lehet készíteni – én most az utóbbit hoztam el nektek.
Hozzávalók a pirított verzióhoz:
- Egy fej karfiol,
- vöröshagyma,
- fokhagyma,
- ízlés szerint só, bors, kömény (elhagyható),
- kókuszzsír,
- opcionálisan: gomba, kukorica, pirított magvak, cukkini… bármi, amit a rizsbe szoktunk tenni.
Elkészítés:
- A karfiolt szedd rózsáira, mosd meg, majd aprítsd aprítógépben nagyjából rizsszem nagyságúra.
- Közben az apróra vágott hagymát és fokhagymát dinszteld meg kevés kókuszzsíron.
- Add hozzá a karfiolt és a fűszereket.
- Pirítsd addig, amíg a karfiol kicsit meg nem puhul. Nem kell, hogy teljesen puha legyen, akkor jó, ha picit még ropog.
- Végül dobd bele akukoricát, a zöldborsót vagy a pirított magvakat, ha azt választottad, és forgasd át velük együtt.
Ha pirított magvakkal készítenéd:
- Felforrósított, száraz (zsír- és vízmentes) serpenyőbe szórj szezámmagot, tökmagot, fenyőmagot, napraforgó- és lenmagot, és pirítsd át őket.
- Mivel a szezámmag hajlamos kipattogni, ezért a serpenyőt érdemes lefedni úgy, hogy a fedő és a lábos között egy fakanállal hagyj neki levegőt.
- Vigyázat, nagyon hamar odakap, így folyamatosan figyelned kell!
- Végül forgasd bele a karfiolrizsbe.
Nekem személyes kedvencem ez a verzió.
Bármilyen roston sült hús vagy fasírt mellé kiváló diétás köret, amit nem lehet megunni!