Ezért használj mindig fényvédő krémet, mielőtt vezetnél

Ezért használj mindig fényvédő krémet, mielőtt vezetnél

Címlap / Stílus / Test / Ezért használj mindig fényvédő krémet, mielőtt vezetnél

Ugye te is számtalanszor hallottad már, mennyire fontos, hogy minden nap viseljünk fényvédő krémet az arcunkon? Talán azt is tudod, hogy egy fényvédő faktort tartalmazó sminktermék általában önmagában kevés. De hallottál már arról, hogy a kezedet, a karodat és a tested bármely más területét is védened kell, ha a bőröd fénynek van kitéve, különösen vezetés közben?

Az emberek sokszor azt gondolják, hogy a nyári szabadtéri tevékenységek a forró, verőfényes napsütésben a napsugarak által okozott károk legnagyobb felelősei. De valójában a figyelmen kívül hagyott napi tevékenységek során a bőrünket ért napsugarak is legalább akkora pusztítást okozhatnak, főleg hosszú távon. Végtére is, bár elég kézenfekvő a naptej felkenése, mondjuk strandolás vagy kajakozás előtt, az autóban kevésbé jut eszünkbe a használata.

UVA- kontra UVB-sugarak

A nap káros UV-sugarai két kategóriába sorolhatók: UVA és UVB. Az UVA-sugarak hosszabb hullámhosszúak, és szorosabban összefüggenek a bőr öregedésével, mert mélyebben hatolnak be a bőrbe. Ennek eredményeként sokszor az UVA-sugarak felelősek az öregedés jeleiért, például a sötét foltokért, a szeplőkért, a finom vonalakért, ráncokért és a vékonyodó textúráért. Az UVB-sugarak ellenben rövidebb hullámhosszúak, és inkább a napbarnulással, a leégéssel és a hólyagokkal társulnak.

Az UVA- és az UVB-sugarak megkülönböztetésének egyszerű módja az, ha azt mondjuk, hogy az UVA öregíti a bőrt, az UVB pedig égeti.

Röviden, az UVB-sugarak felületibbek, míg az UVA-sugarak áthatóbbak. Ezt figyelembe véve az sem meglepő, hogy az UVB-sugarak nem hatolnak át az üvegen, az UVA-sugarak viszont minden bizonnyal igen. Ez azt jelenti, hogy a vezetés egész ideje alatt a bőröd megfelelő fényvédelem nélkül veszélyben lehet.

mixetto/istockphoto.com

Az autóablakok különösen érdekesek lehetnek

Manapság sok autóablakot (és általában az ablakokat) az UVA- és UVB-sugárzást egyaránt korlátozó UV-szűrővel látnak el, de ez azt is jelenti, hogy sok ablak esetén nem adott ez a pozitív tulajdonság. Ha egy ablakról tudod, hogy UVB- és UVA-szűrővel is rendelkezik, akkor valószínűleg minden rendben van. Ha viszont kicsit is kételkedsz benne, vagy egyébként is tudod, hogy többet fogsz aznap a napon tartózkodni, akkor feltétlenül kenj naptejet mindenhová, ahol napsugarak érnek.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a fényvédő krém használata nem csak a leégés megelőzésére szolgál. Mivel sok olyan ember van, aki nem ég le könnyen a napon, azt a hamis benyomást keltik, hogy bizonyos helyzetekben felesleges fényvédőt használni.

Valójában bárkinél kialakulhat bőrrák, ezért mindenki jó döntést hoz azzal, hogy folyamatosan védi magát a káros UVA- és UVB-sugaraktól.

A kutatások és a gyakorlat azt mutatja, hogy azok, akik hajlamosak könnyebben barnulni, mint leégni, ugyanúgy kaphatnak bőrrákot. Ebben az esetben viszont gyakran később diagnosztizálják, mivel sokan egyszerűen azt hiszik, hogy nincsenek veszélyben.

Anastasiia Korotkova/istockphoto.com

Mi mindenre ügyelj még?

Az UV-károsodás kumulatív. Ez azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor a bőröd védelem nélkül van kitéve a napsugárzásnak, egyre több sérülés keletkezik rajta. Miután a sejtjeink DNS-e megsérül, megkezdik a DNS-javítási tevékenységet. Bár valóban van néhány figyelemreméltó ellenálló képességünk, ha a DNS-javító mechanizmusok folyamatosan működésbe lépnek, akkor egy ponton lemaradnak vagy meghibásodnak. Amikor ez megtörténik, a bőr idő előtt öregszik, ami megnehezíti a regenerálódást.

A legjobb módja annak, hogy ezt vizualizáljuk, ha egy városra gondolunk, amelyen átment egy kárt okozó vihar. Ha hosszú ideig nem érkezik egy újabb vihar, a városnak ideje és valószínűleg forrása is lesz a károk helyreállítására és a továbblépésre.

Ha azonban jön egy újabb vihar mielőtt befejeznék az utolsó javítást, elvesztik a teljes helyreállításhoz szükséges időt és energiaforrásokat. Tehát abban az esetben, ha eddig nem figyeltél eléggé a bőröd egészségének megóvására, ezentúl soha ne hagyd ki egy számodra ideális fényvédő krém felvitelét vezetést megelőzően, és egyébként se, ha napon tartózkodsz.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!