Ha a növényi fehérjeforrásokra gondolunk, a legtöbbünknek automatikusan a tofu, a bab és a dió jut eszébe. Mindegyik kiváló lehetőség, de a paletta ennél szerencsére sokkal szélesebb. Mivel a fehérjék védik a csontjainkat, energiát adnak, és több létfontosságú folyamatot is támogatnak a szervezetünkben, ezért csak jót tehetünk magunknak azzal, ha növényi fehérjékkel is megtámogatjuk a napi szükségletünket.
1/6 A napi ajánlott mennyiség
Hogy naponta mennyi fehérjét érdemes fogyasztanunk, az leginkább a saját tulajdonságainktól, például a magasságunktól, a súlyunktól, az aktivitásunk szintjétől, az életkorunktól és még sok más hasonló tényezőtől függ. A WHO által javasolt napi mennyiség felnőttek számára legalább 55 gramm, így ezt a mennyiséget mindenképpen érdemes becéloznunk minimumként.
Az emberek többségére szerencsére igaz, hogy elegendő fehérjét visz be naponta, ezek többsége azonban állati eredetű. Ez fenntarthatósági szempontból sem a legszerencsésebb, ráadásul rengeteg olyan zöldség van, amelyet az értékes tápanyagai miatt egyébként is érdemes rendszeresen fogyasztanunk. Ha tehát legközelebb azon gondolkozol, mit főzz ebédre vagy vacsorára, néhány magas fehérjetartalmú zöldséggel is színesítsd a menüt.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!