Empire, sellő, trombita: így válassz menyasszonyi ruhát az alkatodhoz

Empire, sellő, trombita: így válassz menyasszonyi ruhát az alkatodhoz

Címlap / Szerelem / Esküvő / Empire, sellő, trombita: így válassz menyasszonyi ruhát az alkatodhoz

Hamarosan férjhez mész? Akkor biztosan nagy kihívás előtt állsz, hiszen meg kell találnod álmaid menyasszonyi ruháját. Szeretnénk segíteni ebben. Három nagyon fontos kérdés van a tökéletes esküvői ruha megtalálásához vezető úton: Milyen a testalkathoz illő menyasszonyi ruha? Hogyan állapíthatod meg a testalkatodat? És, ami a legfontosabb: Milyen ruhában érzed magad a legszebbnek?

Készülj fel a ruhapróbákra

Mielőtt elindulnál az első menyasszonyi ruhapróbára, mérd le és írd fel egy papírra az általános méreteidet. Az esküvői ruhák méretezése kissé eltér a hagyományostól. Ezek az adatok fontosak ahhoz, hogy a ruhapróbán olyan lehetőségek közül válassz, amelyek a leginkább megfelelőek. 

A nyár a legforgalmasabb esküvői szezon, egyetlen hétvégén akár több ceremónia is lehet, de ha idejében kezded a keresést, biztosan találsz olyan ruhát, amely az általatok kitűzött napon szabad lesz és lefoglalhatod.  

Rengeteg különböző menyasszonyi ruhastílus létezik minden testalkathoz, de a legtöbb esetben szükség van némi átalakításra, hogy tökéletesen álljon. Sok ruhaszalonban a méretre igazítás extra kiadás, máshol ez is benne van az árban. 

A testalkathoz illő ruha kiemeli az előnyeidet

Mielőtt fontolóra vennéd az esküvői ruha stílusát, először határozd meg, milyen a testalkatod. Az alábbiakban adunk ehhez egy kis segítséget. Alapvetően a váll, a mell, a derék, a csípő és a lábak a meghatározók, de természetesen van átmenet a különböző alkatok között is:

  • Körte alkat: a csípő, a fenék és a comb hangsúlyosabb a felsőtesthez képest. 
  • Téglalap vagy oszlop alkat: a vállak, a csípő és a derék körülbelül azonos méretű, egyik testrész sem tűnik ki jobban a másiknál.
  • Homokóra alkat: a csípő és a vállak körülbelül egyforma méretűek, de a derék ezekhez képest jóval keskenyebb.
  • Alma vagy ovális alkat: a test középső részén van a hangsúly, a mell, a derék és a has egyaránt erőteljes, a csípő lehet keskenyebb, mint a vállak.
  • Fordított háromszög vagy tölcsér alkat: ennél a típusnál a váll szélesebb, a keblek nagyobbak, a csípő viszont keskeny és a lábak is vékonyak. A felsőtest meghatározóbb, mint az alsó.

Milyen szabások illenek a testalkatodhoz? 

Miután meghatároztad, hogy melyik testalkatot örökölted, nézegess olyan a ruhákat, amelyek kiemelik a pozitívumaidat. Vannak olyan menyasszonyi ruhák, amelyeket egy bizonyos típusra terveztek, míg mások többféle alkaton is csodásan állnak. 

  • Báli ruha: Ezt a fazont szűk, testre szabott felsőrész és deréktól bővülő, nagyvonalúan leomló szoknya alkotja. Kislányok meséskönyveiben ilyen az igazán habos-babos hercegnő ruha. Sokan hiszik, hogy csak vékony testalkathoz illik, valójában az erőteljesebb felsőtesttel bíró menyasszonyokon is jól áll.
  • Empire: Az empire ruhának megemelt derékvonala van, a szoknyarész egészen a mell alatt indul. Azoknak a hölgyeknek ajánljuk, akik szeretnék elvonni a figyelmet a has vagy a derék részről és a dekoltázsra irányítani a tekintetet. Ezt a típusú ruhát várandós menyasszonyok is szívesen választják.
  • A-vonal: Ez a szabás sokféle testformához passzol. Határozott derékvonallal készül, optikailag képes megnyújtani a testet. Közkedvelt fazon, felül feszes, láttatni engedi a derekat és a csípő vonalát, majd szélesedni kezd. Téglalap, alma és körte alkatú hölgyeken is mesésen mutat.
  • Sellő: A sellő fazonú esküvői ruha, ahogyan a neve is sejteti, egy mesebeli hableány alakjáról lett mintázva. A felsőrészen rásimul a viselőjére, majd – mint a klasszikus darabok – a térdnél kezd el a szoknyarész kiszélesedni. Nagyszerű választás a homokóra testalkathoz.
  • Trombita: A szoknya egészen testhezálló, hasonlít a sellő fazonhoz, abban tér el tőle, hogy nem a térd, hanem a combközéptől kezd szélesedni. Csodásan kihangsúlyozza az alakot. Elsősorban azok a menyasszonyok rajonganak érte, akik elégedettek a testükkel és minél többet szeretnének megmutatni magukból. 
Háttér: Anton Ar.v/istockphoto.com Ruhák: Lilanakani/istockphoto.com

Miben érzed magad igazán szépnek?

Bármit is írtunk és bármit is mondanak a nagy stílus szakértők, a legfontosabb azért mégis csak az, hogy a menyasszony milyennek találja magát a kiválasztott ruhában. Figyelj az érzéseidre próba közben, nézd meg magad több szögből, készíts fotókat magadról. Ha a szívedre hallgatsz, akkor évek, évtizedek múltán is boldogan nézegeted majd az esküvőn készült fotókat.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!